Parenting

Cărțile lui Sebi (+2 ani) – I

09/09/2016
Carti copil doi ani

Cititul cărților a rămas una dintre activitățile preferate ale lui Sebi. Este în continuare răbdător, atent și curios. A avut o perioadă pe la 2a3l când activitățile ce implicau cărțile acopereau cam 70% din timpul petrecut împreună în casă!

Am mers în continuare pe sistemul de a-i oferi doar câteva cărți pentru o săptămână-două, pentru a-i permite să le studieze pe îndelete. Are cărți foarte preferate și altele doar preferate. 🙂 Deja, după 2a6l știe unde îi țin toate cărțile (nu în camera lui) și are momente când dorește o anumită carte – fie se duce să și-o aleagă singur, fie mi-o cere.

În deplasări nu plecăm fără cărți, bineînțeles. Sunt parte din ritualul de adormire, fie că suntem acasă sau plecați. În mașină ne oferă minute bune de liniște, ținându-l ocupat.

Pe la 2a6l s-a întâmplat ceva foarte ciudat – nu a mai acceptat cărțile noi! Nu îmi venea să cred. Le voia doar pe cele pe care le cunoștea deja. Dacă voiam să îi citesc din vreo carte nouă, mi-o lua, o închidea și o punea la loc, aducându-mi alta pe care o cunoștea deja.

Soluția mea pentru a trece peste acest ”impediment” – când plecam undeva, puneam în bagaj doar o carte, din cele noi, astfel încât să nu mai poată alege una veche. Astfel accepta să o citească și să se atașeze de ea. Știam că după ce revenim, pentru o perioadă, aceea avea să fie preferata… cea mai preferată. 😀

La peste doi ani, Sebi mai citește și unele cărți incluse în această listă. Din lista de mai jos este foarte probabil ca pe unele să le fi acceptat înainte de doi ani, însă dacă în biblioteca noastă au ajuns în această perioadă, le-am inclus aici.

Așadar, am scris câteva cuvinte despre cărțile lui Sebi (le împart în două articole pentru că… sunt multe 🙂 ), sperând că vă vor fi de ajutor pentru a alege cele mai potrivite cărți pentru micuții voștri.

 

Sebababy - Vrei sa fii prietenul meu? Sebababy - Vrei sa fii prietenul meu? 2

Vrei să fii prietenul meu?” de Eric Carle – editura Cartea Copiilor

Cartea spune povestea unui șoricel în căutarea unui prieten. Întâlnește diferite animale (pornind de la… coadă), care îl refuză rând pe rând, până își găsește într-un final un prieten.

Toate paginile sunt cartonate, bine legate, de foarte bună calitate, desenele sunt în stilul lui Eric Carle (tot el este autorul desenelor), cu text destul de puțin. Formatul este mic/mediu, ușor de răsfoit, bună de împachetat în bagaje sau de citit în mașină.

 


Sebababy - Gargarita morocanoasa Sebababy - Gargarita morocanoasa 2

Gărgărița morocănoasă” de Eric Carle – editura Cartea Copiilor

Cartea spune povestea unei gărgărițe care are o zi cam proastă, ce devine și mai proastă cu fiecare oră ce trece. Pe fiecare pagină caută diverse animale (din ce în ce mai mari) cu care caută să… se bată. Când provocarea îi este acceptată (sau ignorată), caută un alt partener și mai mare, să fie ”pe măsura” ei. La final revine la sentimente mai pașnice, după o zi prea obositoare.

Toate paginile sunt cartonate, bine legate, de foarte bună calitate, desenele sunt în stilul lui Eric Carle (tot el este autorul desenelor), cu text destul de puțin. Formatul este mic/mediu, ușor de răsfoit, bună de împachetat în bagaje sau de citit în mașină.

Pe fiecare pagină copilul poate urmări cum trec orele zilei pe un ceas și cum ”se plimbă” soarele pe cer de dimineață până seara.

 


Sebababy - De ce spun copiii nu Sebababy - De ce spun copiii nu 2

De ce spun copiii NU?” de Catherine Dolto – editura Cartea Copiilor

Cartea transmite în câteva mesaje scurte și simple unele dintre cele mai întâlnite motive pentru care un copil spune atât de stresantul ”NU”. Astfel, îl poate ajuta pe copil să înțeleagă că este normal să spună ”NU” și, de asemenea, cred că este foarte bună și pentru părinți. 😀

Autoarea este medic şi specialistă în cărţi pe teme de psihologie infantilă, iar în cuvintele alese cât mai pe înțelesul micuților, îi invită să recunoască și să își exprime sentimentele.

Formatul cărții este unul mediu, cu copertă cartonată și pagini de hârtie, de bună calitate. Este ușor de luat în călătorii sau de citit în mașină.

