Parenting

De ce nu vă plac trecerile de pietoni?

31/03/2016
Trecere de pietoni

Dragi bunici, bone, părinți, alte persoane care mergeți cu copii pe strada și vă este greu să mai faceți câțiva pași…

De ce nu vă plac trecerile de pietoni???

Zilnic trebuie să merg cu mașina. Grădinița puiului este în drumul meu spre birou, iar pe acolo nu se prea ajunge cu mijloace de transport în comun (sau variantele limitate sunt prea complicate pentru noi).

Nu îmi face nicio plăcere să mă avânt zilnic în traficul din București, de cele mai multe ori la ore de vârf, însă nu prea am opțiuni… Zilnic stau la cozi mai mari sau și mai mari, zilnic aștept de minim 5 ori la unele semafoare… (În două zile de mers dus-întors de acasă la birou am reușit performanța să merg cu o medie de 9 km/h…)

Și ce pot să fac eu în tot acest timp? Mă uit pe geam și observ diverse. Nu, nu butonez telefonul pe FB – sunt totuși la volan, responsabila. 🙂

Am în drumul meu câteva școli și grădinițe. Zilnic văd (de cele mai multe ori) bunici cu câte 1-2 nepoți micuți de mână, trecând strada printre mașini. Mașini care stau în coloană, dar coloana începe să se miște (puțin și des). Iar bunicii dau să se grăbească (bine, cât le pot permite vârsta și copilul agățat…). A, și trecerea de pietoni este la FIX 10 metri alături! Why???

De ce să nu mai facă încă douăzeci de pași, să traverseze pe trecerea pe pietoni?

De ce să nu mai facă slalom printre mașini, să fie mai în siguranță?

De ce să nu îi fie acordată prioritatea (mai ales că multe treceri nici nu sunt semaforizate)?

De ce să nu îl învețe pe copilul acela mic ceva bun?

Un copil care vede asta de mic, credeți că va fi un adult responsabil care va alege să traverseze pe la trecerile de pietoni? Nu cumva îl ”ajutați” să își crească riscurile de accidentare? Da, știu că nenorociri se întâmplă și pe trecerile de pietoni, din păcate… dar totuși…

70 la sută dintre accidentele în care au fost implicați pietoni se produc din vina acestora!!! (Andrei Codău, purtător de cuvânt al Brigăzii Rutiere a Capitalei)

Recunosc, uneori o comit și eu. Însă extrem de rar, doar atunci când trecerea de pietoni este foaaaarte departe (dap, mai sunt și astfel de străzi) și când traficul nu este intens.

Însă dacă am trecerea de pietoni în raza vizuală fac efortul și mă deplasez. Aștept la semafor (chiar dacă nu trece nicio mașină, chiar dacă mă grăbesc) și îi explic lui Sebi care este semnificația culorilor. Când alte persoane traversează pe culoarea roșie și micuțul se uită la mine întrebător încerc să îi explic că se grăbesc foarte tare și că greșesc procedând astfel.

Eu chiar cred că cei mici copiază foarte multe din ceea ce văd în familie. Inclusiv comportamentul în trafic, ca pieton. Vreau să cred că respectând acum regulile de circulație îl voi ajuta ca el, la rândul său, să le respecte când va fi mai mare.

Nu vreți să faceți și voi asta, bunici / bone / părinți / însoțitori de copii mici?


Sursa foto: creativity103.com

 

You Might Also Like

1 Comment

  • Reply Adriana Cristina 31/03/2016 at 11:06

    Din nefericire, acelasi lucru se intampla si cu fumatul si cu urlatul si cu lipsa de respect si cu multe altele pe care copilul le copiaza de la adult, de la tv…F greu unui parinte responsabil sa il faca pe copil sa inteleaga de ce sa se comporte altfel decat mare majoritate pe care el o vede

  • Leave a Reply

    This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.