Cărţi Parenting

10 cărți pentru copii – despre frați

02/03/2018
cărți despre frați

“Vine un bebe nou! Yey! Ce ne facem acum cu celălalt copil? Cum îl pregătim pentru ce va urma?”

Iată câteva întrebări ce frământă mintea multor părinți când în peisaj apare o sarcină nouă. Copilul de care se bucură deja devine deodată “copilul cel mare”. În curând va fi “frate mai mare” și trebuie pregătit cumva pentru acest rol (pe care nu și l-a ales singur, având până atunci toată atenția părinților).

Ușor sigur nu este! Cu cât copilul este mai mic, cu atât provocarea este mai mare. Dacă “cel mare” este și în perioada tantrumurilor… vai de creierii părinților! Și vai de trăirile puiului care nu prea înțelege ce-i cu emoțiile lui!

O recomandare des întâlnită în materialele de parenting este aceea de a folosi cărți despre frați pentru a-l ajuta pe copilul cel mare să înțeleagă cam ce urmează să se întâmple în viitorul (relativ) apropiat. Bun, asta am făcut și eu. Am cumpărat câteva cărți cu această temă pentru a i le prezenta lui Sebi, pornind discuții adiacente mai departe.

Sebi a aflat rapid că va fi frate mai mare – i-am spus și lui după ce am avut confirmarea ecografică (pe la 7 săptămâni parcă). Despre cum l-am pregătit pe prichindel că vom avea un bebeluș voi povesti cu altă ocazie. Acum mă limitez la cărți.

Cum micuțul este un mare fan al cărților nu am avut niciun dubiu că nu le voi folosi pentru a-l pregăti, pe parcurs ce sarcina avansa. Așa că am cumpărat câteva. Pe care le-am abandonat în scurt timp…

Să vă povestesc și de ce. 🙂

Sebi e o excepție de copil, extrem de dulce și înțelegător, care nu prea știe ce sunt acelea tantrumuri. Că am făcut noi ceva anume, că așa-i e firea, ne bucurăm că prichindelul a ajuns la +4 ani fără prea multe crize de furie. (Micuțul își verbalizează foarte bine sentimentele și se eliberează des prin foarte mult râs. Nu ține în el, nu adună emoții care să explodeze etc. Așa este el iar nouă încă nu ne vine să credem!)

Perioada de sarcină a mamei și cea imediat după venirea unui bebeluș nou reprezintă prilej de confuzie și nemulțumiri pentru copilul cel mare. Sunt perioade cu multe neînțelegeri și crize de furie, senzații de gelozie și neacceptare când trec “pe locul doi” când vine vorba de brațele mamei sau timpul petrecut împreună.

Cam acestea sunt temele ce se regăsesc în diferitele cărți despre frați. Acestea își propun să explice pe înțelesul celor mici că emoțiile și tantrumurile lor sunt normale și acceptabile, că este o perioadă mai dificilă dar că va fi și mai bine.

Începând să citesc din aceste cărți împreună cu Sebastian, m-a pocnit un gând – dacă prichi nu va simți la fel?! Dacă el nu va avea aceste tantrumuri? Dacă el nu va fi gelos? Dacă el va înțelege ce presupune avansarea sarcinii, apariția și îngrijirea unui bebeluș, atenția de care are nevoie și faptul că el ca trebui adesea să aștepte? Dacă va crede că acele crize de furie reprezintă comportamentul la care noi ne așteptăm și le va manifesta doar pentru că așa i le-am prezentat?

Așa că am dosit marea parte a acestor cărți! Dacă Sebi ar fi fost un copil cu tantrumuri, cum sunt majoritatea copiilor (perfect normali!), nu aș fi avut nicio reținere în a mă ajuta de aceste cărți despre frați pentru a încerca să îl pregătesc. Dar pentru că prichindelul este o excepție, am zis să le pun deoparte (dar la îndemână) – dacă și când micuțul se va manifesta prin crize de furie, le puteam scoate repejor.

Chiar dacă citesc mult despre psihologia copilului și aplic multe dintre recomandări, trec prin filtrul propriu și încerc să aleg doar ceea ce consider că ni se potrivește la un moment dat. Cărțile despre frați nu au fost pentru noi și nu îmi pare rău că nu le-am folosit de această dată. Dacă Sebi ar fi fost altfel, nu aș fi ezitat.

Las aici câteva idei din zece cărți despre frați pe care eu le-am cumpărat (despre unele dintre ele nu m-am documentat deloc înainte). Dacă alegeți ca acestea să facă parte din metodele de pregătire ale copiilor voștri pentru a deveni frați mai mari, sper vă fie de folos informațiile.

 

Așteptând un frățior sau o surioară – Catherine Dolto (ed. Cartea Copiilor)

Sora mai mare povestește despre etapele evoluției unei sarcini, așteptând un bebeluș – cum crește burta mamei, cum crește bebelușul, cum se pregătește familia, cum rămâne cu bunicii cât timp mama merge la maternitate.

