Alăptare

Ai nevoie de un consultant în alăptare? Află la cine ai putea apela!

16/08/2016
consultant în alăptare

Când am început să mă informez despre cum aș putea trece peste problemele în alăptare pe care le-am întâmpinat după ce am ajuns acasă cu puiul cel mic, am aflat că există și un specialist în acest domeniu – un consultant în alăptare. (Pediatrii NU sunt specialiști în alăptare deoarece acest subiect NU se studiază în facultatea de medicină. Sunt medici care studiază în particular această temă, sunt care urmează cursuri suplimentare, sunt și care primesc câteva informații suplimentare în timpul facultății… însă sunt excepții… În plus, am mai scris câte ceva aici.)

Așa cum se întâmplă în multe alte domenii, persoanele care oferă aceste servicii (contra-cost sau gratuit) sunt mai mult sau mai puțin pregătite. De aceea poate conta foarte mult dacă acestor consultanți le sunt recunoscute cunoștințele (prin certificări și acreditări) și câtă încredere ar fi prudent să le acordăm atunci când primim un sfat din partea lor.

De aceea m-am documentat pentru acest material, în care mi-am propus să explic pe scurt care sunt diferențele între principalele categorii de consultanți în alăptare la care ar putea apela o mamă ce întâmpină dificultăți în alăptare.


consultant în alăptare

CONSULTANȚI IBCLC

Consultanții în alăptare IBCLC (International Board Certified Lactation Consultants) sunt consultanți certificați la nivel internațional. Dacă aveți vreunul prin apropiere, ar fi cea mai bună variantă la care să apelați.

Aceștia au pregătirea medicală specializată să evalueze și să ofere cele mai bune sfaturi pentru rezolvarea problemelor ce țin de lactație și alăptare. De asemenea, acești consultanți trebuie să adopte un un cod profesional de etică şi conduită după care îşi ghidează activitatea.

Procesul de certificare IBCLC este unul complex și riguros, nu este accesibil oricui și implică parcurgerea mai multor pași, într-o perioadă lungă de timp în care se acumulează și multă experiență practică.

În primul rând, un consultant în alăptare IBCLC trebuie să aibă studii medicale – fie practică o meserie în domeniul medical, fie a absolvit o serie de cursuri bine definite.

În al doilea rând trebuie să efectueze minim 1.000 de ore de practică alături de un alt IBCLC (lucrând 8 ore / zi înseamnă 125 de zile pline, înseamnă minim 6 luni!). Astfel, atunci când își obține certificarea are deja experiență reală în domeniu.

În al treilea rând, trebuie să urmeze un curs de 90 de ore de educație în lactație, ce abordează detaliat o varietate de subiecte legate de alăptare.

Ultimul pas este susținerea unui examen internațional (foarte dificil), ce se organizează o dată pe an, simultan în aproape 100 de țări.

Certificarea obținută are o valabilitate limitată, de aceea trebuie reînnoită periodic (deci nu rămâne cu informații ”învechite” dacă între timp s-au mai efectuat diverse studii pe tema alăptării).

Având în vedere dificultatea (și costurile implicate) cu care se obține o astfel de certificare, consultanții IBCLC sunt cei mai bine pregătiți în domeniu, iar dacă aveți nevoie de ajutor cu alăptarea și aveți vreunul prin apropiere, apelați cu încredere.


consultant în alăptare

CONSULTANȚI LLL 

La Leche League este o organizație internațională, non-profit, care are ca scop să ofere ajutor mamelor în privința alăptării, prin intermediul altor mame (în regim de voluntariat).

Această organizație este una cu vechime, fiind înființată în 1956 (acum 60 de ani!) de șapte femei care au dorit să ajute. De atunci ”rețeaua” s-a extins la nivel mondial în peste 66 de țări, ajutând peste 300.000 de mame cu alăptarea. (!)

Pentru că lucrurile sunt cât se poate de serioase, organizația are un consiliu cu experți din sănătate, ce oferă informații medicale noi, evaluează studiile din domeniu, coordonează diverse publicații și le revizuiesc periodic. (Cea mai cunoscută publicație este “The Womanly Art of Breastfeeding”. 😉 ) Foarte interesant, IBCLC s-a format cu ajutorul LLL (în 1985), cu scopul de a acredita în domeniul alăptării profesioniști cu pregătire medicală.

