Parenting

Cum adormi un bebeluș în 20 de pași simpli

10/05/2018
adormi un bebeluș

Heheeee, cum să adormi un bebeluș? Easy peasy! NOT! Iată o întrebare tare bună, cu un răspuns tare complicat…

Aseară aveam chef de glume – în gând, în timp ce nu respiram, așteptând să adoarmă prichindica, bodogădind toate zgomotele exagerate (în urechea mea) la ora aia, așa că am început acest material (așternut astăzi din taste). Mi-am amintit și de perioada de neadormire la Sebastian… Haz de necaz se cheamă!

 

 Stabilești ora de somn. Îți iei o marjă de +1 oră, să fii mai realistă. (Dacă nu ai noroc, marja e de +2 ore).

 

 Mergi la baie înainte. Ia și o gustare rapidă. Nu se știe când vei reuși să le mai faci prea curând.

 

 Ritualul de seară – băiță, scuteceală, împijămălit. Totul cu mult pupăcit. (Aici am comasat 3-4 pași. 😉 )

 

 Hrănești bebelușul, privindu-l duios și făcând planuri pentru ceea ce vei face după ce va adormi puiul. Mai ai de strâns masa, de întins niște haine, de făcut un duș, de… multe altele. Dacă mai ai energie poate o pui și de-o întâlnire cu soțul. 😉

 

5   Duioșia din ochii tăi se mai stinge când dai de ochii maaaaari și fără somn ai bebelușului. ”Dormi, copile! Nu ți-e somn? De ce nu ți-e somn?”

 

6   Dacă alăptezi, faci în minte inventarul a ceea ce ai mâncat peste zi, câtă cafea ai băut și câtă ciocolată ai savurat. Și le regreți. (Mâine repeți, oricum. Ai nevoie de ele pentru a supraviețui decent.)

 

7   Începi să cânți ușor. Nu contează că nu știi cântecele, ritmuri sau versuri mai mult de ”nani, nani, puișor”. Improvizezi. Cuvintele oricum nu sunt importante acum.

 

8   Bebelușul începe să închidă ochii ușurel. Yey! Doar că îi închide ușureeeel până la jumătate, după care îi deschide brusc. Și începe să plângă.

 

9   Cântatul nu este suficient. (Nu e că nu ai avea tu voce sau ureche muzicală, nu te amărî.) Te apuci de legănat ușurel – în brațe, pe picioare sau pe piept. Nu contează unde, atâta timp cât șâșâi. Șâșâi continuu. Șâșâi până rămâi fără salivă-n gură.

 

10   Bebelușul începe să ofteze (da, e tare greu să fii atât de mic) și să se înmoaie în brațele tale. E de bine! Ești pe drumul cel bun! Numeri lent (în gând) până la 100 înainte de a încerca să îl așezi pe pat.

 

11   Dacă ai avut proasta inspirație să iei telefonul în cameră cu tine, fix acesta este momentul în care bâzâie – chiar dacă e pe silent, vibrația face foarte mare gălăgie! Așa că… reia legănatul și șâșâitul. Și număratul.

 

12   Ai ajuns la 100. Tragi aer în piept (fără niciun zgomot) și îți ții respirația. Cu maaaaaaare grijă așezi odorul pe pat. Cum simte schimbarea de poziție și căldură, odorul deschide gura și plânge. Măcar ochii îi rămân închiși.

 

13   Te apuci iar de șâșâit (între timp ți-a revenit suficientă salivă în gură, ai de unde). Și de mângâiat ușor bebelușul. Și de legănat încet acolo, pe pat. În minte, nu renunți la rugăminți – ”Haide, puiule, dormi odată!”

 

14   Cât te chinui să adormi copilul, înjuri (în gând) soțul care nu are nici cea mai mică idee ce faci tu acolo. Nesuferitul trântește și bușește tot prin casă! Nici măcar pe un întrerupător nu poate pune mâna fără să îl bușească! La uși nu știe să apese pe clanțe! Până și când butonează telefonul face gălăgie! Foșnește punga aia de la pâine că nu mai poate aștepta până ieși tu de la copil! Și are un mers atât de apăsat… fiecare pas se aude prea tare! Ce dacă e în partea cealaltă a casei? Se aude prea tare!

