Colaborări Parenting Recomandari

7 curiozități despre siguranța copiilor în mașină

06/06/2018
siguranța copiilor în mașină

Am primit o temă de a povesti despre siguranța copiilor în mașină și am profitat de această ocazie pentru a mă documenta suplimentar (nu povestesc doar din experiența proprie) și a răspunde la câteva întrebări ce mi-au măcinat curiozitatea de când am copii de plimbat în mașină.

Că cei mici ar trebui să meargă în mașină doar în scaune dedicate vârstei lor, montate corect și cu centurile de siguranță bine prinse nu mai zic. Se știe, nu? Indiferent cât de scurt este drumul, da?

Sper să vă fie și vouă de folos informațiile culese și să aveți drumuri liniștite și frumoase, fără incidente, fără accidente.

 

1. Care este cel mai sigur loc din mașină pentru montarea scaunului auto?

Dacă ai un singur copil, subiectul acesta te poate interesa. (Dacă ai doi copii, îi poți îngrămădi cumva – oricum nu vei mai putea lua alți călători mai lați de 20 de cm pe bancheta din spate. Dacă ai trei copii clar îți trebuie o mașină mai mare, să îi aliniezi în spate. Iar de la patru copii în sus îți trebuie microbuz.)

Eu am ținut-o pe Anastasia pe scaunul din dreapta-față pentru a o vedea, a ajunge fără contorsionări la ea, a se uita și ea la mine. Când am mutat-o în spate am plasat-o în diagonală, să pot ajunge la ea mai ușor când întind mâna – în dreapta-spate când conduc eu, în stânga-spate când conduce soțul.

Sebi a stat o vreme cu scaunul montat pe locul din mijloc-spate, după ce i-am întors scaunul cu fața la sensul de mers al mașinii.

Specialiștii și studiile spun că siguranța copiilor în mașină este mai mare dacă scaunul este montat pe bancheta din spate, poziția centrală. Explicația este oarecum logică – în cazul unui accident, acela ar fi locul cel mai ferit dintre toate celelalte poziții ale mașinii.

Acum, mai depinde și de mașină… Multe dintre ele nu permit montarea scaunului cu sistem Isofix pe centru. Sau sunt dotate doar cu centură în 2 puncte (din aceea ce prinde doar mijlocul). Recomandările peste care am dat eu zic că este în regulă să montăm scaunul folosind centura mașinii, cu condiția să îl montăm corect, respectând întocmai recomandările producătorului.

Când avem mai mulți copii se recomandă plasarea în centru a celui ce merge cu fața la sensul de mers (FF) – acesta ar fi mai vulnerabil decât copilul aflat în scaun cu spatele la sensul de mers (RF).

Dacă doriți și voi să vă documentați în legătură cu acest subiect găsiți informații AICI, AICI sau AICI.

 

2. Am avut un accident minor cu mașina. Scaunul auto a fost afectat?

Dacă ați fost implicați într-un accident auto mai zdravăn și scaunul auto a avut de suferit, lucrurile sunt destul de clare – trebuie schimbat, nu se recomandă folosirea lui în continuare.

Însă știați că pentru siguranța copiilor în mașină se recomandă schimbarea scaunului auto chiar dacă ați avut parte de un accident mai ușor? Chiar dacă acesta nu prezintă semne evidente de impact sau deteriorare. (Citiți în manualul de utilizare al scaunului. 😉 )Mai mult, dacă accidentul nu a fost din vina voastră, scaunul auto poate fi înlocuit în baza asigurării RCA a șoferului vinovat.

Că asiguratorii nu știu sau nu vor să știe detaliul acesta, e altă poveste. Voi sunteți oameni (mai) bine informați și sunteți atenți să menționați scaunul auto în raportul de constatare întocmit de poliție sau pe formularul de înțelegere amiabilă. Dacă tot nu vă înțelegeți cu asiguratorii, luați legătura cu cei de la ASF – comisia de supraveghere a asigurărilor. 😉

Un exemplu de procedură pentru despăgubire în baza RCA, pas cu pas, găsiți AICI.

 

3. Cum să nu mai cadă capul copilului când adoarme în scaunul auto?

Asta cred că este cea mai des întâlnită întrebare și problemă a părinților când vine vorba de confortul celor mici în scaunul auto. Iar de la confort la siguranța copiilor în mașină nu mai e decât un pas.

Care dintre noi nu am călătorit în spate, alături de scaunul copilului adormit, ținându-i capul cu mâna? 🙂 Eu sunt cu mâna sus – am făcut-o la Sebastian. La noi rezolvarea a venit atunci când am schimbat scaunul cu unul mai bun… Micuțul a stat mult mai confortabil și capul nu i-a mai căzut în față – i s-a dus doar în lateral, sprijinindu-se de tetiera mai generoasă.

