Parenting

ABC-ul mamei zăpăcite

13/03/2017
Abecedarul mamei

Amnezie

Stare medicală ce permite unei femei ce a trecut printr-un travaliu / printr-o naștere să facă dragoste din nou, riscând să rămână iarăși însărcinată.

 

Bunici

Oamenii aceia din familie care consider că nepoții sunt niște copii minunați, chiar dacă tu, mama lor, bineînțeles că nu îi crești așa cum trebuie.

 

Cafea

Băutură delicioasă, preparată dimineața, băută începând cu prânzul și terminată seara, ce îi oferă mamei un plus de energie să reziste de-a lungul zilei.

 

Dulciuri

Ciocolată / Prăjitură / Bomboane etc. pe care le mănânci pe ascuns, având grijă ca cei mici să nu audă nici măcar foșnetul ambalajelor – nici nu știi când vor răsări lângă tine (indiferent de oră) și vor dori curioși și insistenți să încerce și ei.

 

Epuizare

Stare de spirit la care ajunge o mamă (nu de puține ori), mai ales seara când tatăl nu mai ajunge odată acasă să îi paseze copilul pentru a putea merge câteva minute liniștite la baie sau să mănânce mai mult decât o banană pe zi. Sau să își termine băutura de la litera C.

 

Film

Escapadă rarisimă de care se poate bucura o mamă (numai să nu fie desen animat!), chiar dacă nu apucă să vadă decât o jumătate de episod înainte să adoarmă. Dacă are norocul unui film la cinema poate trece în revistă la început toate filmele noi și bune ce urmează să apară, pe care sigur nu le va putea vedea (dar la care va pofti).

 

Gimnastică

Activitate sportivă desfășurată în scop recreativ, de care mama își aduce aminte că practica înainte de apariția primului copil și la care revine din când în când… în gând.

 

Hernie

Complicație medicală ce poate apărea de la căratul unuia sau mai mulți copii dolofani, alături de diverse dureri de spate și, afecțiunea cea mai ușoară, febră musculară la brațe.

 

Independent

Cum ne-am dori să ne fie copiii, atâta timp cât ascultă să facă tot ce le zicem noi.

 

Jucării

Obiecte mai mici sau mai mari, colorate și/sau cu lumini și zgomote, din diverse materiale, ce se împrăștie miraculos în întreaga cameră la 10 minute după ce aceasta a fost declarată curată (sau măcar ordonată). Cele mai mici dintre ele (și cu colțuri ascuțite) sunt lăsate strategic pe podea mai ales noaptea, astfel încât mama poate călca când mișună pe întuneric (am stabilit deja care-i treaba cu dormitul la litera S).

Karma

Atunci când îți juri (înainte de a rămâne însărcinată) că al tău copil n-o să facă niciodată un tantrum într-un spațiu public. Acum tocmai ți s-a aruncat copilul țipând pe podeaua unui magazin că vrea neapărat o jucărie.

 

Lacrimi

De crocodil, șiroaie, de durere, de plictiseală, de foame, lacrima-solitară, de somn, de ”șantaj”, de furie, de tristețe, cu suspinare, plâns-maraton, cu muci – le-ai auzit pe toate, le-ai văzut pe toate, nu-i așa?

 

Maternitate

Perioadă în care mama are posibilitatea să se perfecționeze într-o serie de domenii, dezvoltându-și multiple abilități nebănuite: networking la locul de joacă pentru a găsi pe cineva care vorbește în propoziții, negociere intensivă (chiar dacă uneori e fără câștig de cauză), strângerea și aruncarea deșeurilor periculoase fără costum de protecție (și fără scârbă),  planificare de evenimente cu mulți participanți agitați, gătit acrobatic cu o singură mână, inventarea a diverse tehnici pentru mascarea legumelor în meniu, servicii de șofer calm ce oferă muzică și gustări pe tot parcursul traseului chiar dacă pasagerii țipă și/sau aruncă diverse lucruri prin mașină, specializare în drepturile legale ale mamelor și copiilor etc.

 

Noroi

Copiii mici au un simț suplimentar și îl găsesc pe afară chiar și într-o cantitate mică (o băltucă este suficientă), însă suficientă pentru a-și murdări hainele curate când mergi la medic/grădiniță/vizită și nu ai schimburi la tine.

 

Ordine

Atunci când într-o cameră toate obiectele sunt așezate la locul lor, după două ore de șmotru. Aceasta durează aproximativ 10 minute de la intrarea în cameră a oricărui alt membru al familiei – ori se găsește unul mai mare să mănânce ceva din mers sau pe canapea, să lase firmituri, ori se găsește unul mai mic care se apucă să împrăștie pe podea un Lego, un trenuleț, un puzzle (toate în același timp).