 

15   Odorul începe să se foiască. Se va trezi de tot dacă nu revin mângâiatul și șâșâitul.

 

16   S-a liniștit bebe! Acum, să te ridici fără gălăgie din pat. Asta da provocare! Zici o rugăciune scurtă, tragi iarăși aer în piept (fără niciun zgomot) și îți ții respirația. Cu maaaare grijă te ridici. Dar afurisitul de pat scârțâie! Și afurisitul de cearceaf foșnește prea tare! Ba îți mai trosnesc și ție oasele…

 

17   Bebe se foiește… Nu vrei să riști trezirea lui așa că înțepenești acolo unde ești, fără să mai faci vreo mișcare. Doar șâșâi și atât. Aștepți și numeri în gând până la 50. Dacă se foiește în continuare și dă să scâncească, reiei de la punctul 15. Dacă se liniștește puiul, te miști înceeeet de tot din pat și te îndrepți către ușă (în timp ce respiri pe gură, că pe nas iese prea zgomotos aerul).

 

18   Indiferent dacă pe jos ai cel mai moale și mai gros și mai pufos covor, podeaua va scârțâi. Înțepenești pe loc, îți ții respirația și aștepți să vezi cât de mare a fost gălăgia. Dacă scârțâitul a fost prea puternic, reiei de la punctul 15. Dacă bebe nu s-a mișcat, continui deplasarea către evadare ușă.

 

19   Ai ajuns la ușă! Mai ai puțin! Visezi la binele ce te așteaptă de partea cealaltă a ei. Îți ții respirația și apeși clanța. Care scârțâie, bineînțeles! (Îi mai zici ceva în gând soțului, că l-ai rugat de șase ori în ultimele trei zile să o ungă.) Înțepenești pe loc, îți ții respirația și aștepți să vezi cât de mare a fost gălăgia. Dacă scârțâitul a fost prea puternic, reiei de la punctul 15. Dacă bebe nu s-a mișcat, țuști pe vârfuri afară din cameră, tragi ușa după tine, zici o rugăciune scurtă-n gând și aștepți.

 

20   Savurezi liniștea și începi să respiri. Faci dansul victoriei (sau măcar fluturi brațele în aer) și fugi la alte activități. Sau la un pahar. După cum ți-o fi norocul, revii la bebelușul adorabil și trezit peste 15 minute sau peste 2 ore.

 

Dacă tu reușești în (mult) mai puțini pași, felicitări! Ești o norocoasă!

Dacă ai nevoie de toți pașii de mai sus sau de mai mulți… auch! Îmi pare rău pentru creierii tăi. Dă-i înainte cu răbdare! Ce să zic… va fi și mai bine, la un moment dat.

 

Adormirea unui toddler este și mai interesantă, cu provocări diferite, bineînțeles.

Adormirea unui copil și mai mare se lasă de multe ori, la punctul 19, cu un ”unde pieți, mami?”… când puteai să juri că el deja visează…

 

La tine cum este?

 


 

Vrei să fii la curent cu ultimele articole postate? Ne poți urmări pagina de Facebook sau te poți abona la newsletter (dreapta-sus). 😉 Enjoy!

 

You Might Also Like

15 Comments

 • Reply Macavei Anca 10/05/2018 at 15:12

  Descrierea perfecta. Nu mai știu câte repetări am făcut de la punctul 15

 • Reply Rodica Mihordea 10/05/2018 at 17:31

  Cam asa si la noi, cu noroc mai scapam de 15, dar mai rarut! Sa ne dea D-zeu putere si sanatate!

 • Reply Laura Renţea-Coman 11/05/2018 at 18:03

  M-am amuzat tare. Sooooo true! Citit pe “acorduri” de na-na-na.
  Eu vreo câteva luni nu mai depășeam punctul 15. Rămâneam acolo lângă el, am renunțat la tentativa de evadare.
  Acum e mult mai bine, vine cu timpul.
  Gata, am citit, a adormit, evadez

  • Reply Elena Munteanu 11/05/2018 at 18:13

   Mie-mi trebuie evadarea! Copilul intra la somn pe la 7-8-9 seara
   Mai am inca unul de adormit dupa (e cel cu “unde peți mami?)

 • Reply Emanuela Manea 13/05/2018 at 20:56

  Exact asa e si la noi! Doamne si eu credeam ca sunt singura

  • Reply Elena Munteanu 13/05/2018 at 21:00

   Nop! Chiar acum adorm copilul pentru a 14-a oara si ma pregatesc sa-mi tin respiratia in timp ce stiu ca va scartai patul

  • Reply Emanuela Manea 13/05/2018 at 21:09

   Elena, eu abia am pus-o in pătuț….de la 22:00 nu am mai ieșit din dormitor ….asta se întâmpla in fiecare seara…..aștept momentul in care va fi mai bine . Răbdare sa avem!