Mi-a plăcut mult această carte și este una dintre puținele pe care le-am ținut în preajma lui Sebi pentru că pune accentul pe etapa sarcinii, povestește despre cordon ombilical și placentă, amintește despre îngrijorarea că lucrurile se vor schimba însă nu insistă asupra acesteia.

cărți despre frați cărți despre frați


 

Amadeus are o surioară – Eli Cantillon (ed. DPH)

Amadeus este un ursuleț ce a devenit fratele mai mare al unei fetițe. Mama sa îl implică în alegerea unui nume potrivit pentru cea mică și îi povestește cum a fost când și-a primit el numele.

De ce la final Amadeus o iubește brusc pe sora lui, nu am înțeles. Doar pentru că a primit un nume (ales tot de mama-urs)?

cărți despre frați cărți despre frați


 

Unde-a dispărut Pișpirel? – Nicholas Allan (ed. Humanitas)

Pișpirel este un mic spermatozoid din corpul d-nului Brown, ce se antrenează pentru marele concurs de înot, către oul d-nei Brown. După ce câștigă și își ia luat premiul, Pișpirel dispare, lăsând în urmă un bebeluș.

Adevărul este că am primit această carte destul de recent. Însă i-aș fi prezentat-o fără nicio reținere lui Sebi mai devreme, ajutându-l să primească răspuns la o întrebare oarecum stânjenitoare pentru mulți părinți – cum se face un copil? 🙂

cărți despre frați cărți despre frați


 

Avem un bebeluș! – Berta Garcia Sabates, Armelle Modere (ed. Girasol)

Fratele mai mare îi povestește bebelușului cum este viața cu acesta și cum va fi în viitor, după ce va mai crește – dezvoltare, somn, joacă, mâncare, baie, somn etc.

Chiar dacă am privit cu ochi critic subtitlul ”Ghid de bună purtare” este o carte destul de ok. La final sunt propuse o serie de jocuri interesante și sunt incluse câteva sfaturi utile pentru părinți.

cărți despre frați cărți despre frați


 

Carolina vrea alt frățior – Jan Omerod (ed. Corint Junior)

Carolina este o crocodiluță foarte nemulțumită de frățiorul său, care miroase urât, are multe bale și nici nu arată prea bine. Era de-a dreptul geloasă că mama îi acorda lui atenția pe care și-o dorea și ea. Într- zi de duce la un magazin de bebeluși, încercând să îl returneze pe fratele ei și să ia un altul în schimb. Pe rând, a încercat să fie sora mai mare a unui urs panda, a unui pui de elefant, a unor gemeni-tigrișori etc. Însă niciunul nu a fost bun – toți aveau ”defecte” iar la final a înțeles că frățiorul ei este cel mai potrivit și l-a luat înapoi.

Cartea este destul de drăguță, chiar dacă unele expresii nu sunt printre preferatele mele (le-am sărit pur și simplu).

”Carolina” a fost unul dintre numele pregătite pentru micuța noastră. Când i l-am propus lui Sebastian l-a refuzat categoric – ”Nuuuu. Carolina este numele crocodiluței! Nu poate fi și numele surioarei!” 🙂

cărți despre frați cărți despre frați


 

Vreau un frate sau o soră – Astrid Lindgren (ed. Cartea Copiilor)

Peter, fratele mai mare, povestește despre cum nu îi place să aibă o surioară cu care nu se poate juca, pe care era gelos, pe care o lovea. Când mama îi acorda atenție celei mici, el făcea numai năzbâtii, supărând-o pe aceasta. Însă perioada grea trece iar situația se ameliorează.

Eu am sărit din această carte paginile despre reacțiile mamei supărate, care l-a pus la colț pe Peter, “l-a luat cu putere de braț și i-a spus că ar trebui să-i fie rușine”.

cărți despre frați cărți despre frați


 

Mami, mă vei mai iubi dacă…? – Catherine Leblanc, Eve Tharlet (ed. DPH)

Ursulețul Martin este îngrijorat și își tot întreabă mama dacă îl va mai iubi dacă vor trece prin fel și fel de situații. Mama-urs îi răspunde cu blândețe de fiecare dată, asigurându-l de dragostea ei necondiționată.

Îmi place mult această carte! Este atât de… dulce. Abia la final am aflat și motivul acestir temeri din partea lui Martin – mama-urs avea o burtă mare de tot. 🙂

cărți despre frați cărți despre frați


 

Am o surioară! – Catherine Leblanc, Eve Tharlet (ed. DPH)

Ursulețul Martin devine frate mai mare și… suferă. Nu mai are atenția exclusivă a părinților, nu se mai pot juca oricând pentru că cea mică are mereu prioritate. Este gelos și se simte singur, răzvrătindu-se. Ușor își dă seama că sora lui e chiar drăguță.

