Parenting

Cărțile lui Sebi (+1 an)

01/07/2015
Carti educative copii

Eu iubesc cărțile. Îmi place să le țin în mână, să le pipăi bine, să le miros paginile, să le admir fotografiile și să le citesc. Timp să am… Când eram mică visam să mă încuie cineva (din greșeală) peste noapte în biblioteca din oraș, să-mi fac de cap printre cărți – erau muuuuulte pe rafturi înalte, erau domenii atât de diferite și atât de mult îmi plăceau…

Dinainte să rămân însărcinată mi-am dorit ca și copiii mei să moștenească plăcerea de a citi, curiozitatea de a căuta informații prin cărți, grija pentru păstrarea lor… În ultimii ani am tot vânat oferte la cărți pentru copii, enciclopedii și povești – și le-am cumpărat. Așa că cel mic are încă de la naștere o bibliotecă destul de stufoasă și frumoasă (pentru când va fi mai mare) 🙂

Cei din jur râdeau de mine – ce-o să mă fac eu când o să văd că voi avea un copil căruia nu îi va plăcea să citească? Însă nu mi-am făcut probleme în acest sens. Până la proba contrarie, eu sunt de părere că pasiunea pentru cărți se cultivă și se învață de mic. Așa că încă de pe la 6 luni, i-am pus copilului cărți în mână 🙂 Mici și cartonate, cu 3-4 pagini, să le poată roade și răsfoi în voie. În plus, am încercat să-mi citesc cărțile în fața lui, să vadă cum se procedează.

La început nu prea conta cu ce erau cărțile. Erau jucării și atât. Pe la 10 luni era foarte priceput să dea paginile. Ba chiar își întorcea cărțile astfel încât să nu se mai uite la ele cu susul în jos 🙂 Însă abia pe la 1 an a început să acorde atenție imaginilor, să pună degetul pe detalii și să se uite întrebător, să îi povestim ce este acolo. În fiecare seara, cititul cărții face parte din ritualul de adormire (eu citesc, el dă pagina și așteaptă să termin înainte să trecem mai departe).

Este foaaaarte răbdător și curios. Stă și 15 minute concentrat cu o carte 🙂 I-am organizat o mini-bibliotecă la nivelul lui, de unde își ia singur cărțile și le și pune la loc, ordonat. Îi las la dispoziție doar câteva cărți, să se poată concentra la ele și le schimb cam la 2 săptămâni. Le studiază acolo, așezându-se pe covor, se așează la masă, pe scăunel, sau ne fugărește cu ele prin casă să îi explicăm noi ce e pe acolo 🙂

Am încercat să îi pun la dispoziție cât mai multe cărți cu imagini din realitate, însă mai sunt și excepții. Nu aș putea spune că are vreo carte preferată – dacă are pagini și poze atunci este preferată 🙂

Acestea fiind scrise, voi adăuga în continuare câteva dintre cărțile din biblioteca lui Sebi, urmând să actualizez cu noi achiziții interesante. Sper să vă fie de inspirație 😉


 

IMG_8265

IMG_8266

Colecția ”Primele mele cărți cu poze” – editura Girasol

Sunt muuuulte cărticele în colecție – eu am cules câteva dintre ele. Au imagini reale, pagini cartonate, frumos colorate, însoțite de denumirea aferentă, în română.

Sunt micuțe și încap foarte bine în mâinile mici și curioase. Nu sunt de cea mai bună calitate (se rod într-un timp destul de scurt), însă sunt ieftine și se pot înlocui repede.


Colecțiile ”Carte de Cunoștințe” și ”Mica mea carte despre”- Jumbo

Sunt mai multe cărți în aceste colecții – eu am cules câteva dintre ele. Au imagini reale, pagini cartonate, însoțite de denumirea aferentă, în română. Sunt atât în format mic cât și în format mai mare.

Nu sunt de cea mai bună calitate (se rod și se rup într-un timp destul de scurt), însă sunt foarte ieftine și se pot înlocui repede (dacă aveți Jumbo prin apropiere).


