Parenting

7 experimente de încântat copiii acasă

23/09/2016
experimente pentru copii

A plecat vara cea călduroasă, a venit toamna cea ploioasă. Adică de multe ori trebuie să stăm în casă cu copiii (asta dacă nu vă surâde ideea unei fugăreli prin ploaie, țopăit prin bălți sau stropit cu apă). Copii care nu au stare, bineînțeles, pentru că le trebuie activități. (Ideal, activități ≠ postat în fața televizorului până iese soarele afară…). Cum singuri se joacă puțin spre deloc, au nevoie de companie. (Cel puțin așa a fost Sebi până la avansata vârstă de 2a10l.)

Pentru a-i ține ocupați și interesați, să nu se plictisească și să se mai și distreze puțin, vă propun câteva experimente pentru copii pe care le puteți face împreună. 🙂 Ideile le-am preluat dintr-un email cu activitățile lui Sebi de la grădiniță, pe care sigur le vom repeta și noi acasă. Sunt interesante, super simple și de efect.

 

 1. Gheața în apă = apă + apă

Se ia un pahar transparent, se pune apă în el și se marchează un semn cu markerul în dreptul nivelului apei. Se adaugă câteva cuburi de gheață.

Se urmărește cu interes cum cuburile de gheață se topesc încet și sigur, iar nivelul apei trece de semnul marcat la început.

Este o ocazie bună de a-i povesti copilului că și gheața este tot apă. 😉

 

 1. Apa, uleiul – moleculele și densitatea

Se ia un borcan transparent, se pune în el apă și ulei (poate și puțin colorant alimentar sau culoare de pictat). Se agită bine și se observă cum par să se amestece, însă se separă. Și se unesc bulele de ulei. Și se ridică la suprafața apei.

Și iar se agită borcanul. Și iar se urmăresc bulele.

Este o ocazie bună de a-i povesti copilului despre molecule, care țin unite apa și uleiul, să nu se amestece între ele. Și despre densitate, care face ca uleiul să stea deasupra apei. Sau doar vă distrați, fără prea multe explicații. 🙂

 

 1. Portocala plutește în apă?

Răspuns: da și nu. 🙂

Se iau o portocală și un vas transparent. Se pune apă în vas și se bagă portocala în apă. Portocala nu se va scufunda.

Se ia o altă portocală și un vas transparent. Se cojește portocala. Se pune apă în vas și se bagă portocala în apă. Portocala se va duce bâldâbâc la fund.

Este o ocazie bună de a-i povesti copilului cum aerul din coaja portocalei (vă puteți uita cu o lupă la coajă, să vedeți porii mai bine) o ajută să plutească. 😉

 

 1. Cum îndeși un ou în sticlă?

This is nice. 😉

Se ia un ou fiert bine de tot (așa, ca ouăle de Paște, vreo 20 de minute la foc mic) și decojit perfect. Se ia o sticlă cu gura ceva mai strâmtă decât diametrul oului (știți cum erau sticlele de lapte).

Se aprind (de părinți, nu de copii!) câteva hârtiuțe de hârtie care se bagă în sticlă, poziționând imediat oul pe gura acesteia. Este foarte important ca oul să acopere complet gura sticlei, astfel încât aerul să nu mai aibă de unde intra acolo.

În câteva secunde, oul se va strecura în sticlă. 😉

Este o ocazie bună de a-i povesti copilului cum focul arde atâta timp cât are oxigen. Când aerul se consumă, flacăra se stinge.

După ce se răcește puțin aerul din sticlă, presiunea din interior devine mai mică decât cea din exterior, apăsând pe ou.

Sau vă minunați de oul care a intrat în sticlă. 🙂

Acum, cum procedăm să scoatem oul din sticlă? 😀

 

 1. Vulcanul din pahar

Se ia un pahar nu foarte înalt și se așază pe o tavă (se evită mizeria). Se adaugă apă și oțet (poate și puțin colorant alimentar sau culoare de pictat).

Se adaugă bicarbonat de sodiu. Rezultă lavă de vulcaaaaan.

Este o ocazie bună de a vă distra. 🙂

 

 1. Oul plutește în apă?

Răspuns: da și nu. 🙂 Depinde de apă.

Se ia un ou proaspăt și crud și un pahar transparent. Se pune apă în pahar și se bagă oul în apă. Oul se va duce bâldâbâc la fund.

Se ia un alt ou proaspăt și crud și un alt pahar transparent. Se pune apă în pahar, sare în apă (cam 2 linguri la 0,5 kg) și se bagă oul în apă. Oul va rămâne la suprafață.

Este o ocazie bună de a-i povesti copilului cum sarea adăugată face ca densitatea apei să fie mai mare decât cea fără sare, ajutând oul să plutească. 😉

 

 1. Curcubeul din… borcan

Se pregătesc un borcan transparent, o sticlă transparentă cu apă, o lanternă și o coală albă de hârtie.

Se bagă sticla cu apă în borcan și se așază coala de hârtie în spate. Se aprinde lanterna și se direcționează lumina prin borcan, implicit prin sticla de apă, spre hârtie. Vă veți bucura de un curcubeu frumos colorat.

Este o ocazie bună de a vă distra, numind culorile curcubeului. Despre cum trece lumina prin diversele straturi cred că puteți povesti altă dată. 🙂

 

Pe cât posibil, încercați să îi lăsați pe cei mici să facă lucrurile cu mâna lor, îndrumându-i. Aș zice că aceste experimente pentru copii ar avea mai mult farmec dacă sunt mai multe decât spectatori.

Have fun!

 


 

Vrei să fii la curent cu ultimele articole postate? Ne poți urmări pagina de Facebook sau te poți abona la newsletter (dreapta-sus). 😉 Enjoy! 

You Might Also Like

7 Comments

 • Reply Oana Jindiceanu 23/09/2016 at 18:33

  Super! Mulțumim!

 • Reply Roxana Cristina Luca 23/12/2017 at 06:54

  Nu cred ca piciul meu va pricepe mare lucru…pt ce varsta recomanzi Elena draga? Te pup

 • Reply Sofia Frunza 23/12/2017 at 07:45

  Foarte faine experimentele. Le voi incerca și eu cu Damian 😉

  • Reply Elena Munteanu 23/12/2017 at 07:46

   Daaaa, sunt foarte captivante
   Si sunt usor de facut, cu un bebe in brate (ma rog, intr-un sistem de purtare)

  Leave a Reply

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.