Aceasta este de fapt continuarea cărții de mai sus. Eu o prefer tot pe cealaltă. 🙂

cărți despre frați cărți despre frați


 

Gloria și unicornul magic – L. Frunză, M. Mărgărit, T. Niculae, M. Popescu, A. Nicolescu (ed. DPH)

Gloria este o fetiță ce se simte tare singură după apariția prematură a fratelui său. Așa că fuge de acasă în ajunul Crăciunului, în căutarea unei alte familii în sânul căreia să nu se mai simtă neglijată.

Mai multe despre această carte am povestit AICI.

cărți despre frați cărți despre frați


 

Te iubesc orice culoare ai avea! – Mihaela Coșescu (ed. Creștem Oameni)

Gigi este o girafă ce devine soră mai mare pentru Vivi. Însă cea din urmă se naște mai specială, având culoarea roz. Pentru că era geloasă și suferea că cei din jur nu îi mai acordă atenție, pleacă în savană, căutând o soluție astfel încât să devină și ea roz.

Mai multe despre această carte am povestit AICI.

cărți despre frați cărți despre frați

 

Voi ați folosit cărți despre frați pentru a-i pregăti pentru cei mici înainte de venirea bebelușului? Mai aveți și alte propuneri pentru părinții în căutare de materiale pe această temă?

 


 

Vrei să fii la curent cu ultimele articole postate? Ne poți urmări pagina de Facebook sau te poți abona la newsletter (dreapta-sus). 😉 Enjoy!

You Might Also Like

16 Comments

 • Reply Magda 07/03/2018 at 09:05

  Ai ales cărți foarte frumoase, pe care le citim și noi, chiar dacă nu avem și nici nu așteptăm un frățior! Eu cred că au legătură cu multe alte aspecte pe lângă apariția unui nou membru al familiei, încât merită citite! Eu zic să le scoți la suprafață! :*

  • Reply Elena Munteanu 07/03/2018 at 10:01

   Zilele trecute Sebastian a vrut să citim ”Am o surioară!” 🙂
   Acum i le las la îndemână printre celelalte cărți (că tot am făcut reorganizarea lor), însă nu i le mai scot în nas 😛 Dacă le alege el, bine, dacă nu…

 • Reply Nico 07/03/2018 at 11:07

  Nici n-am crezut ca exista atat de multe carti simpatice pe tema asta! Cred ca pot fi de un real folos familiilor care asteapta al doilea bebe. In situatia noastra,e putin mai complicat sau poate mai …simplu? Noi ne gandim la bebe doi, dar fetita noastra are deja 13 ani :). Cred ca n-ar fi rau sa ii cumpar la un moment dat una din carticelele astea, se va amuza cu siguranta!

  • Reply Elena Munteanu 07/03/2018 at 11:54

   Ei, la voi nu cred ca se pune problema crizelor de furie din cauza geloziei :))
   Ce zici de cartea cu Pispirel? :))

 • Reply Anna Casian-Musteaţă 07/03/2018 at 13:13

  Frumoase cărți! Trebuie să le cumpăr și eu, mai ale spentru că picii mei își mai doresc o soră sau un frate 🙂

 • Reply Ana 07/03/2018 at 13:53

  Imi place cum ai prezentat cartile. Am cateva dintre titlurile din seriile respective, dar nu pe cele de aici. Mai am din seria Amadeus si imi plac, cea cu Mami, ma vei mai iubi daca… nu este chiar pe gustul meu, insa, spre exemplu. Oricum, mi se pare un articol pe care trebuie sa il pastrez si sa il pun deoparte pentru cand Sofia va avea o surioara sau un fratior! Multumim!

 • Reply Unicornul albastru 07/03/2018 at 15:38

  Oh, ce lista faina! Si foarte utila, pentru ca am pe cineva drag care asteapta bebe 2 si cred ca o carte din lista ar fi un dar extrem de inspirat. Multumesc 🙂

 • Reply FromMegwithLove (@AdinaMeg) 07/03/2018 at 18:32

  Oh 🙂 Momentan nu imi pun probleme de al doilea copil, insa ma bucur sa aflu ca exista astfel de carti. Si mai ales, ca exista si deschidere spre ele.

 • Reply Anca 07/03/2018 at 18:51

  Eu am cumparat o singura carte. Cea de la Dph -Vom avea o surioara. Dupa prima cititre am renutat. Imi era frica sa nu ii intre in cap copilului ca trebuie sa fie suparat, gelos sau sa se simta singur.
  Ne-au ajutat mai mult exemplele din jur. Aproape toti prietenii lui aveau un gratior/surioara.

 • Reply parinticalatori 07/03/2018 at 22:13

  Sunt minunate cartile, ce idei bune pentru pregatirea puilor de om inainte de primirea altui sufletel in casa si inima! 🙂 multumim pentru articol, il voi pune bine la pastrare pentru viitor 😀

 • Reply Simona Suciu 27/05/2019 at 15:24

  Micul paianjen Firicel are o surioara – Diana Amft, Martina Matos imi place mult. Are o grafica prietenoasa si un text pe masura 🙂
  Super utila postarea! Multumim! 💕 😘

 • Leave a Reply

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.