Colaborări Educație Parenting

7 activități pentru copii – despre RECICLARE

05/04/2019
copii despre reciclare

RECICLAREA – o temă foarte ”interesantă”

Am pus ghilimele pentru că pe la noi este aproape inexistentă… Reciclare selectivă și reutilizarea materialelor și reducerea deșeurilor nu a făcut parte din preocupările copilăriei mele – timpurii sau mai târzii, în familie sau pe la școli. Tot ce era de aruncat era gunoi, totul ajungea grămadă în același coș, totul era preluat mai departe cu aceeași mașină de gunoi.

În ultimii ani lucrurile au mai avansat în acest domeniu, însă până la educarea maselor (pornind de la școală și acționând acasă) încă este cale lungă.

Eu încerc să fac acasă reciclare selectivă, de exemplu. Și îmi este tare greu, să fiu sinceră… Toate sunt eforturi conștiente și va trece ceva timp până să îmi intre în reflex – să aleg coșul potrivit, să nu arunc ce am în mână la grămadă, să stau cu ochii și pe soț (căruia îi este la fel de greu să se obișnuiască).

Copiilor le este mult mai ușor, din câte am observat. Sebi ne întreabă adesea dacă este ”rețichiabii” ce are de aruncat. De multe ori se uită pe ambalaje și recunoaște semnele pe ele (sau pe etichete).

De ce am ales să integrăm reciclarea în stilul nostru de viață? Ei, despre beneficii chiar nu are rost să răspund aici. 🙂 Cât despre scop, adevărul e că nu o facem doar pentru noi (și pentru planetă) ci mai ales pentru copiii noștri – ca lor să le fie mult mai natural atunci când vor crește. Să zicem că totul intră la capitolul ”educație”.

Ce putem facem noi acasă pentru a-i învăța pe copii despre RECICLARE? Las aici câteva idei de activități – poate vă inspiră și pe voi. 😉 Noi am încercat unele dintre ele – altele urmează să le punem în practică.

copii despre reciclare

ACTIVITĂȚI pentru copii – despre RECICLARE

1. Reciclăm selectiv

Acasă avem pungi de gunoi diferite pentru hârtie/carton, sticlă, plastic și gunoi menajer. Avem și spațiu să le înșirăm pe toate, e adevărat – nu știu cum am fi reușit asta în apartamentul (mai) micuț în care am locuit înainte.

Când suntem în mall (sau în alt spațiu care are coșuri de gunoi diferite) ne uităm înainte să aruncăm un șervețel – ce scrie pe acel coș, ce desen are, ce culoare are? (La partea cu diferențierea pe culori mai avem de lucrat – nici noi, cei mari, nu le știm prea bine și le mai încurcăm)

2. Donăm haine și jucării

Dacă avem haine mult prea uzate sau rupte sau prea murdare de cele mai multe ori le transformăm în cârpe. De astea avem nevoie oricând atunci când meșterim pe lângă casă.

Însă realitatea este că prichindeii cresc mult mai repede decât li se uzează hainele. 🙂 Așa că cele mai multe dintre ele ajung să fie donate. De fiecare dată găsim unde să le dăm astfel încât să fie folosite mai departe – fie apropiaților cu copii mai mici, fie în cadrul acțiunilor organizate, fie la alte evenimente caritabile.

La rândul nostru primim haine și jucării donate. Ba uneori mai călcăm și prin câte un magazin SH. 😉

3. Citim despre reciclare

4. Plantăm hârtie realizată de noi

Ah, am dat peste activitatea asta iarna trecută și am zis că trebuie neapărat să o facem acum, în primăvară!

Noi punem deoparte hârtia imprimată de care nu mai avem nevoie, pentru când om putea să o folosim la altceva. Iată o activitate din categoria ”altceva”. 😉

Din hârtia pe care nu o mai putem folosi ca atare ne facem propria hârtie pe care vom putea desena. Iar pentru că acum este sezonul semințelor putem face hârtie cu semințe și cu dedicații și cu inimioare și cu alte mâzgăleli.

Pașii pentru a ne face propria hârtie acasă îi puteți urmări AICI. Pare interesant, nu-i așa?

