Rețete

BUDINCĂ DE CIOCOLATĂ

13/02/2018
budincă pentru copii

Ce te faci atunci când vine copilul acasă (de la cumpărături cu tati) aducând țanțoș un pachet de Paula? (Paula = budinca aceea dulceeeee, pe care nu o consider budincă pentru copii…)

Faci ochii mari, tragi aer adâââânc în piept și te uiți “duios” la soț, cu un subînțeles pe care l-a priceput și prichindelul.

– Dar singur și-a ales… L-am lăsat că știam că a mai mâncat…

– Da, a mâncat de vreo două ori când a mers în vizită la (se știe la cine :* ). Nu am cumpărat noi să mănânce acasă!

– Aaaaa….

– Păi aaaa….

– Mami, îmi este foame de budincă! rânjește motănelul dulce și entuziasmat.

Acum, Elenă, cum faci să îi domolești entuziasmul și să dezamăgești copilul cât mai ușurel…?

Îl iau pe Sebi în brațe și… hai să citim împreună ingredientele, să vedem câte recunoaștem dintre ele. După primele 2-3 deja s-au complicat lucrurile – nu mai pricepea nimic (iar lista era luuuungă și dubioasă). A văzut și că are mult zahăr, iar prea mult dulce îl face agitat și îi poate afecta dințișorii. A înțeles micuțul și în restul serii doar s-a jucat cu pachetul de budincă, amintindu-ne zâmbind că nu o va mânca ci doar se va juca, pentru că nu este sănătoasă și îl face agitat.

A doua zi l-am întrebat pe Sebi cel dulce dacă îi mai este foame de budincă. (Bineînțeles că îi mai era. 🙂 ) Așadar, i-am propus să facem împreună o budincă de ciocolată, dar o budincă pentru copii – i-am promis că îl las să o facă singur să vadă cât de ușor este. Și l-am lăsat, de la cap la coadă, eu fiindu-i doar alături, pentru asistență și indicații.

Așadar, l-am ajutat să scoată pe masa de lucru ingredientele (îi place mult să își care scăunelul de colo-colo prin bucătărie și să umble prin dulapuri și sertare):

 • făină albă
 • lapte gras
 • cacao
 • zahăr brun
 • dragoste

Tot el a scos un bol și o lingură pentru amestecat: o lingură de făină, o jumătate de lingură de cacao și o lingură de zahăr brun. Între timp a pus la încălzit laptele pe care l-am adăugat treptat peste ingredientele uscate și amestecate. (Aici am pus eu mâna, asigurându-mă că nu rămân cocoloașe.

Mai departe, se pune amestecul într-o crăticioară (cu mâner) și se amestecă fără oprire.

Cu ochii în zece l-am lăsat pe prichindel inclusiv la foc. Am aprins eu plita (el nu poate; nici soțul meu nu prea poate…) și l-am lăsat să amestece continuu, observând cum se îngroașă amestecul, amintindu-i mereu să țină o mână pe mâner și să nu atingă unde este fierbinte. Serios și entuziasmat în același timp a amestecat timp de vreo 10 minute, până a fost gata budinca.

Am pus totul într-un bol umezit și l-am acoperit (pentru a nu face crustă, că nu îi place), lăsând totul la răcit. A fost delicios și astfel i-a trecut ”foamea” de budincă! 🙂

budincă pentru copii budincă pentru copii

Nu este o rețetă baby friendly (varianta cu banană, avocado și roșcove nu mai merge de mult 🙂 ). Dar este suficient de sănătoasă pentru un copil de +4 ani. Nu știu ce gust o avea fără zahăr sau cu un alt îndulcitor (oricum, a fost foarte puțin dulce). În loc de cacao bănuiesc că merge și pudra de roșcove, dar eu îi ofer cacao (bună, simplă și de calitate) de ceva vreme. Se mai pot adăuga diverse arome sau nuci – poate data viitoare.

Totul a durat cam 15 minute iar timpul petrecut împreună și mândria că a pregătit-o singur sunt de neegalat!

 

Enjoy!

 


 

Vrei să fii la curent cu ultimele articole postate? Ne poți urmări pagina de Facebook sau te poți abona la newsletter (dreapta-sus). 😉 Enjoy!

 

You Might Also Like

5 Comments

 • Reply Maria Magdalena Rîpeanu Drăghici 13/02/2018 at 10:04

  Noua ne-a iesit. Multumim!

 • Leave a Reply

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.