Parenting

Cum le vin de hac mucilor, de la mic la mare

10/01/2018
muci la copii

Sezonul de muci la copii e-n toi și nu ne-a ocolit nici pe noi. Nici pe cei mici, nici pe cei mari.

Mă rog, pe la soț nu cred că au prea dat – el e mai mult cu tusea, alte rubedebii de-ale mucilor. La Sebi sunt light , curg mai mult când zburdă pe afară – el chiar e cel mai sănătos dintre toți! Anastasia mai are ceva muci când și când, îi mai văd, îi mai aud… acum, nu sunt convinsă că sunt de la vreme sau au rămas după naștere și încă se curăță. Iar eu… am casa plină de cutii cu șervețele și sunt cu robinet la nasul roșu. Normal. 🙂

Sebastian a învățat destul de devreme să își sufle nasul. Am scris AICI despre câteva exerciții ce îi pot ajuta pe micuți cu asta. Când șervețelul este prea departe, se descurcă bine și cu mâneca. Noaptea, dacă are măcar o nară liberă, doarme nestingherit.

Anastasia se pare că este mult mai sclifosită sensibilă când vine vorba de muci – dacă are cea mai mică urmă în nas, nu doarme! Deci, trebuie soluții.

 

Cum tratăm noi mucii? În general cu relaxare și răbdare, în funcție de intensitatea și disconfortul pe care îl dau:

 1. Îi ignorăm și conviețuim. Dacă nu sunt abundenți, noaptea nu pun vreo problemă și ne lasă să ne odihnim, îi lăsăm în pace. Îi mai suflăm din când în când și îi rugăm frumos să plece.
 2. Pe cei mici i-am învățat să le curățăm nasul cu un spray cu apă de mare. Nu (mai) protestează nici unul. (De Sebi trebuie să îl ascund, că e în stare să și-l bage pe tot în nas. Și în gură.) Dacă este nevoie, la Anastasia mai folosesc și un aspirator nazal – trag eu cu gura mucii în exces. Eu nu suport spray-ul de nas… am senzația că mi se urcă în creier. 😀
 3. Dacă în loc să plece mucii se înmulțesc, facem câteva zile băi de aburi. Și pentru că cei mici sunt mari fani ai apei, se lasă și cu bălăceală. Pornesc dușul fierbinte în baie și îl las să se facă aburi cât mai groși. (Trag perdeaua la cadă pentru a se forma cât mai rapid.) Sebi se zbenguie în cadă iar eu stau cu Anastasia prin baie. Cam 15-20 de minute sunt suficiente.
 4. Când băile de aburi nu fac față, împrumut un aparat de aerosoli. Folosesc ser fiziologic simplu și atât. Eu sunt singura care stă cu masca pe față. 🙂 La Sebi nu a fost nevoie să îl folosesc până acum, deci nu mi-am bătut capul cu el. (Cei mai supărători muci s-au lăsat duși cu aburii din baie.) Anastasia bineînțeles că nu vrea să stea cu masca pe mocuță… Ei i-am pus furtunașul cât mai aproape de năsuc, în timp ce sugea. 😀
 5. Dacă simt că lucrurile se agravează la copii, că mucii își schimbă culoarea, că îi aud respirând mai greu sau pur și simplu îi împiedică să se odihnească – mergem la medic. Nu dau picături decongestionante sau substanțe pentru aerosoli fără recomandarea unui medic în care am încredere.

Din fericire, până acum ne-am descurcat cu metodele de mai sus să scăpăm de muci la copii, ajungând extrem de rar la medic din cauza lor. Nici de complicații nu am avut parte – otite sau alte neplăceri. Sper să nu fie cazul nici pe viitor.

Ah, uitasem de ultima metodă prin care am scăpat cu toții de muci urâței – ne-am cocoțat pe munte, la aer tare, rece și curat. 😉 Efectul a fost imediat, sper că va fi și de durată!

 

Voi mai aveți alte trucuri și metode prin care le veniți de hac mucilor?

 

Sursa foto: www.shutterstock.com


 

 Vrei să fii la curent cu ultimele articole postate? Ne poți urmări pagina de Facebook sau te poți abona la newsletter (dreapta-sus). 😉 Enjoy!

 

You Might Also Like

3 Comments

  • Reply SebaBaby 11/01/2018 at 08:03

   Care dintre ele sunt permise copiilor mici si foarte mici?

  • Reply Emyly Crystyna 11/01/2018 at 08:08

   Elena…o sa ti recomand un consultant in pv. pt toate detaliile 🙂

  Leave a Reply

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.