Campanii Uncategorised

Despre medicamente, la noi acasă

25/05/2018
medicamente acasă

Avem medicamente acasă? Aveeeeeem! Unii avem o trusă cu câteva pastile și siropuri, alții deschidem dulapul către o întreagă farmacie.

Ne tratăm singuri acasă? Ne tratăm, bineînțeles! Știm ce să luăm dacă avem o migrenă, arsuri la stomac, dureri de măsele sau ne paște o răceală. De când avem copii știm și cum să intervenim când (inevitabil) le curg mucii sau încep să facă febră.

Plecăm în vacanțe cu mini-farmacia după noi? Plecăăăăm! Că nu știm ce-om avea nevoie și nu găsim pe unde-om ajunge (mai ales în străinătate).

Și este în regulă!

Automedicația nu este bau-bau și no-no! Este în regulă și indicată pentru a nu aglomera inutil serviciile medicale. Însă administrarea de medicamente pentru o problemă medicală fără un consult de specialitate trebuie făcută cu responsabilitate, fără exagerare și cu limitare.

Problema adevărată apare atunci când simptomele pentru care am luat medicamente nu se ameliorează și noi continuăm (eventual schimbăm ”tratamentul”) în loc să apelăm la medic. Sau atunci când luăm (sau mai rău, oferim celor mici) antibiotice fără recomandarea medicului, fără analize care să indice vreo infecție, fără antibiogramă. Sau atunci când oferim copilului medicamente care au funcționat la un alt copil cu simptome similare.

medicamente acasă

Zilele trecute am participat la o dezbatere organizată de Docbook (prima aplicație de programări online la medic) parte dintr-o campanie mai amplă de conștientizare a consecințelor automedicației, mai ales pentru copii. Invitații au fost medici specialiști ce văd zilnic efecte ale acestui fenomen atât de răspândit.

Tot în cadrul acestei campanii s-a realizat un studiu online pe această temă – au primit răspuns de la peste 500 de persoane (majoritatea femei din mediul urban). Iar din rezultate reiese cam așa:

  • 30% merg la medicul de familie doar atunci când sunt bolnavi sau după mai mult de un an
  • 73% iau un analgezic dacă îi doare capul, chiar dacă durerea este acută și durează de câteva zile
  • stările febrile, tusea și voma sunt asociate cu gripa (36%), răceala (17%), intoxicația (12%) ori insolația (3%)
  • cele mai uzuale medicamente luate fără recomandarea medicului sunt antiinflamatoarele, antialgice și antibioticele

 

Nu știu cum e la voi, dar eu mă cam încadrez la cele de mai sus. Recunosc.

La medicul de familie am mers doar pentru hârtii necesare concediilor la serviciu. Pentru probleme specifice am mers direct la specialiști (ginecologie, ORL, dermatologie etc.)

Dacă am o durere persistentă iau antiinflamatoare. (Dacă durerea nu cedează în 2-3 zile apelez la medic.)

Simt când mă cuprinde o răceală (sau o viroză mai puternică) și îmi cunosc organismul să îmi dau seama că sunt pe ”drumul cel bun” cu recuperarea. Recunosc când îmi este prea rău și apelez la medic.

Dacă pe cei mici îi pocnesc mucii am diverse metode prin care încerc să îi ajut înainte de a apela la medic. Dacă fac febră (de-aia adevărată, peste 38,5) le dau un antitermic și am idee cum se fac împachetările. Știu că la copii lucrurile se pot agrava într-un ritm destul de rapid, așa că sunt foarte atentă la evoluția stării lor și apelez la medic dacă lucrurile nu se ameliorează.

medicamente acasă

Las aici câteva idei pertinente după criteriile mele, pe care le-am notat (mai mult în minte, că Anastasia mi-a ocupat brațele) de la evenimentul despre care spuneam.

RISCURI

Automedicația este în regulă atâta timp cât riscurile implicate nu sunt mai mari decât beneficiile pe care le aduce.

Medicamentele uzuale pot avea efecte grave atunci când sunt luate de persoane cu boli cronice.

Din necunoaștere, acasă putem combina medicamente incompatibile, ce nu se recomandă a fi luate împreună. Sau putem lua doze incorecte (fie prea mici, astfel încât boala progresează, sau doze prea mari).

Antibioticul luat ”după ureche” pot duce în timp la dezvoltarea unei rezistențe a organismului. Astfel, când chiar este nevoie de antibiotic ne trezim că acesta nu funcționează…

La câteva luni se recomandă să verificăm termenul de valabilitate al medicamentelor de acasă. (Recunosc, eu fac asta de 1-2 ori pe an. Însă mă uit la data de expirare de fiecare dată când pun mâna pe un medicament.)

RESPONSABILITATE

Ideal ar fi ca singuri să ne evaluăm starea (și pe a celor mici) cu responsabilitate, astfel încât să nu aglomerăm inutil serviciile medicale.

Ideal ar fi să avem alături farmaciști care să ne trimită la medic în loc să recomande ei diverse medicamente doar pentru că le cerem noi, atunci când simptomele persistă mai mult de câteva zile (asta ar presupune să pună și ei o serie de întrebări când ajungem la ghișeu).

Ideal ar fi să avem alături medici informați, care se țin la curent cu rezultatele studiilor în domeniul lor, ce evoluează profesional permanent și sunt de bună credință. Din păcate, câți medici nu recomandă antibiotic pentru un roșu în gâtul copilului? Câți medici se mulțumesc cu ceea ce au învățat odată și rămân insistent pe aceleași idei? Câți medici nu recomandă fix anumite medicamente, când pe piață există alternative?

RECOMANDĂRI

Să nu căutăm simptome pe Google (mai ales din cele pe care nu le-am avut anterior)! Cel mai probabil vom ajunge să citim despre tumori, cancere sau alte boli grave. (Ziceți că nu ați încercat și ați pățit asta…)

În niciun caz să nu aplicăm tratamente primite de alții sau care la alții au funcționat. Știți cum, pe grupurile de mame, recomandările de medicamente pentru cei mici (că-s de colici, pentru febră sau pentru calmarea durerilor de dinți) sunt cu titlu de ”acesta este cel mai bun pentru că la noi a funcționat”, nu?

Suplimentarea cu vitamine și tratamente naturiste fac parte tot din categoria autoterapiei. Ideal ar fi ca un medic să fie cel care evaluează starea de sănătate și dă ok-ul că nu suferim de alte afecțiuni ce pot fi agravate de aceste suplimente.

LEGISLAȚIE

În România avem legislație care încearcă să limiteze acest fenomen (știți că nu avem voie să cumpărăm antibiotice de la farmacii fără rețetă), însă nu este aplicată cu adevărat. Dacă vrem și insistăm sigurrrrrr găsim o farmacie de unde să ne procurăm antibioticul dorit.

Iar aici revin la riscuri – mai ales pentru copii. În timp, organismul dezvoltă rezistență la antibiotice, iar când este absolut necesar ca acestea să lupte nu mai fac față. (La mine nu mai funcționează Augmentin-ul, de exemplu…)

 

Acum mă scuzați, mă duc să iau o pastilă – am o migrenă cruntă care nu se lasă dusă. Știu că-i de la nedormitul suficient, dar până la noapte nu pot spera nici măcar la o moțăială…

 

Sursa foto: unsplash.com

 


 

 Vrei să fii la curent cu ultimele articole postate? Ne poți urmări pagina de Facebook sau te poți abona la newsletter (dreapta-sus). 😉 Enjoy!

 

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.