Cărţi Review-uri

Cărțile lui Sebi (+3 ani) – II

10/04/2018
cărți pentru copii de 3 ani

După cum am promis, fără prea multe introduceri, continui scurta descriere a cărților din biblioteca lui Sebi:

 

”Elmer pe picioroange” ”Elmer pe picioroange”

 

Elmer pe picioroange” de David McKee – editura Panda

Cartea spune povestea lui Elmer, un elefant multicolor, curios și curajos, ce caută soluții pentru a se ascunde (împreună cu prietenii lui) de vânătorii de elefanți. Varianta găsită – cocoțarea pe picioroange. 🙂 Asta până când se întâmplă un (inevitabil) accident cu vânătorii.

Sincer, desenele din această carte nu sunt pe placul meu – îmi pare prea colorată, prea stilizată… Dar lui Sebi îi place această carte – este mare fan al lui Elmer (pe care îl cunoaște din cartea cu monstrul). 🙂

Formatul este unul mare, cu coperta din carton flexibil și pagini de bună calitate.


 

Unde pleci tu, Lars? Unde pleci tu, Lars?

 

Lars, ursulețul polar – Unde pleci tu, Lars?” de Hans de Beer – editura Corint

Lars este un ursuleț polar drăguț, ce se separă de tatăl său atunci când ghețarul pe care dormea se topește și se desprinde în larg. Micuțul ajunge într-o zonă foarte diferită de cea polară, colorată și verde, unde întâlnește prieteni ce îl ajută să ajungă din nou la tatăl său.

Imaginile sunt foarte drăguțe, povestea ne place mult. Are text ceva mai mult, însă Sebi l-a ascultat cu răbdare de la început.

Formatul este unul mare, cu coperta din carton tare și paginile normale.


 

 

Mami, e gata?” de Ioana Chichet-Macoveiciuc – editura DPH

Aceasta este de fapt o carte de rețete. 🙂 Fiecare din cele 11 rețete este povestită într-o manieră haioasă, implicându-i pe cei doi frați năzdrăvani. La final sunt listate ingredientele astfel încât să le putem face și noi acasă (împreună cu cei mici, bineînțeles).

Sebi s-a bucurat mult când i-a recunoscut pe Ema și Eric în această carte. Uneori citim câteva rețete-poveste, alteori pe toate (chiar dacă durează ceva…). Alteori căutăm și punem în practică (”bucătărim” cum spune Sebi) o rețetă. 🙂

Formatul este unul mediu, cu coperta din carton tare și paginile normale. (Desenele sunt minunate!)


 

cărți pentru copii de 3 ani cărți pentru copii de 3 ani

 

See inside Trains” de Emily Bone, Colin King – editura Usborne

Cartea aceasta este fantastică pentru micuții iubitori de trenuri, așa cum este Sebi. 🙂 Copiii pot vedea imagini frumoase și pot afla informații despre diversele tipuri de trenuri – cu aburi, diesel sau electrice, de la cele mai vechi la cele ultra-moderne (deci și puțină istorie).

Este o carte mare, cu coperți cartonate gros și pagini din carton tare, cu multe flaps-uri ingenios plasate. Textul este în engleză, nu foarte mult. Sebi preferă varianta povestitului liber pe imagini, în română. 🙂


 

 

Ursulețul Benny și rățușca Mac” de Katja Reider și Tim Warnes – editura Univers Enciclopedic

În aceste pagini găsiți povestea a trei buni prieteni (ursulețul Benny, vulpița Roxi și veverița Ronți) ce pornesc prin pădure să își caute zmeul rătăcit. Acolo găsesc o rățușcă de care se atașează, care nu spune decât ”mac” și-atât. Împreună pleacă în căutarea mamei sale. La final o găsesc pe mama lui Mac (că așa i-a rămas numele) și își găsesc și zmeul.

Sebi s-a bucurat mult să îi găsească pe cei trei prieteni în paginile acestei cărți (îi știa deja din cea cu călătoria în jurul lumii). Partea lui preferată – pe care o zice tare și rânjit – ”Mac”. 🙂 De fiecare dată când apare cuvântul ”mac”, el este cel care îl spune (și apare de câteva ori).

Formatul cărții este mediu, având coperta din carton tare și hârtia grosuță și calitativă, foarte frumos ilustrată.


 

 

Adio, bursuc!” de Susan Varley – editura Panda

Cartea spune povestea lui Bursuc cel bătrân, care se pregătește să moară. După ce se întâmplă, prietenii săi își amintesc despre lucrurile frumoase făcute împreună cu Bursul și, cu timpul, tristețea se diminuează.