 • Reply Madalina Stochita 14/05/2018 at 05:57

  la copilul 2 am facut doar ce a vrut el, am renuntat la orice pat in schimbul unei saltele mari pusa jos (nu scartaie, nu cade), ziua a dormit doar in brate peste 1 an, noaptea in pat alaptata de peste 20 ori. NU se fac planuri cu ce vei face dupa ce adoarme copilul, isi da seama si nu va adormi repede si va fi agitat. TRAIESC acum sa am grija si de numarul 3, am pregatit totul in acelasi stil si visez sa ma bucur de pensie ca pana atunci sigur vor fi in pat cu noi toti 3

 • Reply Anca 14/05/2018 at 20:53

  La noi nu adormitul este problema! Il pun in sistem, ma batai putin si adoarme in maxim 15 minute. Striu, Nu trageti cu rosii stricate! Problema mea este ca se trezeste foarte des noaptea, uneori la jumatate de ora dupa ce abia l-am adormit! Iar a doua zi eu sunt la fel de mahmura ca dupa o noapte de baut cocktailuri in club ( asta daca imi amintesc eu bine cum e sa fii mahmur).

  • Reply Elena Munteanu 14/05/2018 at 23:56

   Sebi a fost copil care s-a trezit des si foarte des. Atat de des incat tarziu am putut dormi si eu 3 ore legate…
   Va fi si mai bine. 😉
   Sper ca la voi sa fie mai devreme decat a fost la noi… la +2,5 ani 😅

 • Reply Anca Munteanu 17/05/2018 at 00:12

  Ioi, asa faina descriere n-am mai intalnit. Super. Articolul, nu situația 🏅

 • Reply Elena Iancu 24/02/2020 at 08:56

  Ce frumos și real este descris . Ma bucur sa aud ca nu sunt singura in situația aceasta . Ma ingrijorasem ca nu mi ajunge laptele sau ca trecem prin momente dificile …
  Bebica mea are i luna și nu doarme decât la piept sau in brațe in ultimile doua săptămâni . După ce o pun in pătuțul ei , la 10-15 min se trezește și plânge 🥵

 • Reply Madalina Bunea 23/01/2021 at 13:16

  Aproape la fel si la noi. Diferenta este ca noi am ales sa doarma cu noi in pat si ne este f bine asa. Acum, la 10 lunisoare ale ei, adormitul de noapte este o adevarata provocare. Nu merge cu ritual, desi facem acelasi lucru in fiecare seara. Se lupta cu somnul si cu noi. Se plimba prin pat, gangureste, rade, vrea sa o gadili, apoi vezi cum casca si se arunca pe pieptul meu si crezi ca acolo va ramane pana adoarme..eu o mangai, ii soptesc, ii cant..degeaba..hop, iar e agitata, iar de-a busilea in pat, iar casca iar se arunca pe mine si tooot asa 1h 30 min, 2h..pana ma hotarasc sa o pun cu capul pe umar, aproape cu forta ca ea vrea iar in 4 labe, si ne leganam in pat, cantand de ma doare gatul. In final,adoarme..ceasul e deja 11, 12 noaptea. Dupa 30 min se freaca la ochi parca da sa se trezeasca..eu o mangai pe burtica si se linisteste pt inca 1h, 2 maxim. Si cum credeam ca am adormit si eu un pic, hop, e in fundulet, maraind..e momentul pentru san, altfel urla de zici ca o tai. 10 min de alaptat par 2 h pt mine care sunt terminata de oboseala. Apoi o pun pe pat si doarme iar 2,3h si iar san. Spre dimineata mai prind 2h legate si cam asta a fost. Noaptea se foieste de pe o parte pe alta, maraind, parca nu isi gaseste locul, insa readoarme usor, singurica.
  O fi din cauza dintisorilor, o fi ca asa trb sa fie ca asa sunt bebelusii..nu stiu.
  Stiu doar ca sunt tare obosita, nu stiu cand va fi altfel si nu stiu cat mai pot.
  Iar cu rabdarea asta..Doamne, eu nu am primit asa ceva la nastere. 🙁

 • Leave a Reply

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.