5. Căutăm curiozități din lume despre reciclare

Sebi este un copil foarte curios. Pune zeci și zeci de întrebări, se miră mult și își pune adesea imaginația la lucru. Chiar dacă multe dintre curiozități fac referire la SUA, profităm să mai aruncăm și un ochi pe hartă sau pe glob în timp ce auzim de multe ori ”wow” de la prichindel. 🙂

  • Deșeurile electronice sunt doar 2% din gunoiul Americii, dar reprezintă 70% din deșeurile toxice!
  • Pentru a obține o tonă de hârtie sunt necesari 17 copaci!
  • Bidoanele de plastic pot fi transformate și refolosite ca produse noi – părți pentru mașini, haine sau decorațiuni.
  • Sticla nu se degradează în procesul de reutilizare – se poate topi și refolosi din nou și din nou și din nou.
  • Hârtia și cartonul reprezintă 30% din ceea ce aruncăm! (Am observat și eu că adunăm multe cartoane…) De cele mai multe ori ne gândim cum am putea să refolosim cutiile sau ambalajele de carton (fie pentru depozitare, fie pentru crafturi amuzante.)

AICI am găsit un material cu informații foarte interesante pentru copii despre reciclare.

6. Realizăm craft-uri din materiale reciclate

Nu aruncăm rolele de la hârtia igienică sau de la prosoapele de bucătărie. Rar aruncăm cutiile de carton. Păstrăm în teanc hârtia scrisă pe care nu o mai putem folosi. Bidoanele de plastic de apă sunt puse deoparte (capacele bidoanelor au locul separat).

Când prindem timp și chef și inspirație ne apucăm de meșterit. 🙂 Avem mereu în casă ”ochi” și lipici iar inspirație găsim pe PINTEREST, la un click distanță. 😉 Sunt atââââât de multe încât e imposibil să nu găsim ceva pe plac, să facem cu materialele pe care le avem la dispoziție.

7. Vizităm un centru de colectare selectivă

Ei, asta e o activitate pe lista de to-do. Vreau să mergem împreună la un astfel de centru, să vedem un proces complet de la primirea deșeurilor, la separarea lor și la ce întâmplă mai departe.

Sunt sigură că o astfel de activitate ar avea cel mai intens impact asupra lui Sebastian cel curios. 🙂

copii despre reciclare

EXPLICAȚIILE mele dificile despre RECICLARE

E adevărat, noi facem și facem și insistăm și explicăm și încercăm și… așteptăm să avanseze și alții din țara noastră. Sunt sigură că asta fac din ce în ce mai mulți din jurul nostru (atât familii cât și autorități).

Însă mie tot îmi este greu să îi explic copilului nedumerit care este atent să facă reciclarea selectivă acasă, de ce atunci când trece mașina de gunoi totul este aruncat la grămadă… Sau când suntem plecați pe undeva în excursii nu avem posibilitatea să aruncăm separat gunoaiele.

copii despre reciclare

GREENTOM – un exemplu de produs fabricat integral din materiale reciclate

Am acceptat propunerea de a scrie acest material la invitația celor de la Kids Retail Concept, care au adus în România căruciorul GREENTOM, despre care producătorii olandezi spun că este unic în lume – ”cel mai ecologic cărucior de pe planetă”.

  • Șasiul este fabricat din polipropilenă reciclată.
  • Materialele textile sunt fabricate din PET reciclat (bidoane provenite de la produse non-alcoolice).
  • Componentele sunt ușor de dezasamblat și se pot recicla după utilizare.
  • Părțile sale nu conțin BPA, PVC, Ftalați și sunt 100% Non-Toxice.
  • Standardele de calitate și siguranță au fost recunoscute de către diverse organizații din întreaga lume.

Cum ni se pare nouă căruciorul Greentom pe care îl plimbăm de mai bine de jumătate de an voi povesti într-un material viitor. Am avut ocazia să îl testăm și să facem liste de plusuri și minusuri și nice-to-have. 😉

Sursa foto - www.pixabay.com

Vrei să fii la curent cu ultimele articole postate? Ne poți urmări aventurile pe pagina de Facebook sau te poți abona la newsletter. 😉 Enjoy!

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.