Nu este o carte veselă. Însă este perfectă pentru a le vorbi celor mici despre moarte (cuvântul nu este ocolit). Noi avem cartea de ceva vreme în bibliotecă, însă nu am citit-o până de curând… de nevoie

Formatul este unul mediu, cu coperta din carton flexibil și pagini de bună calitate.


 

Eu și sentimentele mele

 

Eu și sentimentele mele” de Holde Kreul – editura Univers Enciclopedic

Cartea aceasta ne povestește despre principalele stări emoționale prin care trecem – fericire, furie, tristețe etc. De la textul destul de scurt (dar la obiect) se pot dezvolta discuții cu copilul. (De exemplu, eu am aflat de la Sebastian că el nu simte furie, astfel încât să îi vină să arunce lucruri sau să lovească din picior. Uneori mai este trist, dar este în regulă.)

Coperțile sunt din carton tare iar paginile destul text puțin și imagini în temă. Formatul este unul măricel. Chiar dacă scrie că ar fi recomandată pentru dezvoltarea emoțională a copiilor peste 5 ani la noi a fost primită foarte bine mult mai devreme. (Mi-am propus să caut și alte cărți din această colecție frumoasă și utilă.)


 

 

Unde-a dispărut pișpirel?” de Nicholas Allan – editura Humanitas

Această carte poate reprezenta startul în educația sexuală a copilului curios să afle cum a venit pe lume. Pișpirel este un spermatozoid care se antrenează pentru marea cursă – aceea de a ajunge primul înot la premiul cel mare: ovulul.

Cartea este de format mediu, cu coperți din carton flexibil și pagini grosuțe. Desenele stilizate și amuzante (pentru noi, cei mari) îl pot ajuta pe copil să înțeleagă care-i treaba cu făcutul frățioarelor. (În biblioteca noastră a intrat destul de recent, astfel încât nu m-am putut folosi de ea în pregătirea lui Sebi de a deveni frate mai mare. Am povestit AICI despre alte cărți dedicate acestei teme.)


 

 

Eu și tatăl meu” de Helen Exley – editura Helen Exley Com

Cum nu sunt pe piață atât de multe cărți dedicate exclusiv taților, am cumpărat-o pe aceasta pentru ca Sebi să i-o ofere cadou (zău că nu mai știu cu ce ocazie 😛 ). La fiecare pagină întoarsă copilul poate citi (împreună cu tati, bineînțeles) despre diversele activități cu care se distrează doar ei doi.

Formatul este mediu, cu coperta din carton tare și pagini normal-lucioase și desene drăguțe (cred că deja am început să recunosc stilul british 🙂 ).


 

cărți pentru copii de 3 ani cărți pentru copii de 3 ani

 

Picture puzzle book” de Kirsteen Robson – editura Usborne

Cartea aceasta are extrem de puțin text – pe fiecare pagină sunt câte trei întrebări pentru cei mici, care trebuie să cerceteze cu atenție imaginile pentru a oferi răspunsurile corecte.

Textul este în engleză, însă am văzut din întâmplare și varianta în română (nu mai țin minte de la ce editură). Dacă de la distanță păreau a fi la fel am văzut o maaaare diferență în ceea ce privește calitatea – varianta în rămână era mult mai ”slăbuță”.

Este o carte mare, cu coperți cartonate gros și pagini din carton tare, foarte frumos colorate (amețitor de colorate 🙂 ). Este o carte foarte grea. 😀 Mi-ar fi plăcut să fie mai micuță, să o putem lua în călătoriile cu avionul.

 

Sebastian citește în continuare și cărți de când era mai micuț (inclusiv din cele pentru bebeluși 😛 ):

Cărțile lui Sebi (+1 an)

Cărțile lui Sebi (+2 ani) – I

Cărțile lui Sebi (+2 ani) – II

Cărțile lui Sebi (+3 ani) – I

 


 

Vrei să fii la curent cu ultimele articole postate? Ne poți urmări pagina de Facebook sau te poți abona la newsletter. 😉 Enjoy!

You Might Also Like

2 Comments

 • Reply adinafmwl 13/04/2018 at 12:03

  Fain articolul. Sa mai scrii, sa avem inspiratie 🙂
  Pupici!

  • Reply Elena Munteanu 14/04/2018 at 21:12

   Ohoooo, mai are Sebi la carti… 🙂 Chiar am material de scris 😛

  Leave a Reply

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.