Uncategorised

TOP 3 – echipamentele mele în bucătărie

15/06/2016
echipamente în bucătărie

De-ar avea ziua vreo 40 de ore, poate aș avea timp să fac mai multe… Așa, în astea 24 de ore trebuie să fac de toate – serviciu, distracție copil, timp cu soțul, activități casnice, puțin somn și prea multe altele.

Nu am timp pentru toate și nici nu mi-am propus. Sunt om cu limite, nu robot… Ce nu este critic, amân cât pot de mult sau fac cât este necesar de puțin. 😀 Mă uit cu admirație la mormanul de haine de călcat și aleg doar o cămașă pentru a doua zi, mai admir și mormanul de vase din chiuvetă și mă milogesc de soț să le spele, la măturat îl mai invit și pe copil și așa supraviețuiesc cu nervii la locul lor.

De cele mai multe ori mă ocup de curățenie în weekend – o jumătate de sâmbătă, prichi iese cu tati să se plimbe cu tramvaiul și eu am la dispoziție câteva ore să îmi fac de cap prin casă. 🙂 Dar nu se poate chiar în fiecare săptămână că na, când e frumos afară, mai fugim și noi din oraș… În cursul săptămânii încercăm să păstrăm ordinea să nu simțim că o să cadă casa pe noi.

În bucătărie îmi place să intru, însă nici aici nu am timp prea mult… Gătesc puțin și des, preparate gata pe masă în maxim 30 de minute. 🙂 Norocul meu este că Sebi mănâncă bine și variat la grădiniță că de altfel mă mustră conștiința că nu mă stresez să îi ofer un meniu mai bogat acasă.

Primesc ajutor de la oricine, oricând se oferă (sunt ”politicoasă” și nu refuz). 😀 Dar nu răsar prea des astfel de oferte… Așa că am încercat să mă dotez cu echipamente care mă pot ajuta cât mai mult la treburile curente, care să îmi lase mie liber timpul în care ar fi trebui să fac una sau alta prin casă.

Așa că am făcut un top cu cele mai utile trei echipamente din casă care îmi fac viața mai ușoară, îmi sunt de un real folos și îmi oferă mie atât de prețiosul timp.

 

 1. Multicooker-ul

Cu roboțelul ăsta a fost dragoste la prima vedere. Și după luni bune a rămas dragostea mare. 🙂

Arunc în el ingrediente, pun capacul, setez programul și… plec. 😀 Îmi văd de ale mele și revin la masă. După ce termină de gătit intră singur pe funcția de păstrare la cald, așa că nu se răcește mâncarea dacă nu sunt prin zonă când se termină programul.

Bine, sunt și rețete în care trebuie să mai intervin pe parcurs, în mai mulți pași. Aparatul vine cu o carte stufoasă de rețete abordabile, chiar dacă traducerea lasă de dorit în unele locuri. Dar m-am prins din mers care-s cu dude. Oricum, cel mai mult îl folosesc ”după ureche”.

Ce am gătit la multicooker? Lapte cu orez (quinoa / mei), tocănițe, fripturi cu diverse sosuri, pâine, lasagna, chifteluțe, pește, diverse la aburi etc. Ce se mai poate face și nu am încercat încă? Iaurt, supe și ciorbe, sarmale și ardei umpluți, prăjituri și multe multe altele.

Cred că cel mai tare este pe parte de orez. Atât de tare încât nu trebuie să îi setez eu timpul. :)) Arunc acolo orezul și lichidul (plus ce mai adaug, în funcție de ce vreau să facă) și pornesc pe programul dedicat. Mai departe, nu știu ce calculează el acolo și se apucă să prepare, că îl face singur singurel în timpul calculat tot de el. Smart!

Am ales un aparat multifuncțional – are inclusă și oală sub presiune (am făcut un cocoș de țară în mai puțin de două ore, de exemplu), posibilitatea de a găti la aburi, posibilitatea de a-l folosi pe post de sterilizator. Are peste 10 programe diferite, fiecare având funcții suplimentare. Se curăță extrem de ușor și se poate folosi rapid din nou și din nou. 🙂

Iarna trecută, pentru că era rece afară (aparatul stă sub geamul deschis), aruncam dimineața ingrediente în oală, setam timerul și programul și plecam la serviciu. Calculam astfel încât seara, când intram pe ușă, îmi mirosea a mâncare proaspăt gătită. 😀

Viața în bucătărie a devenit mult mai ușoară, timpul alocat gătitului l-am redistribuit, iar aragazul îl folosesc mai mult în weekend, când îl pornesc pentru o omletă (bine, și pe asta aș putea să o fac tot la multicooker). 🙂

 

Eu am acest model de multicooker.


