Babywearing

Babywearing Sebi – beneficii, dezavantaje și câteva sfaturi

29/11/2016
sfaturi pentru babywearing

Primesc adesea întrebări legate de purtarea bebelușilor și a copiilor mici (adică mai mari decât bebeluși). De aceea m-am gândit să pun în acest articol câte ceva din toate câte am învățat și experimentat de-a lungul anilor în legătură cu acest subiect.

Despre sistemele de purtat copiii am aflat când prichi era mic și proaspăt, când am început să citesc multe despre îngrijirea nou-născutului (bine, eu căutam informații să trecem peste problemele noastre cu alăptarea, însă tot dădeam și peste această temă).

După câteva cercetări on-line am ales să luăm un wrap elastic, sperând că nu o să mă spânzur prea repede cu el… 5 metri de material mi se părea enorm (!!!). Nu a fost ușor, dar nu m-am spânzurat. Am exersat fără bebe de câteva ori urmărind filmulețe pe Youtube, după care am încercat și cu prichi.

Mie mi-a plăcut, am reușit să îl pun bine (pe wrap), corect, tensionat cum trebuie. Lui Sebi nu. Adică nu i-a plăcut deloc! Adică nu a vrut să stea nicio secundă! Adică a urlaaaaaaat tot timpul!

Mă uitam exasperată (pe pagini de FB dedicate) la copiii care stăteau liniștiți în brațele mamelor lor, care dormeau (de cele mai multe ori) sau râdeau. Sau stăteau pur și simplu, fără să protesteze.

Am mai exersat, am mai insistat, nu m-am dat bătută. Mai stăteam câte 2-3 zile, mai încercam din nou. Am avut grijă să fie odihnit, mâncat, îmbrăcat lejer etc. Neaaaah… Urlat.

Am încercat să îl bag repede în wrap și să ieșim afară. Am zis că aerul rece de ianuarie îl va liniști la căldura pieptului meu. Neaaaaah… Urlat. Am dat o tură în jurul blocului și mi se părea că toată lumea se uită la noi. (Adică la mine, mama nepricepută care își torturează copilul!! Că de altfel ce ar fi avut să urle așa??)

A fost tare greu… Pe lângă stresul cu alăptarea, nici nu voia să stea în sistemul de purtare… (În cărucior nu voia să stea nici atât, bineînțeles. Nu am înțeles niciodată cum stă un copil liniștit în cărucior la o plimbare. Nu am avut parte de așa ceva.) Eu voiam să ies, să ne plimbăm, să iau aer curat (bine, cât de curat o fi în București, dar măcar ieșeam în parc).

Până când, într-o zi, după un puseu de creștere în care a stat lipit 100% de mine 3 zile și 3 nopți (în rest stătea lipit de mine cam 75%), am încercat să îl pun din nou. Și a stat. Adică a stat ca și când acolo ar fi stat de când mă-sa l-a făcut. Adică atât de mult i-a plăcut și atât de liniștit era încât îl vedeam zâmbind (cât poate “zâmbi” un bebe mic mic… dar eu îi vedeam ochii zâmbind). Atât de mult i-a plăcut încât a adormit în 5 minute și nu s-a trezit decât după 4 ore (în condițiile în care nu era trezit de mult timp).

Evrika! La o lună și jumătate a acceptat și Sebi să fie purtat!

De atunci am avut parte de muuuulte plimbări, lungi și adormite, de multe-multe pupături pe cap, de multe îmbrățișări. Ah, și ce viață social aveam! La câte evenimente nu am participat împreună! Nu ca acum…

Ușor-ușor a prins curaj și tati să îl poarte. Bineînțeles că i-a plăcut și lui – a devenit rapid expert în a-și monta rapid wrapul elastic, fără ajutor (ceea ce nu credea că este posibil ever!). 😉

După 6 luni am trecut la un alt sistem de purtare – un SSC. Sistem care din nou a fost folosit intens (nu exagerez dacă zic zilnic :D), plimbat, admirat și iubit până pe la 1a6l ale lui prichi.

După această vârstă purtările s-au rărit semnificativ… În primul rând micuțul a început să meargă singur (târziu, da… dar ăsta îi fu ritmul) și voia să exploreze singur, pe picioarele lui. În al doilea rând a început grădinița, eu serviciul, eram mai tot timpul în mașină și nu am mai avut prea multe ocazii de purtat. (Și nu, Sebi nu ”s-a învățat în brațe” pentru că nu l-am dat jos de acolo până la un an jumate.)

