Parenting

Crezul relaționării umane

18/08/2015

”Tu și cu mine ne aflăm într-o relație pe care o prețuiesc și pe care vreau s-o mențin. Dar mai știu că fiecare dintre noi este o persoană aparte, cu nevoile sale specifice, pe care are tot dreptul să încerce să și le satisfacă. Mă voi strădui să fiu în mod sincer tolerant față de orice faci atunci când cauți să-ți împlinești trebuințele sau atunci când nu reușești să-ți satisfaci aceste nevoi.

Atunci când îmi vei împărtăși din grijile tale, voi încerca să te ascult cu multă înțelegere și bunăvoință, în așa fel încât să te ajut să-ți rezolvi singur problemele tale, în loc să depinzi de soluțiile mele. Atunci când ai o problemă care vine din faptul că purtarea mea te împiedică să-ți împlinești nevoie, te invit să-mi spui sincer și deschis tot ce te supără la mine. Și în acele momente voi pleca urechea la ce-mi spui și voi încerca să-mi modific comportamentul, atât cât îmi stă în putere.

Mai departe, atunci când actele tale mă împiedică să-mi împlinesc dorințele, făcându-mă să privesc purtarea ta ca inacceptabilă, îți voi împărtăși aceste neplăceri și îți voi spune cât mai clar și mai deschis ce anume mă deranjează la tine, sperând că tu îmi vei respecta nevoile suficient de mult pentru a mă lua în seamă și a-ți schimba comportamentul.

În acele momente în care niciunul dintre noi nu-și va putea modifica purtarea, pentru a ajuta la împlinirea nevoilor celuilalt, și când ne vom da seama că am ajuns la un conflict-de-nevoi, hai să ne luăm angajamentul că nu vom apela, nici tu, nici eu, la forță și că nu ne vom război pentru a-l supune pe celălalt. Îți respect dorințele, dar trebuie să am grijă și de ale mele.

În consecință, sper că vom încerca, de fiecare dată, să găsim soluții acceptabile pentru amândoi la acele conflicte care se vor mai ivi din când în când. Doar astfel vom reuși să mulțumim și trebuințele tale, și pe ale mele, așa încât nimeni să nu piardă și ambii să avem numai de câștigat.

Doar astfel și tu, și eu, ne vom putea dezvolta și împlini ca persoane, iar relația noastră va putea fi întotdeauna una sănătoasă, pentru că va fi mulțumitoare pentru ambele părți. Fiecare dintre noi va putea deveni ceea ce este în stare să fie, iar relația noastră va putea merge mai departe, bazată pe un respect și o simpatie reciproce, pe prietenie și pe pace.”


Autor – Thomas Gordon
Sursa text – ”Părintele eficient”, Thomas Gordon, pag. 333-334
Sursa foto – nenetus / FreeDigitalPhotos.net

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.