Pentru a deveni consultant în alăptare LLL, o mamă (nu am idee dacă sunt și tați 😀 ) interesată trebuie să parcurgă o serie de pași:

 • să fi alăptat minim nouă luni (dacă cel mic a fost înțărcat, să fi fost alăptat minim un an, procesul realizându-se respectând nevoile copilului)
 • să prețuiască alăptarea ca fiind varianta ideală de a hrăni și alina copilul
 • să recunoască, să înțeleagă și să răspundă nevoilor copilului ei (pentru lapte sau pentru prezența sa)
 • când vine vorba de separarea de copil, totul se petrece cu sensibilitate și respect față de copil
 • să fie membru implicat al unui grup LLL
 • să cunoască și să susțină filozofia LLL
 • să citească ”The Womanly Art of Breastfeeding”
 • să primească o recomandare de la un alt consultant LLL
 • să depună o cerere de aderare
 • să aibă o atitudine de acceptare și respect față de cei din jur, să fie empatică și caldă, să dorească să își dezvolte abilitățile de comunicare
 • să treacă printr-un proces de acreditare, finalizat cu semnarea unei declarații de angajament.

Așadar, procesul de acreditare al unui consultant în alăptare este destul de stufos, iar cine este dispus să treacă prin el înseamnă să își dorește cu adevărat să ajute mai departe, cu dedicare. Cunoștințele acestor mame despre alăptare sunt bine documentate, nu sunt sponsorizate și doresc să ajute în mod voluntar.

Dacă aveți în jur astfel de consultanți în alăptare apelați cu încredere la sfaturile lor. Chiar dacă nu au studii medicale, au experiență, au învățat multe despre alăptare, din surse de încredere.


consultant în alăptare

CONSULTANȚI SAMAS 

SAMAS este o rețea națională de Asistenți de Sănătate pentru Mame și Sugari, care oferă servicii pentru părinți, înainte și după naștere (pregătirea pentru naștere, alăptare, diversificare etc.), sub formă de cursuri sau ședințe individuale. Înființată în anul 2013, SAMAS certifică anual câteva zeci de asistente.

Consilierii în alăptare SAMAS erau instruiți de un consultant în alăptare IBCLC (acum nu mai știu dacă se mai procedează astfel). În primul an, s-a permis înscrierea la cursurile de certificare tuturor doritorilor, fără a fi necesară o pregătire medicală prealabilă. Ulterior, au rectificat acest aspect și au restricționat accesul în acest sens.

Programul de certificare presupune parcurgerea a două module, unul de ”Educație perinatală” și altul de ”Nutriția gravidei, mamei și copilului 0-3 ani”, de 90 de ore fiecare (30 de ore pregătire teoretică + 60 de ore practică). La final, se susține un examen practic și unul teoretic.

Principala ”problemă” cu această rețea națională de asistenți este că are ca finanțatori Nutricia (dap, cel care produc lapte praf și alte produse promovate ce nu respectă Codul de Marketing al Substiuenților de Lapte Matern), Crucea Albă și Crucea Roșie Sector 6… Însă nu voi vorbi aici despre proiectele SAMAS și despre scopurile mai mult sau mai puțin ascunse ale acestui parteneriat (Andreea Ola a făcut-o aici sau aici).

De când nu le-am mai vizitat site-ul (care s-a îmbogățit destul de mult în informații) a mai apărut o pagină cu un cod de etică pe care ar trebui să îl respecte educatori perinatali SAMAS. Nu am avut timp să îl analizez – voi încerca să îmi fac timp în viitorul apropiat.

Personal am cunoscut câțiva consilieri în alăptare SAMAS și am avut experiențe pozitive. De asemenea, urmărind (cu interes și curiozitate, recunosc) ce au recomandat mamelor cărora le-au oferit consultanță, mi-am putut da seama sfaturile au fost foarte ok. În plus, o parte din aceste consiliere au dorit să evolueze profesional și au început procesul de certificare IBCLC.

Așadar, dacă prin zonă nu puteți apela la un consultant în alăptare IBCLC sau LLL și aveți nevoie de o evaluare la fața locului, puteți cere ajutorul unui consilier în alăptare SAMAS.

 


 

Vrei să fii la curent cu ultimele articole postate? Ne poți urmări pagina de Facebook sau te poți abona la newsletter. 😉 Enjoy!

 

You Might Also Like

2 Comments

 • Reply Rox Duduş 17/08/2016 at 09:04

  informativ si util!
  LLL are 1 consultant barbat care a alaptat. Pana se curand nu erau acceptati.
  Cam greu accepta societatea.Multe consultante LLL din aceasta cauza au abandonat.

 • Reply Marina Bezede 17/08/2016 at 13:48

  Am fost la cursurile celor de la Samas. Pe partea de alăptare sunt f ok.

 • Leave a Reply

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.