Parenting

Bibliotecă de părinte

11/11/2015
Biblioteca de parinte

Mi s-a spus adesea (oarecum acuzator, de cele mai multe ori) că îmi cresc copilul”din cărți”! 🙂

Pentru că multe din sfaturile primite în primele lui zile de viață (de la ”specialiști” din maternitate) ne-au adus multe probleme, am fost nevoită să mă informez singură. Astfel, am ajuns să citesc mult – despre alăptare, despre relaționarea cu copilul, despre psihologia celui mic etc.

Culmea a fost să îmi dau seama că, de fapt, aceste cărți îmi confirmau instinctele materne și m-au încurajat să le ascult că va fi bine – să-mi țin puiul mult în brațe, să îl alăptez când dorește, cât dorește, să îl las să mănânce ce simte, cât simte, să îl tratez cu respect, nu cu superioritate, să îi ascult nevoile și muuuulte altele. În plus, am aflat multe alte idei simple și frumoase pe care le pot aplica în relația cu cel mic (care poate nu mi-ar fi dat prin cap).

Deci nu știu dacă Sebi este crescut ”din cărți” pentru că multe abordări cred că le-aș fi avut oricum la fel. 🙂 Însă clar m-au ajutat să capăt mai multă încredere în mine și în forțele mele. De asemenea, mi-au confirmat că nu sunt ciudată că simt să las copilul să înflorească natural (bine, cât de natural ar permite mediul nostru), că îl respect ca un om ce este, că încerc să mă bucur de fiecare moment din creșterea lui fascinantă etc..

Astfel, am întocmit o listă cu câteva dintre cărțile care pe mine m-au ajutat, care abordează copilul și nevoile lui, în speranța că poate fi de folos și altor părinți:

 

 1. Conceptul Continuum – Jean Liedloff

Mi-aș fi dorit să citesc această carte înainte să nasc… Cu siguranță aș fi avut mai multă încredere în mine și în puiul meu. Pe alocuri se găsesc pasaje mai greu de digerat, mai ales de către o mamă însărcinată și mai sensibilă, de exemplu.

 1. Ghidul pentru alăptare al doctorului Jack Newman – Informații complete pentru mame şi specialişti – Dr. Jack Newman, Teresa Pitman

Acest ghid este atât de bine documentat și atât de ușor de citit, astfel încât să fie accesibil ca limbaj chiar și persoanelor fără tangențe cu domeniul medical. Cred că nu ar trebui ”ratat” de o mamă care se informează (de preferat înainte de a naște, pentru a trece mai uşor peste greutăţile de la început). Cu siguranța ajută la creșterea ratei de succes în alăptare!

Ce este și mai frumos la această carte este că nu se limitează doar la subiectul alăptare – pe alocuri sunt abordate și alte aspecte (somn, diversificare etc.), la fel de simplu și natural.

 1. Diversificarea naturală cel mai bine păstrat secret al părinților relaxați – Gill Rapley, Tracey Murkett

Începerea diversificării este o etapă foarte importantă în primul an de viață al unui bebeluș. Când am aflat că se poate și altfel în afară de diversificarea clasică (supe, piureuri, lingurițe, ore în bucătărie, ore fixe, tabele și scheme etc.) am fost cea mai fericită! Am știut că este cea mai bună abordare pentru noi. 🙂
Iar această carte expune principiile autodiversificării, răspunzând multor întrebări care poate nu au fost încă puse. Totul natural, totul în ritmul copilului, totul în paralel cu alăptarea, fără a-i fi diminuată importanța.

 1. Reţete de jocuri. De ce şi cum să te joci cu copilul tău – Lawrence J. Cohen

Pare atât de simplu și natural să ne jucăm cu copiii noștri. Și totuși, este atât de greu să le oferim timp de calitate cu adevărat, să ne concentrăm asupra lor și să ne adaptăm activitățile conform vârstei și nevoilor lor.

Toţi copiii, indiferent de vârstă, au nevoie tot timpul de apropierea de părinte, de sentimentul că sunt siguri şi de conectare. Pentru a dezvolta legături de acest fel, interacţiunea prin joc dintre părinţi şi copii este extrem de importantă.

