Parenting

8 Sfaturi pentru siguranța copilului mic

24/03/2017
siguranța copilului

Copiii sunt curioși, mici cercetători, adesea predispuși la accidentări (de cele mai multe ori, mult mai puțin grave decât cele din mintea noastră).

Am adunat în acest articol opt sfaturi privind siguranța copilului, pentru a preveni unele din cele mai întâlnite accidente la care ar fi predispus.

Însă, înainte de aceasta, aș vrea să vă reamintesc faptul că un curs de prim-ajutor poate fi de maaaare ajutor, la nevoie. Știu că la noi în țară nu se pune accentul pe aceste recomandări, însă în momente critice pot salva vieți!

Dacă veți căuta puțin pe Google sigur veți găsi diverse organizații ce susțin periodic astfel de cursuri în orașul vostru. Căutați pe YouTube filmulețe explicative pentru diverse manevre de prim-ajutor – găsiți cu zecile.

Dacă totuși nu găsiți, puteți întreba medicul (de familie / pediatru) la următoarea vizită cu copilul. Aceștia vă pot arăta principalele manevre de prim-ajutor, aplicabile în funcție de vârsta celui mic.

Tot ca măsură de siguranță, este bine să încercați să aveți la îndemână numerele de telefon pentru urgențe medicale:

 • numărul de telefon al pediatrului (dacă este în timpul programului de lucru și are disponibilitate)
 • PEDITEL 1791
 • TOXAPEL 210.62.82 sau 021.210.61.83
 • numărul de telefon pentru urgențe 112, dacă lucrurile par a fi cu adevărat grave

Așadar, iată lista:

 1. Scaunul auto

Când mergeți cu mașina puneți copilul TOT TIMPUL (chiar dacă aveți de făcut drumuri scurte și foarte scurte!) într-un scaun de mașină adecvat vârstei / numărului de kilograme, respectând recomandările de montare corectă – poziționați centurile de siguranță corespunzător și strângeți-le bine de tot, dezbrăcați copilul de geci groase de iarnă și verificați termenul de valabilitate al scaunului (DA! Scaunele auto au termen de valabilitate!).

siguranța copilului

Numeroase studii au demonstrat că cele mai sigure scaune de mașină sunt cele montate cu spatele la sensul de mers (RF = rear facing), ideal si cu sistem Isofix. Dacă nu se poate RF, atunci alegeți un scaun ce se montează cu fața la sensul de mers (FF = forward facing) ȘI este dotat cu sistem Isofix (dacă maşina nu este prea veche pentru a permite montarea unui astfel de sistem).

 1. Substanțe periculoase

Plasați medicamentele și sticlele cu substanțe pentru curățenie undeva sus sau în dulapuri la care copiii nu au acces. Este normal să fie curioși – este de datoria noastră să nu le lăsăm substanțe periculoase la îndemână!

siguranța copilului

Atenție la produsele folosite și atunci când faceți curățenie cu copiii prin preajmă. Dacă acestea sunt foarte concentrate și conțin clor sau alți dezinfectanți puternici, cei mici pot inhala vapori.

Dacă nu puteți face curățenia când nu este copilul acasă, încercați să o faceți folosind substanțe mai puțin puternice. Dacă nu aveți această opțiune, puteți încerca să faceți curățenia atunci când cel mic doarme în altă cameră și să aerisiți foarte bine după ce terminați.

 1. Mâncare ”din mers”

Nu oferiți copilului ce merge/aleargă/țopăie mâncare cu care s-ar putea îneca. Dacă în mașină stă poziționat spre spate (în funcție de tipul scaunului), riscul de a se îneca este mai mare.

Cel mai sigur este ca cei mici să mănânce doar atunci când sunt așezați în scaunul lor, sau măcar să stea în poziție verticală, concentrându-se asupra mâncatului.

siguranța copilului

Atunci când un copil mic stă la masă, chiar dacă nu mâncați împreună cu el, încercați să nu părăsiți încăperea – fiindu-i aproape puteți interveni rapid dacă se îneacă.

