Uncategorised

Ai găsit un aparat foto? Iată cum l-ai putea returna!

23/05/2016
Samsung camera

În mini-vacanța petrecută la Roma am găsit o cameră foto pe o bancă într-un parc. Stătea acolo singurică, așteptând să o adune cineva. A avut noroc să o culegem noi. 🙂

Primul lucru făcut – am întors capul în toate direcțiile, poate-poate vedem pe careva ce pare să se îndepărteze de bancă. Dar… nimeni.

Având în vedere că prichi urma să doarmă (după speranțele noastre) am zis să mai stăm pe bancă, poate se întoarce careva după cameră. (Bine, doar unul stătea, celălalt patrula cu căruciorul în speranța că o să închidă ochii micuțul, că îi cădeau în gură de oboseală). După mai bine de o oră în care copilul nu a adormit și nu a revenit nimeni la bancă, am decis să plecăm și să ne vedem de ale noastre, hotărâți să facem tot ce putem pentru a-l returna proprietarilor. Ori nu și-or fi dat seama că le lipsește, ori o fi crezut că le-a fost furată camera (cel mai probabil).

Era evident că în timpul vacanței era absolut imposibil să găsim cui aparține aparatul foto. Așa că am încercat după ce am ajuns acasă. Ne-am uitat la toate fotografiile, sperând că poate aflăm mai multe detalii care să ne ajute să identificăm proprietarii. Însă nu am găsit decât câteva sute de fotografii din muuuultele vacanțele cuplului (de pensionari, din câte se pare), de la Crăciunul de acasă până la Roma. M-am gândit că dacă aș fi fost în locul lor, de poze m-ar durea cel mai tare…

Camera era destul de performantă, cu GPS, WiFi și alte funcționalități și am sperat să găsim indicii la descărcarea unei fotografii. Însă GPS-ul nu era activat – altfel, ne-ar fi spus exact unde au fost făcute. Am văzut o fotografie cu ei în tricourile echipei de fotbal din Augsburg. Împreună cu meniul care era setat în germană și aceste detalii, am ajuns la concluzia că sunt, cel mai probabil, din Germania.

Dar Germania e mare tare. Chiar dacă erau din Augsburg, și ăsta este un oraș foarte mare. Pe Facebook, să distribui poza, nu credeam că avem șanse prea mari – noi nu știm o boabă de germană, listele de prieteni sunt cât se poate de diferite, distanța (chiar și online) e mare, e foarte posibil ca nici să nu aibă pagină de Facebook… Nu zic că șansele erau 0, dar chiar cred că erau extrem de mici.

Așa că am procedat altfel – ne-am gândit să apelăm la producătorul camerei foto, în speranța că pe undeva există o bază de date cu detaliile facturii de cumpărare, identificabile în baza modelului, lotului și seriei. (Știu, cunosc, cu sisteme din astea lucrez zi de zi. 🙂 )

Am luat-o pas cu pas.

Www.samsung.com/us/ -> Contact Support -> Live Chat (să nu pierd vremea așteptând după un răspuns la email). Am discutat rapid cu un reprezentant care mi-a comunicat frumos că fiecare țară e cu bucătăria proprie și că nu mă poate ajuta din America, însă mi-a oferit o adresă de conectare la un Live Chat din Germania. A fost foarte amabil, chiar dacă am nimerit să vorbesc la departamentul tehnic, care nu au treaba cu astfel de probleme.

În continuare am luat legătura cu reprezentanța Samsung din Germania, pe Live Chat-ul recomandat de cei din America. Cum nu știu boabă de germană, bineînțeles că am scris tot în engleză. Și răspunsul lor a venit foarte prompt (transmis în engleză): chat-ul este doar pentru vorbitorii de germană, dacă nu mă descurc, să dau un email la o adresă.

Deja începuse să îmi scadă entuziasmul și speranțele… Le-am zis ceva de naționalismul lor și am scris emailul către adresa respectivă. Răspunsul a venit a doua zi, tot în germană, că pot încerca să afle detalii de pe factura de cumpărare dacă e pe la ei, și să îi anunțe să ia legătura cu mine. Așa că am trimis detaliile despre modelul și seria aparatului foto.

Acum nu mai puteam decât să aștept.

Și am așteptat… mai puțin de o săptămână. 🙂 Zilele trecute am găsit un email de la proprietară (a avut noroc din nou, că era să îl șterg din spam), fericită că i-am găsit aparatul foto și, după cum era de așteptat, bucuroasă că nu și-a pierdut fotografiile.

Pentru a mă asigura că nu s-a făcut vreo greșeală în identificarea proprietarilor, le-am cerut o fotografie cu ei, să văd că sunt aceiași cu cei din fotografiile din aparat. Mi-au trimis asta (bine, fără fețe blurate) 🙂 :

Returnare aparat foto gasit

În curând, aparatul foto va pleca spre casa lui (dacă Poșta Română nu se hotărăște să ne facă vreo surpriză…), să își mai însoțească în continuare proprietarii și în următoarele vacanțe.

 

 

P.S. – Long live Google Translate! Toate conversațiile au fost purtate în germană din partea lor și în engleză din partea mea. Cred că le-aș fi putut scrie direct în română…

 

Sursa foto: www.samsung.com

 


 

Vrei să fii la curent cu ultimele articole postate? Ne poți urmări pagina de Facebook sau te poți abona la newsletter. 😉 Enjoy!

 

You Might Also Like

6 Comments

 • Reply Andreea Ploesteanu 23/05/2016 at 07:32

  Felicitari!

 • Reply Marina Bezede 23/05/2016 at 08:58

  Ce tare! Bravo!

 • Reply Olivia Marinela Ghimes 23/05/2016 at 09:10

  Mai rar ca tine!!!!

  • Reply SebaBaby 23/05/2016 at 09:25

   Practic, sotul este cel care a vazut aparatul. Iar prichi l-a luat. Eu m-am ocupat de comunicarea pentru gasirea oamenilor (dupa ce sotul a banuit ca sunt din Augsburg).
   A fost family-team-work! 🙂

 • Reply Andreia Vieru 23/05/2016 at 09:12

  Super tare!!!!! Felicitari!!!!!! Mi a dat o lacrima la poza lor facuta pt tine!!!! Ce frumos!

  • Reply SebaBaby 23/05/2016 at 09:23

   Sincer, am avut o dimineata mai dificila… iar poza lor mi-a inseninat-o.
   Nu ma asteptam. 🙂

  Leave a Reply

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.