 1. Părintele eficient – Thomas Gordon

Psihologul american Thomas Gordon propune o cale alternativă de rezolvare a conflictelor între părinți și copii, în afara pedepselor sau a ”depunerii armelor” – o metodă democratică de comunicare și negociere.

Acesta promite că ne va învăţa cum să-i ascultăm „activ” pe cei mici, cum să le vorbim fără să-i cicălim și fără să-i denigrăm, cum să-i îndemnăm să-și rezolve pe cont propriu problemele ce ţin exclusiv de competenţa lor și cum să depășim divergenţele zilnice, în spiritul „avantajului reciproc”. De asemenea, tehnicile prezentare promit că  vor elimina pedepsele, teribilismele și certurile infinite, asigurând o atmosferă de respect reciproc și de comunicare eficientă.

 1. Parenting necondiționat – Alfie Kohn

Cum adică ”necondiționat”? Adică să ne creștem copiii fără să le punem condiții, să îi lăsăm să crească fără reguli?

Alfie Kohn propune o schimbare a modului în care ne percepem copiii și în care interacționăm cu ei. Propune să îi lăsăm să ia propriile decizii, în situații care îi afectează doar pe ei, propune să ne abținem să intervenim atunci când ei fac ceva, chiar dacă nouă ni se pare că e greșit.

Despre rolul nociv al pedepselor aveam o idee. Iar autorul expune detaliat efectele negative ale acestora, inclusiv ale celor mai „uşoare” dintre ele. Însă a fost pentru prima dată când am întâlnit ideea că și ”recompensele” pot fi considerate pedepse (!) și pot afecta în timp psihicul copilului. Atât de logic a argumentat aceste abordări încât mi-a deschis niște ochi.

Autorul pur și simplu propune să ne iubim copiii așa cum sunt ei, fără să intervenim noi să îi schimbăm. Doar să îi protejăm.

 1. Crescându-l pe Cain – Michael Thompson, Dan Kindlon

Subtitlul acestei cărţi este „Să ocrotim viața emoțională a băieților”.

Cartea este dedicată părinţilor de băieţi, ne ajută să înţelegem lumea grea în care cresc băieţii, mediul social competitiv, care nu îi încurajează să îşi exprime nevoile şi sentimentele. Chiar dacă nu aveţi băieţi, este o lectură interesantă – pe mine m-a ajutat să îmi înţeleg şi soţul mai bine 🙂

 1. Mitul copilului răsfățat – Alfie Kohn

Auzim la tot pasul de copii „răsfăţaţi”. Mulţi proaspeţi părinţi sunt avertizaţi să nu… diverse că vor avea un copil „răsfăţat”. Mulţi părinţi de copii mai măricei concluzionează cu regret că i-au „răsfăţat” prea mult.

Dar ce înseamnă „răsfăţat”? ”Răsfățul” e de rău, nu? Sau poate copilul ”răsfățat” transmite că are o nevoie? Sau poate are o dorință?

Autorul analizează în această carte cum percep copiii iubirea pe care le-o purtăm, care sunt efectele condiționărilor, ale pedepselor și recompenselor. Alfie Kohn a încercat să prezinte situația din perspectiva părinților (”permisivi” sau ”elicopter”), a educatorilor și a copiilor, bineînțeles.

 1. Lacrimi și crize de furie – Aletha Solter

Toți copiii plâng. Noi, ca părinți, de cele mai multe ori intervenim să oprim plânsul copilului și să îl alinăm sau să îi distragem atenția.

Aletha Solter ne invită să înțelegem de ce plânge copilul și să nu intervenim tot timpul. Uneori au nevoie să se descarce și să se elibereze emoțional. Altă dată sunt furioși și nu știu cum să o arate. Altă dată au o durere dar poate încă nu pot vorbi să transmită acest lucru.

Autoarea analizează plânsul copiilor din foarte multe perspective și ne ajută să fim mai înțelegători cu ei, să îi ajutăm așa cum de fapt ar avea nevoie cei mici.