Printre primele manevre de prim-ajutor recomandate sunt cele privind intervenția în cazul unui înec. Atenție, se procedează diferit în funcție de vârsta copilului! (Nu, ridicatul copilului de picioare și scuturatul lui cu capul în jos nu este una dintre variante…)

 1. La baie

Nu lăsați copilul nesupravegheat în cadă. Chiar dacă îi place mult să facă baie singur (și se descurcă, chiar micuț fiind) poate aluneca oricând sau poate umbla la robinetul cu apă prea fierbinte.

siguranța copilului

Pentru cadă se găsesc în comerț covorașe anti-derapante, ce pot acoperi întreaga suprafață a căzii. Însă micii exploratori pot fi ceva mai curioși și pot încerca să escaladeze marginile căzii.

Curioși, cei mici pot umbla la robinet – dacă nimeresc apa foarte rece, în afară de disconfort nu ar fi vreo problemă. Însă dacă nimeresc apa fierbinte pot suferi arsuri deloc de neglijat.

 1. Fereastra

Nu lăsați copilul nesupravegheat să ajungă la o fereastră deschisă (care nu este prevăzută pe exterior cu un sistem de tipul gratiilor). Cel mic este curios, vrea să vadă ce este dincolo de fereastră, vrea să exploreze și, odată ajuns acolo, poate fi curios să afle și ce este mai departe…

siguranța copilului

Pentru aerisirea camerei, puteți lăsa geamurile termopan rabatate în partea de sus. Dacă aceasta nu este o opțiune, nu lăsați fereastra deschisă și copilul nesupravegheat în cameră.

Dacă atunci când sunt mici și nu se pot deplasa pericolul nu este unul real, după ce mai cresc puțin devin și inventivi – îți pot împinge singuri un scaun (sau o cutie) pe care să se cocoațe până la fereastră.

 1. Pe scări

Copiii mici sunt fascinați de scări. Le analizează cu interes, le încearcă prin diferite metode (mers încet, sărit de pe o treaptă pe alta, mers în patru labe etc.), cu atenție mai mare sau mai grăbiți.

Dacă cei mici sunt încă nesiguri pe picioarele lor, este indicat să nu îi lăsați nesupravegheați pe scări – pot aluneca sau se pot împiedica oricând.

Pe scări

Dacă locuiți într-o casă cu scări (unde de obicei dormitoarele sunt amplasate la etaj) se recomandă montarea unor porți de protecție a scărilor. Chiar dacă cei mici sunt atenți atunci când le urcă/coboară în timpul zilei, noaptea pot ieși la plimbare și, pe întuneric, fiind și somnoroși, riscul de accidente poate fi destul de mare.

 1. Animale

Cei mici pot fi foarte încântați de animalele de companie întâlnite pe stradă (câini, de cele mai multe ori), dorind să îi atingă, să îi mângâie, să îi tragă de coadă sau de urechi.

Animale

Nu puteți ști niciodată cum reacționează un animal străin atunci când se sperie de copil sau atunci când este tras de blană, de exemplu. Aceștia pot mușca (mai puternic sau mai ușor), pot zgâria sau îl pot trânti pe cel mic.

 1. Mobilă fixată în perete

Vine o vreme când micii exploratori încep să se cocoațe – pe canapele, pe dulapuri, pe alte piese de mobilier.

Mobila fixată în perete

Nu puține au fost cazurile când o comodă cu sertare, pe care copilul le-a deschis și le-a transformat în scări, și-a schimbat centrul de greutate și a căzut în față…

De aceea, se recomandă ca mobilierul cu risc de dezechilibrare să fie prins în perete, iar obiectele mai grele să fie plasate în sertarele din partea de jos.

Cam acestea sunt situațiile la care m-am gândit că ar fi bine să avem un strop de atenție în plus, pentru siguranța copiilor noștri mici.

Acum, nu e sănătos nici să nu o dăm în latura cealaltă, de părinți prea stresați că cel mic se poate lovi oriunde, oricând și de orice. 🙂 Dacă e să se întâmple ceva, se va întâmpla și ținând copilul în brațe.

”Paza bună trece primejdia rea” spune un proverb românesc. Așadar, să încercăm să le oferim celor mici un spațiu cât mai sigur în care să poată explora în voie și descoperi lumea înconjurătoare.


Sursă foto: pexels.com

Vrei să fii la curent cu ultimele articole postate? Ne poți urmări pagina de Facebook sau te poți abona la newsletter (dreapta-sus). 😉 Enjoy!

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.