Ce e de făcut când capul copilului cade tot timpul atunci când adoarme în mașină? Păi, ar fi de încercat următoarele:

 • Verificați că dimensiunile copilului și recomandările scaunului auto sunt compatibile.
 • Asigurați-vă că sunt făcute ajustările corecte la scaun pentru dimensiunile celui mic – centurile de siguranță trebuie să fie bine strânse (atât peste piept cât și peste picioare), să vină din dreptul umerilor sau puțin de sub umeri, poziția capului în tetieră să respecte recomandările producătorului.
 • Înclinați bancheta mașinii și scaunul la maximul recomandat de producător (nu mai mult de 45 de grade!).

Știți centurile acelea care se pot monta pe fruntea copilului? Se găsesc de cumpărat. Ați văzut fotografii cu capul copilului susținut de o eșarfă sau o bucată de material – improvizații făcute de părinți? Ei, aici ajung la tema siguranței – nu sunt chiar ok… Producătorii recomandă să nu se folosească accesorii ce nu au fost testate și omologate împreună cu respectivul scaun auto. (Ar trebui să regăsiți această informație în manualul de utilizare.) Acele centuri pot aluneca în timpul mersului de pe fruntea copilului, îi pot acoperi nasul/gura, îi pot aluneca peste gât în timpul unui impact. În plus, în caz de impact, este necesară balansarea capului (protejat de tetiere, de altfel).

Iar dacă îi cade capul celui mic în continuare… asta e. Ideal ar fi să puteți testa un scaun înainte de a-l cumpăra. 🙂 La noi problema s-a rezolvat când l-am pus pe Sebi într-un scaun auto mai bun, cu o tetieră mai groasă – capul îi cădea (normal), însă i se ducea în lateral. Anastasia începea să stea cu bărbia în piept când a crescut și nu mai stătea prea bine în scoică – după ce am mutat-o în scaun mai mare este mult mai ok.

Acum, dacă nu e vorba de bebe mic de tot și capul cade iar copilul doarme în continuare înseamnă că nu are vreun disconfort. 😀

Las aici și o fotografie – cum ar trebui să stea centurile pe umerii copilului și unde ar trebui să fie poziționată tetiera scaunului auto.

siguranța copiilor în mașină

4. Pot monta scoica bebelușului pe bancheta din dreapta-față? Dar scaunul auto?

Pe scurt, răspunsul este DA. Scoica bebelușului poate fi montată pe bancheta din dreapta-față, cu spatele la sensul de mers și obligatoriu cu airbag-ul dezactivate. (Atenție – NU toate mașinile au opțiunea de dezactivare a airbag-urilor. Am una din asta acasă, așa că nici nu am avut varianta de a monta scoica pentru copil în față, lângă șofer.)

Codul rutier din România permite montarea pe bancheta din dreapta-față a unui scaun auto omologat pentru copii, poziționat cu spatele la sensul de mers (RF), având airbag-ul mașinii dezactivat.

 

5. Cum curăț corect centurile scaunului auto?

Ah, centurile scaunului auto… alea mereu murdare, pline de bale, mâncare și băuturi, vomă dacă aveți ghinion… Mereu sunt greu de curățat. Mai ales că nu se desprind de scaunul auto așa cum se scot husele, pentru a fi băgate la mașina de spălat.

Ei bine, acele bretele NU se spală! NU se scufundă în apă!

Suprafața centurilor de siguranță se curăță periodic, cu o cârpă umedă și cu un săpun delicat. Atât! (Căutați informații despre curățarea acestora în manualul de utilizare al scaunului auto pe care îl folosiți.)

Dacă insistăm să le curățăm mai zdravăn de atât riscăm să slăbim curelele iar în caz de impact nu-și mai fac bine treaba.

 

6. Care este cel mai sigur scaun auto de pe piață?

Asta este o întrebare foarte dificilă. Mai ales când pe piață există atât de multe variante, cu fel și fel de opțiuni și dotări, de la prețuri mici de tot la unele astronomice. Eu nu-s în stare să fac o listă de scaune auto pe mărci. 🙂

Sunt atâtea variabile de luat în considerare, unele cât se poate de personale… de la bugetul alocat la culoarea huselor, de la tipul de mașină din parcare la dotările suplimentare ale scaunului (care nu țin neapărat de siguranța copiilor în mașină).

Sistemul Isofix a fost inventat pentru a-i ajuta pe părinți să monteze corect scaunul auto. Foarte multe scaune care se montează în centurile mașinii nu respectă întocmai recomandările producătorilor… Din punct de vedere ar siguranței, nu ar trebui să fie diferențe între un scaun auto cu sistem Isofix și unul montat 100% corect în centurile mașinii.