 1. Părinți liniștiți, copii fericiți – Laura Markham

Această carte este dedicată în primul rând părinților – descoperirii propriilor emoții, înțelegerii propriilor probleme și trăiri, depășirii acestora. Cei mari sunt încurajați să comunice și să fie empatici, astfel încât cei mici să aibă un exemplu bun de urmat.

Autoarea pune mare accent pe conectarea emoțională dintre părinți și copii, care, atunci când este reală și de calitate, crește real șansele să scoată din viața cotidiană ameninţările, cicălelile, insistenţele, recompensele sau pedepsele.

Prin această carte Laura Markham arată că se poate avea o viață liniștită alături de copii, fără lupte de putere, fără crize de furie. Pentru rezultate cât mai bune, dă multe exemple practice, testate și exemplificate.

 

Sunt sigură că mai sunt multe alte cărți bune pe piață în afară de acestea 🙂 Timp să avem, să le descoperim și să le citim.

Voi încerca să actualizez această listă din când în când și să adaug impresiile personale detaliate pentru fiecare în parte 😉

 


 

11. Soluții blânde pentru somnul liniștit al bebelușilor și al copiilor – Sarah Ockwell-Smith

”Cu somnul copiilor se merge întotdeauna doi pași înainte, unul înapoi.” Acesta este un citat care mi-a rămas în minte după ce am terminat această carte. Pentru că este atââââât de adevărat. 🙂
Subiectul tratat este unul de mare interes, mai ales pentru părinții aflați la primul copil, îngrijorați că cel mic nu doarme toată noaptea așa cum cere societatea, de cele mai multe ori (bunica, soacra, medicul, vecina etc.), așa cum este ”normal”. Ei bine, organismul micului om știe mai bine decât cei din jur care îi sunt nevoile și ce înseamnă ”normal”.

Cartea este structurată în două secțiuni principale. Prima parte aduce informații despre somn în general, din punct de vedere medical, istoric, geografic, susținute de diverse studii realizate la nivel mondial. A doua parte tratează în mod detaliat chestiuni specifice somnului copilului pe intervale de vârstă, de la naștere până la 3 ani. În această secțiune autoarea a inclus și scrisori primite de la diverși părinți, împreună cu sfaturile pe care le-a acordat acestora.

De asemenea, urmând recomandările metodei sale numite BEDTIME, părinții își pot ajuta copiii astfel încât să aibă parte de un somn cât mai odihnitor, potrivit provocărilor vârstei și bioritmului fiecărui copil în parte. Nu există o rețetă universală, ce merge aplicată în întregime și care funcționează la toți, însă aceste sfaturi pot fi de mare ajutor.

   12. Acesta sunt eu! Tu cine ești? – Jesper Juul

Cunoscutul Jesper Juul abordează în această carte tema conflicului (de neocolit) dintre părinți și copii. După cum scrie și în subtitlul acesteia, este vorba despre limite, apropiere și respect. Dacă despre primele două se cunosc mai multe, când vine vorba despre respect majoritatea dintre noi venim cu un bagaj din copilărie unde acest aspect a fost neglijat, minimizat sau chiar a lipsit.

Pentru a avea o relație deschisă și de succes cu copiii lor, părinții sunt sfătuiți să fie sinceri (chiar și atunci când sunt supărați sau nervoși sau obosiți), să își recunoască greșelile atunci când le fac (pentru că suntem oameni, cu toții greșim), să se exprime cât mai clar și deschis și să își trateze copiii cu seriozitate.

Cartea este micuță, se citește ușor și repede, include multe exemple cu explicații și propune soluții.


Vrei să fii la curent cu ultimele articole postate? Ne poți urmări pagina de Facebook sau te poți abona la newsletter (dreapta-sus). 😉 Enjoy! 

You Might Also Like

1 Comment

 • Reply Emyly Crystyna 11/07/2016 at 10:56

  Fix asa ni se întâmplă si noua…” Iti cresti copilul din carti…. Iti hranesti copilul ciudat… ” Elena…iti propun un târg in pv.

 • Leave a Reply

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.