Când a mai fost nevoie, SSC-ul și-a făcut în continuare treaba – mai ales că Sebi a fost dintotdeauna un copil mai micuț și slăbuț (spre fericirea șalelor mele!).

În toată această perioadă am avut ocazia să testez și să învăț despre multe alte sisteme de purtat copiii. 🙂 Când ieșeam la plimbare aveam tot timpul cu mine flyere, pe care le împărțeam celor interesați (pe atunci nu vedeai tot timpul copii ținuți crăcănați în cârpe) sau celor care își purtau copiii în sisteme neergonomice.

sfaturi pentru babywearing

Așadar, privind în urmă, pot scoate o listă de beneficii de care noi ne-am bucurat:

 • am putut alăpta oriunde, oricând avea nevoie puiul (mi-a fost mai ușor din SSC decât din wrapul elastic)
 • s-a creat o legătură minunată între noi doi, simțindu-l aproape tot timpul – am învățat să îi recunosc nevoile fără ca el să le manifeste (nu știu cum să pun asta mai bine în cuvinte… este un feeling, o stare…)
 • sistemele de purtare sunt atââââât de frumoase; au apărut atâtea variante și modele, potrivite preferințelor (și bugetelor)
 • somnul în sistemul de purtare era atât de liniștit și profund și odihnitor – unde poate fi bine decât la pieptul mamei, cu urechea la bătăile inimii, cu nasul aproape de lăptic, mișcându-se în ritmul pe care îl cunoștea din burtică??; acasă nu dormea așa! (adică nu prea dormea…)
 • dacă nu era de hrănit, nu conta cine purta copilul 🙂 (a stat fără probleme la tati, la unchiul, la mătușa, ba chiar și la bunicul o dată)
 • cât era purtat, Sebi nu prea plângea! rareori s-a întâmplat să plângă (în general din cauza mea) ceea ce mi s-a părut wow (m-a stresat dintotdeauna plânsul copilului mic, pentru că am instinctul de a face ceva, orice, să îi fie mai bine)
 • a învățat lumea din jur de sus, de la nivelul ”oamenilor mari” (chiar dacă nu sunt chiar înaltă), a fost aproape de vocea mea (și am tot vorbiiiiit, chiar dacă eram doar cu el), a întins mânuțele să apuce crengi și baloane, a dat ”noroc” atunci când a dorit…
 • am slăbit după naștere – aproape zilnic făceam cam 5-7 km de mers în ritm alert, în parc (profitând și citind în același timp) – dacă îndrăzneam să încetinesc ritmul sau să mă apropii de vreo bancă, se trezea și protesta

Având contact cu multe mame de-a lungul timpului, am întâlnit și persoane pentru care purtarea copilului nu a fost o experiență prea plăcută. Asta m-a făcut să mă gândesc la câteva dezavantaje ale babywearingului:

 • Poate fi cald! Mai ales vara, când nu suporți nici hainele pe tine, lipirea de un bebe (+ materialul sistemului de purtare) poate fi inconfortabil. Eu am un nivel de toleranță destul de ok, așa că nu am suferit prea mult. Cu un sling cu inele ne-am înțeles foarte bine în zilele toride – bine că nu au fost prea multe.
 • Poate fi destul de murdar! Cu un bebe mic, ce bălește tot timpul, ce mai regurgitează sau varsă din când în când, ce mai ronțăie câte ceva când mai crește, sistemul trebuie spălat destul de des. Cel mai ”grav” am pățit-o când a făcut caca muuuuult și moaleeeee și i-a ieșit pe spate, deasupra scutecului… și nu aveam schimburi la mine… și nu aveam alt mijloc de transport… Yach! Mai e şi partea în care i-am mâncat copilului în cap de multe ori… şi am mai scăpat diverse pe el 😛
 • Poate fi dificilă de învățat montarea corectă! Mai ales la un wrap țesut…unde sunt atât de multe posibilități… Însă cu exercițiu toate pot fi învățate. Puteți vedea ce vi se potrivește mai bine și cu care vă simțit mai confortabil.
 • Poate fi riscant, gândindu-mă la cât de împiedicată sunt uneori (am căzut pe burtă, pe stradă, când eram însărcinată în 8 luni 😛 ). Da, am căzut și cu Sebi în SSC de câteva ori (alunecând pe gheață sau împiedicându-mă de scări) – am reușit să îl protejez, julindu-mi coatele și palmele…
 • Poate da dureri de spate! Eu am spatele strâmb în toate direcțiile și uneori, după multe ore de purtare, mă resimțeam. Cunosc mame micuțe și slăbuțe, cu copii dolofani, pentru care purtarea a dat tot timpul dureri de spate (fizic le-a fost foarte dificil). De multe ori, un sistem de purtare diferit sau o poziționare ușor modificată (centura în talie mai sus sau mai jos) pot rezolva multe probleme de disconfort ale mamei. Copilul stă confortabil oricum, dacă este poziționat corect. 😀
 • Poate da dependență! Oh, sunt atâtea tipuri de sisteme, atâtea modele frumoase… Și așa fac o poftă… Că îi trebuie copilului (ahaaa, copilului) și un wrap, și un SSC și un sling cu inele, și ceva mai gros etc. Bugetul poate avea de suferit grav (mai ales dacă pasiunea implică wrapuri țesute 😛 )!