Chiar dacă am în bibliotecă de ceva timp această carte (m-am pregătit din timp), l-am așteptat pe Sebi să intre în ”etapa lui NU” înainte de a i-o oferi (s-a întâmplat undeva pe la 2a6l). Pe lângă discuțiile generate de ”NU”, la scurt timp i-a deschis și pofta întrebărilor care încep cu ”De țe?”. 😀

 


Sebababy - Animalele polare Sebababy - Animalele polare 2

Animale polare” – editura Girasol

Cartea prezintă în câteva pagini cartonate șase animale ce trăiesc la Polul Nord. Pentru fiecare animal sunt prezentate câteva informații scurte și imagini reale, având și câte un buton cu sunetul specific.

Formatul este unul mic, ușor de luat în călătorii sau de citit în mașină. Sebi s-a jucat destul de mult cu ea și bateria pentru sunete încă nu dă semne că ar avea de suferit.

 


Sebababy - Ghici cat de mult te iubesc Sebababy - Ghici cat de mult te iubesc 2

Ghici cât de mult te iubesc” de Sam McBratney – editura Cartea Copiilor

Cartea spune povestea celor doi iepurași (care mie îmi seamănă a canguri) – Căstănuță cel Mic și Căstănuță cel Mare (am auzit că ar fi celebri, sunt și personaje de desene animate… dar na, eu nu prea deschid televizoul…) care fac o întrecere în declararea iubirii unul față de celălalt.

De fiecare dată Căstănuță cel Mare (care poate fi un frate mai mare sau un părinte) îl întrece pe Căstănuță cel Mic, pentru că… este mai mare. Iar Căstănuță cel Mic propune noi provocări prin care speră că va câștiga. Dacă va reuși la final, vă las pe voi să descoperiți. 😉

Formatul cărții este unul mare, din hârtie grosuță, cu ilustrații foarte frumoase (la nivel mondial s-a vândut în peste 18 milioane de exemplare). Pentru mine, aceasta este una din acele cărți… dulci. 🙂

 


Sebababy - E vremea de culcare micutule Sebababy - E vremea de culcare micutule 2

E vremea de culcare, micuțule!” de Caroline Pitcher, Tina Macnaughton – editura InfoDar

Cartea spune povestea unui pui de vulpe care, la începutul unei zile noi, când ar trebui să meargă la somn, nu vrea să se culce pentru că ar pierde atât de multe activități cu prietenii ce tocmai se treziseră (”Ău nu tat nani!” – vă sună cunoscut? 😀 ). O roagă pe mama sa să îl mai lase puțin la joacă, însă nu rezistă foarte mult, obosește și revine alături de ea.

Formatul cărții este unul mare, cu copertă cartonată și pagini de hârtie, de bună calitate și desene foarte frumoase. Este una din acele povești ideale seara, înainte de somnul copilului.

 


Sebababy - Uite ce-a iesit din ou Sebababy - Uite ce-a iesit din ou 2

Uite ce-a ieșit din ou” de Margaret Wise Brown – editura Cartea Copiilor

Cartea spune povestea unui iepuraș ce găsește un ou. Nu are idee ce se găsește înăuntru și încearcă să afle din diverse metode, până obosește și adoarme. Între timp, oul se sparge și rățușca dinăuntru încearcă să îl trezească pe iepuraș.

Formatul cărții este unul mare, din hârtie grosuță, cu ilustrații drăguțe (pe alocuri puțin cam încărcate).

 


Sebababy - Te iubesc zi si noapte Sebababy - Te iubesc zi si noapte 2

Te iubesc zi și noapte” de Smriti Prasadam–Halls, Alison Brown – editura Pandora

Cartea spune povestea a două personaje (cică ar fi un iepuraș și un ursuleț, dar nu le-am putut identifica astfel…) ce spun în rime din cuvinte puține ”Te iubesc”. 🙂 Frumos și dulce, copilul a reținut partea cu ”Te iubesc”, mai ales că de fiecare dată a fost însoțit și de un pupat pe cap.

Formatul cărții este unul mare, din hârtie grosuță, cu ilustrații… să le zic ciudate. Eu nu sunt mare fan, dar lui Sebi îi plac.

 


Sebababy - Intr-o noapte intunecata Sebababy - Intr-o noapte intunecata 2

Într-o noapte întunecată” de Christina Butler, Jane Chapman – editura InfoDar

Cartea spune povestea unui grup de prieteni din pădure, care se adună rând pe rând pentru a vedea ”monstrul” de pe lac ce îi sperie rând pe rând, într-o noapte fără prea multă lumină.

Formatul cărții este unul mare, cu copertă cartonată și pagini de hârtie, de bună calitate și desene foarte frumoase.

