Alăptare

Recomandări OMS – Planificarea familială în perioada alăptării

10/06/2016
contraceptie alaptare
Autor: Organizația Mondială a Sănătății

Efectele mai puțin benefice ale sarcinilor prea apropiate sunt bine cunoscute.

Intervale între naștere și o nouă sarcină mai mici de șase luni sunt asociate cu un risc crescut de mortalitate maternă. Intervale între naștere și o nouă sarcină mai mici de 18 luni sunt asociate cu risc semnificativ mai ridicat de mortalitate neonatală și infantilă, greutate mai mică la naștere, greutate gestațională mai mică și naștere înainte de termen.

Cuplurile ar trebui să fie sfătuite să aștepte măcar 24 de luni după nașterea unui copil și minim 6 luni după pierderea unei sarcini înainte de a încerca o nouă concepție.

 

METODA AMENOREEI DE LACTAȚIE (LAM)

Alăptarea este o metodă de planificare familială importantă, deoarece este disponibilă pentru femeile care nu pot folosi metode contraceptive uzuale. Hormonii eliberați atunci când un bebeluș suge împiedică ovulația, astfel întârzie apariția menstruației și a fertilității după naștere unui copil.

Aceasta poartă numele de metoda amenoreei de lactație (LAM), despre care ar trebui să știe toate mamele. De asemenea, ar trebui să cunoască și care sunt limitările LAM, inclusiv momentele în care acestea nu sunt protejate împotriva unei noi sarcini, chiar dacă alăptează.

LAM este eficientă atunci când sunt îndeplinite următoarele trei condiții:

  1. Mama trebuie să fie amenoreică – adică nu trebuie să aibă menstruație. Dacă mama are menstruație, acesta este un semn că fertilitatea a revenit și poate rămâne însărcinată din nou.
  2. Bebelușul trebuie să fie alăptate exclusiv și hrănit des, atât în timpul zilei cât și în timpul nopții. Dacă bebelușul primește suplimentare artificială sau alimente complementare, atunci acesta suge mai rar iar mama poate ovula. Dacă există o pauză de minim 6 ore între alăptări, poate apărea ovulația. Dovezile au arătat că LAM este eficientă dacă bebelușul este alăptat exclusiv sau aproape exclusiv (adică cel mic poate primi vitamine, minerale, apă, etc., fără o anumită frecvență), atâta timp cât marea majoritate a meselor reprezintă alăptări.
  3. Bebelușul trebuie să aibă mai puțin de 6 luni. După 6 luni, cresc șansele ca mama să devină fertilă, chiar dacă menstruația nu a revenit. După această vârstă bebelușii ar trebui să înceapă diversificarea, de aceea vor suge mai rar.

LAM

Dacă sunt îndeplinite aceste trei condiții, atunci riscul ca o femeie să rămână însărcinată sunt sub 2%, ceea ce înseamnă că metoda de contracepție este una de încredere, la fel ca celelalte alternative. Nu este necesară utilizarea unei alte metode contraceptive.

Chiar și după 6 luni, dacă mamei încă nu i-a revenit menstruația iar bebelușul este alăptat în continuare fercvent, aceasta este protejată parțial. Acest lucru poate fi util dacă nu poate folosi alte metode contraceptive. Cu toate acestea, dacă menstruația îi revine, atunci mama nu mai este protejată deloc. Dacă dorește să evite o sarcină nouă ar trebui să apeleze la o altă metodă cât mai curând.

Există mame cărora le revine menstruația destul de rapid după naștere (chiar la câteva zile), indiferent dacă alăptează exclusiv.

Femeile ar trebui să folosească alte metode de planificare familială după 6 luni, dacă doresc să fie sigure că nu vor concepe. De asemenea, este recomandat ca o femeie să folosească alternativ alte metode contraceptive dacă nu doresc să se bazeze exclusiv pe alăptare – de exemplu, dacă trebuie să revină la serviciu și nu își poate alăpta bebelușul cât nu este acasă.

Dacă mama nu alăptează exclusiv, ar trebui să înceapă să folosească o metodă de contracepție nu mai târziu de 6 săptămâni după naștere, la ultimul control postnatal.

În timp ce LAM protejează o femeie împotriva unei sarcini, nu o va proteja împotriva infecției cu HIV. […]

 

ALTE METODE DE CONTRACEPȚIE ÎN PERIOADA ALĂPTĂRII

Este important să se discute cu mamele atât despre LAM cât și despre alte metode de planificare familială, pentru a le ajuta să ia cele mai bune decizii.

Toate metodele non-hormonale sunt compatibile. Nu au niciun efect asupra lactației:

  • steriletele sunt foarte potrivite
  • prezervativele, diafragmele și spermicidele sunt compatibile, atâta timp cât cuplul le folosește corect; acestea pot fi utilizate pentru a suplimenta protecția parțială după ce bebelușul trece de 6 luni

Metodele hormonale pot afecta lactația, reducând producția de lapte matern. Acestea nu ar trebui folosite înainte de 6 săptămâni după naștere.

Metode pe bază de progesteron precum Depo-Provera (injecții), Norplant (implanturi)  și pilule ce conțin doar progesteron pot fi folosite după 6 săptămâni de la naștere.

Metode ce au la bază combinația de estrogen – progesteron precum ”pilula combinată” sau injecția lunară sunt mai puțin compatibile, având în vedere că pot reduce lactația mamei chiar și după 6 săptămâni de la naștere. Ideal ar fi ca acestea să fie evitate complet, dacă este posibil.

Totuși, dacă nu este disponibilă o altă metodă de contracepție, atunci este mai bine atât pentru mamă cât și pentru copil să fie folosite aceste pilule combinate decât să riște o nouă sarcină prea curând. Mama trebuie încurajată să alăpteze în continuare frecvent, pentru a se asigura că lactația nu îi va scădea.

 


Sursa: www.who.int (cap. 8)
Sursa foto: www.health24.com

 

Citește integral traducerile privind Hrănirea bebelușilor și a copiilor mici – Recomandările OMS.

 


Vrei să fii la curent cu ultimele articole postate? Ne poți urmări pagina de Facebook sau te poți abona la newsletter (dreapta-sus). 😉 Enjoy! 

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.