Uncategorised

Concediul de maternitate – prenatal și postnatal

13/11/2018
Concediul de maternitate

Ah, perioada de sarcină cât am mers la serviciu… vremuri cărora nu le duc dorul…

Nu știu la voi cum a fost, însă eu am stat tot timpul cu ochii pe calendar, marcând săptămânile rămase până la ”vacanță” și încercând să gonesc timpul. Zău că îmi plăcea mult de tot jobul și activitatea intensă și proiectele interesante și responsabilitatea și mediul și tot, însă cât mi-a mângâiat Anastasia interiorul nu voiam decât să zac și să aștept să mă umflu de tot și să iasă mai repede… Pentru că la ea greul a venit mult mai devreme decât atunci când am fost însărcinată cu Sebastian, m-am apucat destul de devreme să calculez când ar veni vremea pentru concediul de maternitate.

Timpul s-a scurs, burta a crescut și a crescut și a crescuuuut – în fiecare zi îmi era tot mai greu să mă urnesc de acasă până la birou sau pe la clienți. Împreună cu medicul de familie am calculat când aș putea intra cel mai curând în ”vacanță”, în funcție de DPN. Pentru că și de data aceasta îmi doream o naștere naturală, am mai pus vreo zece zile peste DPN. (La cât de agitată era broscuța și după cum îmi întindea burta în colțuri și la ce contracții aveam speram să ajung măcar la 38 de săptămâni…)

Doar că săptămânile au trecut și mocuța nu a ieșit, DPN-ul a rămas în urmă iar bubulinei îi era tare bine la căldurica de acolo. Zilele treceau cu greu și eu am revenit din nou cu ochii în calendar numărând zilele… ”Văleu, rămân fără zile de concediu de maternitate! Ce mă fac?” Legea zice că trebuie să stau minim 42 de zile în concediu de maternitate după naștere și eu nu mai nășteam odată!

Când m-am apucat să citesc despre asta am găsit fel și fel de informații, unde mai de speriat ca alta – ba că trebuie să dau înapoi banii primiți până atunci pe concediul de maternitate, ba că nu o să mai primesc indemnizație de creșterea copilului. Nu mai spun câte experiențe am citit de nașteri provocate (natural sau direct cezariana) pentru a nu depăși termenul ăsta critic!!

Am decis să mă liniștesc și să nu îmi mai fac griji (și) de asta. Deja mă păștea un pui de depresie că eram ca o balenă eșuată, fără mobilitate și fără energie. Numai de asta nu mă mai stresam eu. Am zis că fie ce-o fi, să vină când o vrea numai să vină mai repede. Nu aveam să grăbesc fata pentru niște chestii legislative, mai mult sau mai puțin clare în mintea mea.

Iar draga de ea a binevoit să scoată nasul la o săptămână peste DPN, cu 2 zile înainte de termenul-limită – am rămas cu 44 de zile din concediul de maternitate postnatal. 😀

Dar curiozitatea tot m-a ros după o vreme – ce s-ar fi întâmplat dacă mai stătea bodoaca încă două zile unde-i cel mai cald și cel mai bine? Ce s-ar fi întâmplat dacă rămâneam cu mai puțin de 42 de zile din concediul de maternitate?

Concediul de maternitate

Așadar, am scormonit nițel prin articole de lege și pe la surse mai de încredere decât experiențele ”după ureche” ale altora. Las aici ce am găsit util despre CONCEDIUL DE MATERNITATE.

 

OUG 158/2005 zice că mama însărcinată și angajată are dreptul la concediu de sarcină (PRENATAL) și lăuzie (POSTNATAL) pe o perioadă de 126 de zile calendaristice, perioadă în care beneficiază de indemnizație de maternitate.

Durata minimă obligatorie a concediului postnatal este de 42 de zile calendaristice. Restul concediului de 84 de zile poate fi luat înainte de naștere (dacă știi exaaaact când are loc ”evenimentul”), poate fi împărțit între prenatal și postnatal sau se poate renunța de tot la el (dacă din calculele financiare ar reieși că nu este cel mai avantajos, de exemplu).

 

Las aici un formular pentru a vedea cum ar putea fi împărți concediul prenatal și cel postnatal, completând DPN: 😉

Indemnizația de maternitate se calculează ca fiind 85% din media veniturilor brute realizate în ultimele 6 luni (mama trebuie să fi fost angajată în ultimele 12 luni). Aceasta trebuie plătită de către angajator însă nu este suportată de bugetul său! Angajatorul urmează să recupereze ulterior banii de la stat (Fondul național unic de asigurări sociale de sănătate). Deci varianta în care angajatorul refuză să plătească indemnizația de maternitate sub pretextul că nu îi mai recuperează nu este adevărată și nu este legală!! (Că nu vin banii de pe o zi pe alta, o fi adevărat. Dar asta este… Nu este treaba angajatului…)

Codul Muncii (legea 53/2003, art. 60, pct. 1, alin. d) mai zice și că mama care se află în concediu de maternitate nu poate fi concediată. 😉 (Excepție de la această prevedere se face doar dacă firma intră în reorganizare judiciară, în faliment sau se dizolvă.)

Tot Codul Muncii (legea 53/2003, art. 145, pct. 4) mai zică că pentru perioada concediului de maternitate se calculează concediu de odihnă aferent. (Pentru 126 de zile ar veni cam 7 zile de concediu de odihnă. 😉 )

Concediul de maternitate

Acum, ce se întâmplă dacă broscuțul din burtă nu știe să calculeze pe calendar așa cum fac mama și medicul ce acordă concediul de maternitate? Dacă el nu știe legislația și nu vrea să iasă la timp astfel încât mamei să îi mai rămână cele 42 de zile obligatorii pentru concediul postnatal?

Partea bună este că mama NU trebuie să returneze banii primiți până acum ca indemnizație de maternitate!

O altă parte bună este că mama se califică în continuare să primească indemnizație de creșterea copilului până  la 2 ani!

Iar partea cea mai bună este că mama NU este nevoită să grăbească nașterea pentru a se încadra în termenul legal!!

Te afli în situația aceasta, cu un bebe ce a vrut să stea peste termen? Iată ce ai de făcut (dau un exemplu în care au rămas 40 de zile în loc de 42 obligatorii):

  • Nu te panica!
  • Mai devreme de 42 de zile după naștere nu poți depune actele pentru concediul de creșterea copilului (și nu poți reveni la serviciu dacă asta îți dorești).
  • Pentru diferența de 2 zile rămase nu vei mai primi indemnizație de maternitate. Aici, în relația cu angajatorul ai avea în principiu două variante:
    • îți iei concediu de odihnă dacă ți-au mai rămas (nu uita și de zilele de concediu aferente concediului de maternitate 😉 )
    • îți iei concediu fără plată (asta este, pentru 2 zile nu vei avea un venit)
  • După 42 de zile de la naștere poți depune documentația pentru concediul de creșterea copilului, urmând să primești indemnizația aferentă (sau poți reveni la serviciu 😀 ).

 

Hai că nu-i așa de speriat situația, nu-i așa? 🙂

Sper să vă fie de folos aceste informații și să aveți parte de un concediul de maternitate visat. 😉

 

Sursa foto: pixabay.com

 


 

Poate îți sunt de ajutor și alte articole pe teme legislative:

Sunt mamă, lucrez și am drepturi legale!

Stimulentul de inserție și luna celuilalt părinte

 


 

Vrei să fii la curent cu ultimele articole postate? Ne poți urmări pagina de Facebook sau te poți abona la newsletter. 😉 Enjoy!

 

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.