Colecția ”Observă și învață” de la ”National Geographic Little Kids” – editura Litera

Sunt două cărți foarte frumoase și bune calitativ, de dimensiune medie, cu pagini cartonate, destul de groase. Au imagini reale, frumos colorate, însoțite scurte informații și exerciții pentru copii mai măricei.


                                                                                                                                                IMG_8277

Colecția ”Isteț de mic – Primele cuvinte” – editura Corint

Este un set de cărți cu imagini reale din mediul înconjurător al copilului, viu colorate, însoțite de denumirea aferentă, în română și în engleză. Se prezintă într-o cutie simpatică, au o dimensiune medie și paginile plastifiate, de calitate (rezistă destul de bine la mozoleli, cu toate că dacă băltesc mai mult timp în lichid se desprind pe la colțuri – a făcut Sebi testul 😀 )


 

Colecția ”Cărți de joc educative” – editura Gama

Sunt pachete de cărți educative foarte frumoase, cu imagini reale și denumirea lor în română. Un pachet are muuuuulte cărti (cam 50), aranjate pe diverse categorii.

Cartonul nu este cel mai rezistent (nici la mozoleli, nici la îndoit) – eu încerc să nu îl las pe Sebi cu ele fără supraveghere. Momentan le folosim să facem asocieri între animalul din imagine și cel din ferma lui, de exemplu. Pentru copiii mai mari sunt propuse și diverse jocuri cu fiecare pachet de cărți.


Pachetul ”Cărți educative – Animale” – Jumbo

Set de cărți de joc frumoase, cu imagini reale și denumirea lor în română (notată pe spate). Pachetul are 48 de cărți, aranjate pe diverse categorii.

Cartonul nu este cel mai rezistent (nici la mozoleli, nici la îndoit) – eu încerc să nu îl las pe Sebi cu ele fără supraveghere. Momentan le folosim să facem asocieri între animalul din imagine și cel din ferma lui, de exemplu.


Colecția ”Animalele” – editura Arthur

Aceste cărți sunt dedicate ”vârstei neîmblânzite” de 3 ani, însă pot fi prezentate fără probleme copiilor mai mici. Prezintă animale de la fermă și animale sălbatice, în imagini reale, însoțite de un scurt text în 32 de pagini. Mulți pui sunt prezentați sugând de la mamele lor 😀

Sunt cărți foarte frumoase și bune calitativ, de dimensiune medie/mare, cu coperta cartonată-moale și pagini necartonate, grosuțe. Acum am încredere să îl las pe prichi cu aceste cărți fără teama că ar rupe paginile 🙂


Cartea cu elefanți” de Steeve Bloom – editura Art

Este o carte minunată despre elefanți, cu fotografii de excepție, structurată astfel încât se prezintă pe scurt părțile corpului și modul de viață al acestor animale. Secțiunile sunt însoțite de informații scurte, care nu plictisesc copilul mic. Cartea are dimensiuni mari, cu copertă cartonată și pagini necartonate, dar de calitate.


Omida mâncăcioasă” de Eric Carle – editura Cartea Copiilor

Muuuuultă vreme a fost cartea preferată a puiului – în fiecare seară o citeam împreună de 2 – 5 ori (uneori chiar mai mult de atât) 🙂

Are coperți cartonate, imaginile sunt pictate de autor și prezintă povestea unei mici omizi ce iese din ou și înfometată mănâncă tot ce întâlnește în cale. După ce se satură, se culcă în cocon și se trezește un ”minunat fluture” 🙂

Paginile sunt cartonate, de foarte bună calitate, cu text scurt astfel încât cel mic nu apucă să se plictisească. Sebi a învățat cu această carte să fie foarte răbdător, dă paginile când ajungem la final și urmărește cu degetul imaginile.

Textul este atât în limba română cât și în engleză, pentru familiarizarea celui mic cu accentul unei limbi străine. De asemenea, îl poate ajuta la învățarea diverselor alimente cât și a zilelor săptămânii. Se prezintă într-un format mediu, ușor de împachetat în călătorii.


