Parenting

Copilul independent – tehnică de îmbrăcat singur

17/05/2016
Copilul independent

Sebastian este un copilul independent despre care tot auzim vorbindu-se. 🙂 Se descurcă să facă singur o groază de chestii de care nu credeam că e în stare un copil. De foarte mic (că nici acum nu e prea mare) l-am lăsat să încerce singur, i-am arătat și l-am încurajat în acest sens cu multe aspecte din viața de zi cu zi. Asta mi-a dictat instinctul și, ulterior, citind diverse materiale, mi s-a confirmat că am avut un instinct cât se poate de natural.

Când am ales creșa la care va merge, am știut că vor merge în aceeași direcție – îl vor ajuta pe pui să se descurce singur. În prima zi când am mers cu el (mai avea două săptămâni până să facă 1a6l) i s-a arătat o tehnică de a-și pune singur haina, tehnică atât de simplă și atât de eficientă încât eu am zis ”wow”. 🙂 Așa zic în continuare și cei care îl văd pe Sebi folosind-o.

După vreo două săptămâni de exersare, copilul era capabil (și doritor) să se îmbrace singur cu haina / bluza deschisă / hanoracul.

 

Pașii ”de lucru” sunt cam așa:

 • se deschide de fermoar/nasturi/capse haina copilului
 • se așează haina pe jos (prefer varianta asta, nu am nicio reținere 😀 )/pe pat/pe scaun, cu gulerul spre copil (partea de jos a hăinuței să fie în partea opusă copilului), larg descheiată, cu partea interioară în sus și cea exterioară pe podea
 • copilul este invitat să bage mâinile pe mânecile hainei
 • după ce bagă mânecile, ridică mâinile în sus și dă peste cap haina (eventual rămâne cu gluga pe cap după această manevră, spre amuzamentul lui prichi)
 • până mai crește și se poate coordona, copilul cere ajutor cu închiderea fermoarului / nasturilor / capselor.

That’s it! 🙂

Las aici și două filmulețe demonstrative, cu Sebi în acțiune (nu sunt de cea mai bună calitate pentru că sunt făcute cu telefonul, dar cred că se înțelege).

 

Bineînțeles că a avut multe momente în care nu a vrut să se îmbrace deloc (nici singur, nici ajutat). 🙂 De câte ori nu ar fi ieșit în chiloți afară…

A avut o perioadă în care îmbrăcarea era suuuuuper fun (adică am ales noi să facem totul cu multă hlizeală, să nu se lase cu nervi inutili): îi plăcea să fie fugărit prin casă țopăind și chițăind, iar când îl prindeam într-un anumit colț primea amuzat câte un articol vestimentar. După care iar fugăreală, apoi iar o șosetă. Iar fugăreală, iar un tricou. Și tot așa, că atunci când reușeam să îl îmbrăcăm complet eram super-obosiți (dar distrați). 🙂

Tot la grădiniță a învățat să se îmbrace singur complet – chiloți, șosete, maieu, pantaloni, bluză și încălțăminte. Aici nu cred că sunt tehnici-minune ci doar exercițiu (și echipament cât mai ușor de manevrat – bluze cu guler lărguț, pantaloni cu elastic în talie, încălțăminte cu scai etc.). Este atât de drăguț când se chinuie să își tragă pantalonii peste funduleț, după care și-i ridică suuuuus de tot. 😀 De pe la 2a3l nu prea ne mai lasă să îl ajutăm cu îmbrăcatul… Vrea să facă totul singur.

Și singur, durează destul de mult uneori. 🙂 Ce contează că la final chiloții sunt pe dos, șnurul pantalonilor este la fund iar cizma dreaptă este-n stânga și invers? A făcut totul singur și asta este cel mai important!

Au fost dăți când ne cam grăbeam și nu am avut răbdare să stăm după moșmăiala lui. A protestat când l-am îmbrăcat, după care a țipat atââât de tare încât l-am ajutat să se dezbrace (sau ne-am uitat la el cum aruncă nervos hainele) doar pentru a se îmbrăca la loc singurel.

După cum spuneam – este un copil independent. Iar încântarea din ochii micuțului când reușește să facă singur ceva este neprețuită (inclusiv când este vorba de o haină). 🙂

 


Vrei să fii la curent cu ultimele articole postate? Ne poți urmări pagina de Facebook sau te poți abona la newsletter. 😉 Enjoy!

You Might Also Like

8 Comments

 • Reply Emyly Crystyna 17/05/2016 at 11:23

  Elena…poti pune aici un filmulet ?
  Alea din articol nu se deschid…la mine…

  • Reply SebaBaby 17/05/2016 at 11:35

   Nu se deschide pagina de FB?

  • Reply SebaBaby 17/05/2016 at 11:39

   Am incarcat ceva, dar nu cred ca se pot vedea videoclipuri in comentarii…

 • Reply Emyly Crystyna 17/05/2016 at 11:36

  Ba da dar nu se deschid filmuletele din articol… Cred ca are telu meu ceva…

  • Reply SebaBaby 17/05/2016 at 11:49

   In articol am pus link catre filmuletele de pe FB. Nu sunt incarcate direct acolo.

 • Reply SebaBaby 17/05/2016 at 11:39

  Nu vezi filmuletele nici daca mergi pe urmatorul post, direct pe pagina de FB?

 • Reply Emyly Crystyna 17/05/2016 at 11:44

  Lasa ca o sa intru de pe pc…mc…

 • Reply Marina Bezede 17/05/2016 at 17:19

  Ce tare e! Încerc si eu cu Loli mâine! Acum sfrrr, doarme. Sigur o sa-i placa abordarea, cu hainele pe jos.

 • Leave a Reply

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.