 

 1. Mașina de spălat vase

Când am discutat despre mobilarea casei în care locuim acum (înainte ca prichi să fie în echipă), susțineam sus și tare că nu am nevoie de mașină de spălat vase. Eu o vedeam ca fiind un echipament ce ocupă aiurea spațiu (atât de necesar) în bucătărie și mult mai util ar fi un dulap în loc. Ce, la chiuvetă nu se pot spăla vasele?

Soțul a tot insistat să luăm una (probabil bănuia în subconștient că el va fi cel care va ajunge să spele mormanele de vase). Eu tot ba. Dacă tot insista omul, am fost de acord într-un final. Dar să fie mică-mică și să ocupe cât mai puțin spațiu, că și-așa nu aveam să o folosesc prea mult.

Mbon. Și a luat soțul, dragul de el, cea mai MARE mașină de spălat vase. Când am văzut-o că e cât aragazul, că ocupa atâta amar de spațiu într-o bucătărie atât de îngrămădită, am jelit puțin.

Daaaarrrrr…. M-am îndrăgostit rapid de ea 😀 (și ceva mai mult de soțul meu care a insistat să ia măgăoaia)!

La 2-3 zile o pun la treabă, plină de farfurii și pahare – programul de puțin peste o oră își face treaba foarte bine. Când avem musafiri, ce plăcut e să nu stau după masă spălând vasele – le arunc acolo și îmi văd mai departe de simțit bine. 🙂

De când o folosesc sunt atât de pretențioasă la felul în care trebuie să se prezinte o farfurie curată sau un pahar sclipitor… 😀 Atât de mult îmi place să dau cu degetul pe farfurie și să scârțâie iar pe pahar să nu văd nicio urmă de calcar…

Nu îmi fac griji cu spălatul farfuriilor murdare înainte de a le băga în mașină, cum am auzit că se mai practică (chiar nu înțeleg rostul… sau poate sunt mașinile mai proaste). Îndepărtez resturile mari și atât. La câteva săptămâni curățăm filtrele, adăugăm sare, lichid când este cazul, câte o pastilă la fiecare spălare și cam asta este treaba.

Nu bag la mașină vasele din plastic – pe acelea le spălăm în continuare la chiuvetă. De asemenea, nu recomand să se bage în mașină tigăile cu teflon. Nu că nu ar încăpea (ohooo, pot băga oale și cratițe când vreau). Am băgat de câteva ori tigăi de la Tefal și au ieșit mai mătuite… Așa că și pe acestea tot la chiuvetă le tratăm (mai ales că se spală foarte ușor).

Consumul de apă la bucătărie a scăzut considerabil – raportăm 1 metru cub de apă la 2-3 luni!. 🙂 (Despre consumul de energie nu am nici cea mai mică idee.)

Cât despre timpul economisit cu spălarea vaselor, nu are rost să spun mai multe. 🙂

 

Eu am acest model de mașină.


 

 1. Robotul de bucătărie

Dintotdeauna mi-au displăcut activitățile de genul tocat, dat pe răzătoare, feliat… pentru că îmi luau prea mult timp. Așa că e de înțeles de ce mi-am dorit un robot care să le facă în locul meu.

Eu (sau altcineva :D) doar spăl, curăț și tai în bucăți mari legumele, de exemplu, le arunc în chopper, apăs de 3 ori pe buton și ta-daaaam, toate sunt frumos tocate (mai mari sau mai mărunte, după cum doresc). Fără ochi lăcrimați de la ceapă, fără unghii ciobite pe răzătoare, fără prea multe de spălat.

Maioneza? Nu mi s-a tăiat niciodată cu telul cel rapid. Supe-cremă? Se pasează atât de rapid cu mixerul vertical.

Merele rase? No problem – bag bucățile, apăs pe buton și sunt gata de pregătit plăcinta. Varza tocată? Bag bucățile, apăs pe buton și este gata de salată sau gătit.