Diferența apare însă când vine vorba despre direcția de montare a scaunului auto. Un scaun montat cu spatele la sensul de mers (RF) oferă mult mai multă siguranță față de unul montat cu fața la sensul de mers (FF). Mult mai multă siguranță! De vreo cinci ori mai multă siguranță! La cele mai banale căutări pe Google ajungeți la articole de specialitate, rezultate ale diverselor studii și filmulețe demonstrative.

Iar când ajungeți la partea de buget alocat scaunului auto, vă invit să faceți următorul exercițiu – împărțiți prețul scaunului la numărul de luni în care îl veți putea folosi. Eh, acum nu mai iese un cost chiar astronomic, nu-i așa?

 

7. Ce aleg pentru un bebe foarte mic – scoică, scaun cu insert sau landou?

Pentru copii mici și proaspeți, prematuri sau cu o greutate mică la naștere, studii realizate în SUA au arătat că poziția cea mai bună pentru a fi transportați în mașină este cât mai orizontală, pentru a nu pune acestora probleme de respirație. Aici ar veni de ajutor scaunele auto din Grupa 0, dedicate transportării celor mici până la maxim 10 kg.

Recomandările specialiștilor pentru copiii mai mici de o lună includ:

 • să evite pe cât posibil drumurile cu mașina și, atunci când este necesar, să nu fie mai lungi de 30 de minute
 • să monteze scaunul auto pe bancheta din spate și să fie tot timpul supravegheați
 • să încline cât mai mult pe spate scaunul auto, pentru o poziție cât mai orizontală

Chiar dacă un landou permite așezarea bebelușilor mici în poziție orizontală, dacă acesta nu este omologat special pentru transportul în mașină (și majoritatea NU sunt), atunci fixarea acestuia în centuri, după cum ni se pare nouă că s-ar potrivi mai bine, nu asigură siguranța copiilor în mașină.

Landourile omologate pentru transport oricum nu se găsesc prea multe pe piață, deoarece nu sunt prea căutate de părinți. Aceștia preferă scaunele auto din grupa 0+, dedicate copiilor până la 13 kg (aprox. 1 an).

Materiale interesante pe această temă am găsit AICIAICI și AICI.

siguranța copiilor în mașină

Am acceptat propunerea de a scrie acest material la invitația celor de la ErFi Kids, care au adus recent în România noul scaun auto Graco Turn2Reach Midnight Gray 360°cu Isofix, despre care producătorii spun că este unic în lume. Acesta îmbină tehnologia și designul japonez de ultimă oră cu siguranța și calitatea cerute de piața din SUA.

Las aici câteva specificații ale acestui scaun auto destinat să sporească siguranța copiilor în mașină, de la naștere până la 4 ani:

 • este recomandat și pentru bebeluși de la 2,5 kg, inclusiv prematuri sau nou-născuți cu greutate mică, deoarece include un insert dedicat și le poate asigura o poziție orizontală până pe la 10 kg (sincer, până acum nu am văzut această poziție la un scaun auto)
 • permite fixarea prin Isofix (cu bară suplimentară de fixare în podea), este ranforsat cu oțel și include super-spumă ESP (sistem patentat), pentru un plus de siguranță
 • are un sistem de 3 indicatoare care își schimbă culoarea din roșu în verde atunci când instalarea scaunului în mașină și fixarea în centuri (în 5 puncte) a copilului sunt corecte
 • se rotește la 360 de grade, permițând schimbarea rapidă din RF în FF (copilul poate sta cu spatele la sensul de mers până la 4 ani/18 kg.) și așezarea/coborârea acestuia cât mai ușor
 • omologat conform standardului Uniunii Europene EC R44.04

Cum ni se pare nouă acest scaun auto voi povesti într-un material viitor – acum îl avem în teste și îl plimbăm de zor.

 

În scoică sau în scaun auto cu insert, cu fața sau cu spatele la sensul de mers, cu Isofix sau fără – oricare din aceste variante aduc un plus când vine vorba de siguranța copiilor în mașină, comparativ cu brațele unui adult sau, mai grav, fără niciun fel de asigurare. Eu încă sunt uimită după exercițiul de observare despre care am scris AICI, pe care l-am făcut fără să intenționez neapărat…

Nu porniți mașina fără ca cei mici să fie pe scaunul lor! Nu plecați la drum fără ca toată lumea să stea cu centurile bine fixate!

Să avem drumuri liniștite, fără evenimente neplăcute!

 


 

Vrei să fii la curent cu ultimele articole postate? Ne poți urmări pagina de Facebook sau te poți abona la newsletter. 😉 Enjoy!

 

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.