IMG_9678 (2)

IMG_9677 (2)

Culorile cu animale” – editura Girasol

Este o carte foarte practică –  cel mic învață atât animalele, cât și culorile. Sebi este foarte entuziasmat când recunoaște peștii, fluturii sau păsările 🙂

Formatul acestei cărți este unul mare, coperțile cartonate iar paginile sunt din hârtie grosuță. De fapt, cel mai mult îmi place că toate imaginile sunt prezentate în culori ”șterse”, nu ”țipă” la copil și nu sunt obositoare de urmărit 🙂


IMG_9671 (2)

Colecția ”Cucu-Bau!” – editura Girasol

La 1a9l este colecția preferată a puiului (a se înțelege că ne terorizează cu ele, să îi citim tot timpul, și are în permanență una în mână) 🙂

Colecția conține patru cărți cartonate (calitate destul de ok ca rezistență) într-un format numai bun de manevrat de mâinile curioase ale copilului. Ilustrațiile sunt viu colorate, pe fiecare pagină există un scurt text în rime iar la final cel mic este încurajat să arate în imagine ceva. Nu mai pot de dragul degețelului care arată tot ce îl întrebăm din paginile cărților 🙂


IMG_9670 (2)

O colecție cu animale salbatice periculoase, în diferite habitaturi din lume – editura Girasol

Acestea sunt câteva cărți cu pagini cartonate, imagini ce reflectă realitatea și puțin text cu informații (poate pentru copii mai măricei). Lui Sebi îi plac aceste cărți pentru că sunt într-un format micuț și le poate plimba cu ușurință. În plus, ca o experiență senzorială suplimentară – prima pagina este decupata în forma animalului respectiv (de aceea se rupe destul de ușor), care pe pagina următoare este dintr-un plastic reliefat.

Pentru că au fost destul de ieftine, le-am luat pe toate: ”Cine hoinărește prin savană?”, ”Cine pândește în mlaștină?”, ”Cine se ascunde în junglă?” și ”Cine vânează în Arctica?”.


IMG_9663 (2)

IMG_9667 (2)

La fermă” – editura Girasol

Cât este puiul de mic, târâie cartea asta după el prin casă… maaaaximă plăcere 🙂 Noi am găsit-o în Lidl și mi s-a părut a fi foarte ieftină pentru ceea ce oferă.

Toate paginile cărții sunt dintr-un carton foarte tare, rezistent la uzură. Este o carte (destul de grea) în format foarte mare de tip căutare – fără text. Astfel, suntem invitați să identificăm personaje, să recunoaștem activități și să inventăm povești de la fermă.


Pippa & Pelle” de Daniela Drescher – editura Univers Enciclopedic

Cele două cărți cu ”Pia și Pee” (momentan așa le spune Sebi) prezintă în câteva pagini cartonate (de o calitate foarte bună) o zi de vară și o zi de iarnă, în natură. Sunt prezentate în format destul de mic, ideal pentru mânuțele curioase, foarte frumos desenate, însă fără a obosi vizual prin încărcare și culori. În fiecare scenariu se regăsesc și câteva versuri drăguțe iar prichi stă cu degețelul pregătit să arate detaliile din imagini.


Peep inside the zoo” – editura Usborne

Aceasta este o carte interactivă foarte interesantă – invită copilul să îi cerceteze paginile, să ridice ”frunze” și să deschidă ”uși” pentru a afla cine se ascunde după ele.  Texte scurte în limba engleză se regăsesc pe fiecare dintre paginile viu colorate, în care cel mic descoperă viața și animalele de la zoo.

Calitativ este foarte bună și rezistentă, cu pagini groase, cartonate – excepție fac flip-urile ce se pot rupe mai ușor dacă se trage prea tare de ele.