sfaturi pentru babywearing

La final, las aici o listă cu câteva sfaturi pe care le-am mai oferit mamelor de-a lungul timpului:

 • Înainte de a cumpăra un sistem de purtare, încercați să îl probați. În marile (și chiar micile) orașe sunt biblioteci de sisteme de purtare unde le puteți vedea, pipăi, încerca, închiria etc.
 • Dacă bebe nu stă sau dacă nu vă simțiți confortabil cu un sistem de purtare, faceți poze, cereți sfaturi – poate mai trebuie să lucrați puțin la montare. Căutați filmulețe pe Youtube și exersați.
 • Dacă bebe tot nu stă și sistemul este pus corect, insistați. 😛 Încercați cu bebe hrănit, odihnit, fără alte supărări, eventual ieșiți afară, bâțâindu-vă și cântându-i când îl puneți în sistemul de purtare.
 • Aveți grijă ca nasul și gura copilului să nu fie acoperite, cu bărbia ridicată ușor astfel încât să poată respira fără probleme.
 • Nu îmbrăcați prea gros copilul. Sistemul de purtare este ca un rând de haine în plus și s-ar putea să îi fie prea cald și să simtă disconfort. Pentru perioadele reci puteți lua o geacă mai largă (eu am folosit-o din plin pe a soțului, când era Sebi mic-mic) sau o protecție specială pentru babywearing.
 • Citiți instrucțiunile de montare ale sistemelor de purtare, căutați alte informații online – veți găsi resurse multe și calitative.
 • Strângeți wrapul suficient de bine astfel încât copilul să nu alunece din dreptul pieptului.
 • Nu strângeți sistemul de purtare prea tare, pentru a nu-i crea disconfort copilului (mai ales la nivelul genunchilor).
 • Verificați din când în când (eu îmi căutam reflexia în geamurile magazinelor și mașinilor :P) pentru a vă asigura că cel mic este bine poziționat în sistemul de purtare.

Sper ca experiența noastră să vă dea curaj să vă purtați copiii, chiar dacă la început provocările pot fi multe. 🙂 Dacă aveți alte sfaturi și experiențe pentru a completa listele de mai sus le primesc cu drag.

La cât mai multe purtări frumoase!

 


 

Vrei să fii la curent cu ultimele articole postate? Ne poți urmări pagina de Facebook sau te poți abona la newsletter (dreapta-sus). 😉 Enjoy!

 

You Might Also Like

2 Comments

 • Reply Bia Si Toni Ioanas 29/11/2016 at 11:26

  …doi copii, ambii alaptati si purtati. Pana sa ma incumet cu ambii in masina, purtatul celui mic ma ajuta la deplasarile pe jos sau autobuzul. Pe al doilea il alaptez in marsupiu oriunde si oricand 🙂 pe primul nici nu m-am gandit ca l-as putea alapta in marsupiu :))
  Ambii s-au linistit in marsupiu cel mai usor. Am si dat cu aspiratorul, am gatit, am adormit doi pui deodata (unul in marsupiu, unul in pat) fara prea mult fuss.
  Lista ar putea continua la nesfarsit.

 • Reply Unicornul albastru 26/06/2017 at 16:44

  Si noi suntem fani bw. Avem Isara cu vulpite care ne e foarte draga. Micul P. chiar are momente cand vine singurel sa il pun in el daca ma vede cu sistemul in mana. P.S. Pt “salvarea” sistemului de rontaieli si balute, sunt foarte bune protectiile pentru bretele ( in cazul nostru cel putin, chiar au facut diferenta- dupa 9 luni de purtat copilul zilnic, sistemul inca arata extrem de bine 😉

 • Leave a Reply

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.