 

Pediatru

Noul cel-mai-bun-prieten-al-mamei, al cărui număr de telefon este pe speed-dial, sunat / vizitat pentru a obține cele mai importante răspunsuri: de ce plânge copilul / de ce doarme atât de mult / de ce nu doarme mai mult / de ce mănâncă atât de des / de ce nu mănâncă mai mult / de ce face atât de mult caca / de ce nu face caca într- zi / de la ce are o bubiță?

 

Quinoa

Un aliment despre care nu știai că există înainte să te documentezi pentru diversificarea copilului.

 

Răbdare

Abilitate a mamei fără de care nu ar reuși să supraviețuiască zilnic, repetând de zeci și zeci de ori aceleași activități, cu același copil – ridicat jucăria căzută de 34 de ori, cântat același cântecel de 13 ori, citit aceeași carte de 32 de ori, sărit în ajutorul copilului aflat în primejdie (de a-și prinde degetele, de a se împiedica, de a cădea din pat etc.) de 75 de ori etc.

 

Somn

Activitatea aceea nocturnă de care ne amintim că există și e tare plăcută, de care știm că nu ne vom bucura luni și luni la rând. Unii se plâng de insomnie? Ce-i aia? Înseamnă că nu sunt suficient de obosiți încât să aprecieze un somn odihnitor de 15 minute!

 

Tantrum

Atunci când copilul se tăvălește pe jos, plânge și aruncă ce are la îndemână pentru că… i-am dat apa dintr-un pahar roșu care nu este albastru / a rupt în două banana și nu o mai poate lipi la loc / nu vrea să meargă afară, dar nici să stea în casă / nu poate ține într-o singură mână mai mult de 3 mașinuțe și voia să țină 5 etc.

 

Uitare

Atunci când mama cu creierii praștie nu mai ține minte că și-a lăsat telefonul în frigider, copilul în altă cameră, nu știe care este ziua curentă (sau anul…), câți ani are, nu se mai gândește la hainele ude în mașina de spălat pentru trei zile, nu mai știe locul unde a parcat mașina, ziua când și-a spălat ultima dată părul, încurcă numele copilului cu al câinelui, nu mai ține minte de ce s-a dus într-o cameră, caută telefonul prin casă în timp ce vorbește la el etc.

 

Vacanță

Perioadă de câteva zile pentru care mama pregătește bagajele timp de o săptămână, împachetează o jumătate de casă (multe dintre ele just in case) și se întoarce mai obosită decât înaintea plecării. Dar măcar a fost obosită și în alt peisaj.

 

Weekend

Zilele acelea așteptate timp de o săptămână, când tatăl face activități cu copiii în timp ce mama recuperează din activitățile casnice (curățenie, spălat, călcat etc.)

 

Xanax

Medicament la care ar apela mamele (fie și fără rețetă) atunci când au nevoie să supraviețuiască întregi de literele E, L, R, S, T

Yală

Chestia aia aproape inutilă de la ușă, cu care încerci să te baricadezi când vrei să fii singură în baie, în timp ce auzi de pe partea cealaltă: ”Țe fați apoo, mami? Fați pipiiiii?” (așa, mai tare, cât să audă toți vecinii). Sau, auzi o voce (sau mai multe) plângând/țipând: ”Țe fați apoo, mami? Viau ia tineeeeee!”

 

Zgaibă

Bubă / bubiță / tăietură mică / vânătaie / pișcătură mai mult sau mai puțin vizibilă (poate fi și invizibilă / imaginară) ce trebuie tratată cu maximă urgență și seriozitate cu pupici, cremă specială și plasture colorat (neapărat la alegerea victimei, pentru a evita litera T).

 


 Sursa foto: pixabay.com

Vrei să fii la curent cu ultimele articole postate? Ne poți urmări pagina de Facebook sau te poți abona la newsletter (dreapta-sus). 😉 Enjoy!

You Might Also Like

2 Comments

  • Reply eumiealmeu 17/03/2017 at 09:53

    Amuzante!

  • Reply #33 Inspirația săptămânii (11 - 17 mar 2017) | Cristina Oțel 17/03/2017 at 18:33

    […] “ABC-ul mamei zăpăcite” – Să ne mai și amuzăm, zic. Cred că i-a luat Elenei ceva timp să facă dicționarul ăsta! […]

  • Leave a Reply

    This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.