 

You Might Also Like

15 Comments

 • Reply Gabriela Andronache 01/07/2015 at 19:19

  Multumesc ca ati scris de carti, chiar ma intrebam ce carti sa ii lui lui el rey

 • Reply Pintea Corina 02/07/2015 at 03:41

  Ce subiect inspirat! Pitica a inceput sa scoata din biblioteca tot ce e pe rafturile de jos si ma intrebam ce sa-i cumpar potrivit pt ea. A primit un pachetel cu cartoane cu insecte de la usborne si-mi par tare faine, dar nu stiu preturi la ele si pe unde le gasesc -doar online am vazut deocamdata. Voi cauta si sugestile tale.

 • Reply Ioana Simion Jianu 02/07/2015 at 11:19

  Iti recomand pentru Sebi 2 carti din colectia Misca-le singur – editura Crisan. Una este cu ferma, una cu santier. Sunt carti mari, bine cartonate, cu diverse activitati. Pe Diana o atrag mereu. 🙂

 • Reply Monica Mangos 02/07/2015 at 16:04

  Uf, cat de bine cunosc reticenta altora cu privire la cartile bebelusilor 🙂
  Si eu am acelasi ritual al citirii, cu fata mea de 9 luni si jumatate acum. Am inceput pe la 4 luni cred. Evident, a ramas mult mai interesanta orice carte ce e in mana mea, decat ale ei. Insa eu sunt fericita ca ii pot cultiva pasiunea asta si ca ma poate mosteni :).

  • Reply SebaBaby 02/07/2015 at 21:48

   Să vezi când te-o fugări cu cărțile prin casă să îi citești din ele :))

 • Reply Ana Maria Şoldea 03/07/2015 at 14:57

  “Hoinari prin anotimpuri” sunt niste carti tare placute

  • Reply SebaBaby 03/07/2015 at 15:18

   Daaaaa 🙂 Sunt pe wish-list-ul cu prima ocazie de cadorisit 😀

 • Reply alis 16/07/2015 at 11:32

  Noi avem tot de la Editura Corint- Istet de mic , dar alta colectie- Tot ce trebuie sa stii. Sunt tare indragite de baietel, le scoate in fiecare zi din biblioteca sa citim din ele. Si cele de la Editura Girasol sunt utile, pozele de buna calitate si variate. Aaa…si foarte ieftine 🙂

  • Reply SebaBaby 18/07/2015 at 20:56

   Si noi avem cutiuța ”Isteț de mic”, doar că Sebi le-a lăsat odată într-o băltucă și s-a desprins plasticul de pe pagini 😀 Așa că nu le-am mai fotografiat 😛

 • Reply locdevocalize 18/10/2016 at 16:52

  Multumesc pentru articol, ma tot uitam online ce sa ii cumpar piticei mele, dar pe site-urile de unde pot comanda nu ofera si cea mai pretioasa informatie – cat sunt de rezistente paginile la mozoleala si tranteala :).

 • Reply Mihaela 04/01/2017 at 11:23

  Buna! De unde ai achizitionat colecția ”Cucu-Bau!” – editura Girasol? Sunt interesata sa cumpar si eu aceste carticele si nu le gasesc pe niciun website.

  Multumesc mult,
  Ela

  • Reply Elena Munteanu 04/01/2017 at 16:03

   Buna!
   Ah ce chin am avut cu ele… Prima data ii luasem una, dupa care le-am cautat si pe celelalte, vazand ca are succes 😀
   Am scormonit bine de tot, dar nu le-am gasit nicaieri online. Am scris chiar si celor de la editura…
   Le-am cumparat pana la urma din Carrefour.
   Acum, la 3 ani, le-a redescoperit si iar le citim cu multa placere. 🙂

 • Reply Madalina Filote 28/04/2017 at 17:48

  Buna! In colectia Cucu-Bau sunt doar 4 caticele sau mai multe? Si eu ma chinui sa le gasesc! Multumesc!

  • Reply Elena Munteanu 05/05/2017 at 15:18

   Buna Madalina!
   Dap, doar 4 stiu ca ar fi. Succes! Sper ca se mai gasesc.

  Leave a Reply

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.