 


Sebababy - O zi ploioasa Sebababy - O zi ploioasa 2

O zi ploioasă” de Christina Butler, Jane Chapman – editura InfoDar

Cartea spune povestea aventurilor prin care trece un grup de prieteni din pădure, într-o zi ploioasă. De la o plimbare distractivă în ploaie, ajung să înfrunte situații periculoase, peste care trec unul cu ajutorul celuilalt.

Formatul cărții este unul mare, cu copertă cartonată și pagini de hârtie, de bună calitate și desene foarte frumoase. Mai mult, unele zone (umbrela, paltonul de ploaie, cizmele) sunt lucioase (din alt tip de hârtie), atrăgându-l pe micuț să le atingă și să simtă diferențele.

După ce a prins drag (și) de această carte, a trebuit să mergem să îi cumpărăm lui Sebi o umbrelă doar a lui. 🙂

 


Sebababy - Un prieten ca tine Sebababy - Un prieten ca tine 2

Un prieten ca tine” de Julia Hubery – editura InfoDar

Cartea spune povestea a doi prieteni (un urs panda și o maimuțică), ce călătoresc împreună către un loc special la care își dorește să ajungă ursul. Panda este greoi (mda, e urs…) și calculat, maimuțica este zvăpăiată și grăbită – pe traseul lor mai apar mici conflicte, se mai supără unul pe celălalt, însă la final se împacă.

Formatul cărții este unul mare, cu copertă cartonată și pagini de hârtie, de bună calitate și desene foarte frumoase.

Sebi nu se apucă să citească această carte fără a-și ține în brațe ursulețul ”pada” (are unul micuț de la Ikea).

 


Sebababy - Hoinari prin anotimpuri Sebababy - Hoinari prin anotimpuri 2

Colecția ”Hoinari prin anotimpuri” de Rotraut Susannei Berner – editura Casa

Cele patru cărți din prezintă viața activă dintr-un orășel în cele patru anotimpuri dintr-un an, într-un mod foarte… ingenios. Fiecare carte prezintă aceleași cadre (zone din oraș) în aceeași ordine, în funcție de anotimpul în care se află, cu activități diferite – specifice perioadei din an, cu unele personaje comune etc.

Cărțile nu au text, însă se pot naște atât de multe povești, de fiecare dată altele, fără a repeta ceva. 🙂 Sunt multe personaje, pot fi imaginate multe scenarii, pot fi dezvoltate multe idei – atât de către părinți dar și de către copiii care încep să vorbească.

Sebi a primit colecția când a împlinit doi ani, dar s-ar fi bucurat, fără dubii, și dacă le-ar fi avut înainte. După aproape un an încă le ”citește” cu plăcere, încă descoperim lucruri noi, încă inventăm povești noi și tind să cred că o vom mai ține o vreme așa. 🙂

Formatul cărților este unul foarte mare, cu pagini foarte groase (de aceea și o singură carte este destul de grea pentru un pui mic), de o calitate foarte bună și desene minunate.

Autoarea este un ilustrator foarte apreciat, cartea a fost publicată în numeroase exemplare în foarte multe țări și a primit multe premii de-a lungul timpului. Cărțile din această minunată colecție îl ajută pe copil să își dezvolte vocabularul, memoria, capacitatea de concentrare și imaginația.

 

Urmează… Cărțile lui Sebi (+2 ani) – II 😉

 


Vrei să fii la curent cu ultimele articole postate? Ne poți urmări pagina de Facebook sau te poți abona la newsletter (dreapta-sus). 😉 Enjoy!

You Might Also Like

7 Comments

 • Reply Daniela Cico 09/09/2016 at 19:03

  Da, la noi sunt activitatea preferată, de la 11l. Sper s-o țină toată viața 🙂 .

 • Reply Marina Bliderișanu 10/09/2016 at 16:50

  ❤ e un dulce! Spor la citit, Sebi!

  • Reply SebaBaby 10/09/2016 at 17:45

   Multumim!
   Si cartea voastra cu copacul pare interesanta 😀

 • Reply Marina Bliderișanu 10/09/2016 at 17:47

  Da, este!

 • Reply Un mic ghid de carti cu povesti frumoase pentru copii mici (1-5 ani) ⋆ Raluca Loteanu 07/03/2017 at 08:06

  […] Elena (sebababy.ro): Carti potrivite pentru 2 ani+ […]

 • Reply Unicornul albastru 02/04/2018 at 20:52

  Ce de carti faine 🙂 Multumim pentru lista am aflat multe lucruri faine si e prima data cand aud de editura InfoDar 🙂

  • Reply Elena Munteanu 03/04/2018 at 09:35

   Daaaaa, sunt minunate cărțile de la InfoDar! 🙂 Si acum, la +4 ani le citim cu drag.

  Leave a Reply

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.