Amestecul pentru clătite? Sosul pentru paste? Ouăle bătute bine pentru omletă? Amestecul pentru chiftele? Pentru toate un singur răspuns – chopperul. (Multe merg amestecate cu telul, dar eu prefer chopperul. :D)

Minunea se spală foarte repede, fie în chiuvetă, fie în mașina de spălat vase. Am descoperit prea recent că la caserolele de la chopper pot lua talpa cauciucată și să o pun pe post de capac, să bag în frigider cu totul, fără a murdări un alt vas.

Timpul economisit este evident, mizeria lăsată în urmă este mult mai puțină și, bonus, mă ajută și prichi la apăsarea butonului. 🙂

 

Eu am acest model de robot.


 

Când voi avea mai mult spațiu prin casă (la altă casă, că aici nu mai am unde să îndes) cred că mai visez la un uscător de haine. Așa nu îmi place să pierd vremea cu întinsul și strânsul hainelor, așteptatul să se usuce (mai ales când e rece afară) și pierd spațiul ocupat de uscător… Cum spăl des, chiar se duce destul de mult timp cu activitățile astea. (Să nu mai zic de momentele deloc rare când îmi amintesc abia a doua zi că am uitat să întind hainele din mașina de spălat…)

Și, îmi mai doresc tare mult, o mașină de călcat hainele – adică să pun cămașa, să apăs pe un buton și să iasa călcată. Sau o baghetă magică ce funcționează pe același principiu. 😀

Până atunci… visez… și îmi văd de treburi. 🙂

 

Sursa foto: www.pinterest.com


Vrei să fii la curent cu ultimele articole postate? Ne poți urmări pagina de Facebook sau te poți abona la newsletter (dreapta-sus). 😉 Enjoy! 

 

You Might Also Like

4 Comments

 • Reply Deliu Simona 16/06/2016 at 06:45

  Triunghiul asta e perfect reprezentat !

 • Reply Marinela Vasile 16/06/2016 at 09:16

  Eu am înlocuit aspiratorul tradițional cu un aspirator robot. Este cea mai tare investiție făcută de mine ever. 🙂 recomand Roomba oricărui părinte si/sau iubitor de animale de companie blănoase.

 • Reply SebaBaby 16/06/2016 at 11:26

  Cum e cu aspiratorul-minune? Il pornesti si iti vezi de treburi? Cum se descurca atunci cand da de un obstacol? (Pragul micut e obstacol sau trece peste?) Stie sa treaca prin toata camera? Stie sa se opreasca singur?

 • Reply Marinela Vasile 16/06/2016 at 14:48

  Roomba au și aspirator și mop robot. Eu am ales aspirator model 651 parcă. Ai varianta sa il pornești sau sa îl programezi sa pornească la o anumita ora din zi (când nu ești acasă ). E important sa îi eliberez calea de încălțăminte, lucruri aruncate pe jos, încărcătoare de tel, de laptop, sosete etc…podeaua sa fie cât mai libera (ridic scaunele de bucătărie) pentru ca funcționează cu un anumit program de scanare care dacă identifica multe lucruri mărunte prin casa ii îngreunează curățenia. În timp m-am obișnuit sa las calea libera mai mereu cu excepția jucăriilor pe care le strâng de fiecare data înainte. Peste praguri trece fără probleme. Aspira foarte bine doua camere gen de nota 10… și trei camere de nota 8 așa . Eu aleg sa o pun sa dea în doua tranșe: sufragerie separat și apoi dormitor și bucătărie in felul asta da bine de tot… are un perete virtual care împiedică aspiratorul sa meargă în anumite zone ale casei. Curata foarte bine colțurile, praful fin din casă, parul de animale și covoarele arata super după ce termina. După ce își termina circuitul se întoarce la bază pentru reincarcare. A costat 19mil de la emag dar l-am folosit zilnic de când am născut deci de 11 luni. I s-au tocit niște periuțe pe care trebuie sa le schimb. Încă nu m-am hotărât sa îi înlocuiesc accesoriile pt ca sunt și acelea scumpe.. dar o voi face cât de curând oricum.
  Face zgomot cât un uscător de păr puternic. Se aude destul în casă. Când doarme bebe nu îl las sa dea.
  Sunt multe filmulete pe YouTube despre aceste aspiratoare.

 • Leave a Reply

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.