Educație Evenimente Parenting

Despre economisire – înghiți bezeaua, doar o lingi sau aștepți să primești mai multe?

13/02/2019
Educația financiară pentru copii

Educația financiară pentru copii – iată un subiect foarte important în legătură cu care, recunosc, nu am făcut mare lucru până acum. Cred. (Sau cel puțin nu am făcut ceva susținut, cu un plan și cu un scop. Că de altfel Sebi e cu antenele întinse către ceea ce facem în fiecare zi, preia din comportamentele noastre și din abordări inclusiv când vine vorba de latura financiară. Cred. Sper.)

Pentru că la Tiny Toes săptămâna viitoare este dedicată meseriilor, am fost invitată (alături de alți părinți din comunitate) să le vorbesc copiilor despre ceea ce fac acum. Mulți dintre ei nu știu cu ce mă ocup închisă în birou câte 10 ore pe zi, sunt curioși și aceasta ar fi ocazie bună de elucidat misterul. (Sebi le povestește că doar stau în ”biroul lui mami” și fac documente toaaată ziua. 😀 )

Acum mă perpelesc și nu știu cum să pregătesc prezentarea asta. Nu știu de unde să o apuc și cum să o abordez. Zău că am emoții când mă gândesc că vor sări prichindeii pe mine cu întrebări care mai de care mai încuietoare… că îi știu… 😀 Mă tot gândesc cum să fac mai puțin plictisitoare și cât mai antrenantă o poveste despre contabilitate și facturi și emailuri. Nu este deloc ușor, vă zic!

Tot storcându-mi creierii pe aici m-am gândit că ar fi o idee interesantă să duc discuția spre educația financiară pentru copii. Pentru că de fapt realitatea este că ceea ce fac eu aici se învârte în jurul banilor – plătesc facturi, plătesc salarii, încasez bani, urmăresc bugete, încerc să economisesc astfel încât să am pentru luna următoare etc. Nu e chiar rea ideea, nu?

Căutând inspirație pe teme de educația financiară pentru copii am dat peste o poveste foarte interesantă, ce are la bază un experiment realizat în anii ’70 de către psihologul Walter Mischel.

Acesta a luat un grup de copii de 4 ani și le-a oferit… o bezea. 🙂 Dacă cei mici puteau aștepta 15 minute fără să mănânce bezeaua, aveau să primească încă una (ca recompensă pentru răbdarea avută). Yummy!

Unii copii au mâncat bezeaua imediat. Alți copii și-au acoperit ochii, s-au frământat pe scaun și s-au ținut departe de ”ispită”. Alții doar au lins bezeaua după care au pus-o la loc. (Zău că la varianta asta nu m-aș fi gândit! :)) )

Pe scurt, unii copii s-au putut controla iar alții nu au avut răbdare – au preferat să înfulece bezeaua din față decât să mai aștepte și să savureze două bezele ceva mai târziu.

După ani și ani copiii au fost căutați și le-a fost analizată viața, observând cât de importante sunt în viață autocontrolul și capacitatea de amânare a satisfacției (bazele conceptului de economisire, nu-i așa?).

Din câte se pare, copiii care au reușit să se abțină și au avut răbdare cele 15 minute au devenit adulți de succes – au avut rezultate mai bune la examene, au ajuns la universități mai bine cotate și au avut, în general, mai mult succes în viață.

Statistic, cei care au mâncat imediat bezeaua s-au încadrat într-o marjă mai mare de copii mai agresivi, cu probleme la școală, cu multe datorii ca adulți.

[Disclaimer în avans! Înainte de a adapta experimentul aceasta cu copiii va trebui să i se pară o idee grozavă și Alexandrei, care se ocupă de organizarea activității educaționale. 😀 De asemenea, va trebui să ne gândim la o alternativă a bezelei…]

Acum, autocontrolul acesta unora ne vine mai ușor, altora ne este mai greu (foaaaarte greu uneori). Însă partea grozavă este că toți avem capacitatea să învățăm, să ne educăm!

Instinctul pe care îl avem când vine vorba de relația cu banii joacă un rol decisiv în capacitatea de economisire și de amânare a satisfacției.

Cheltuitorii cheltuie banii și se gândesc mai târziu ce vor face în continuare. Cei ce economisesc se gândesc înainte de a cheltui banii. Dacă reușim să amânăm momentul cheltuirii banilor putem ajunge să amânăm satisfacția. (Deci, nu mâncăm bezeaua în cele 15 minute! Deci, economisim și putem cheltui mai mult mai târziu!)

Zi de zi avem bezele în față! Sunt atât de multe și atât de delicioase și atât de îmbietoare… Cheia este să ne întrebăm de fiecare dată când pofta ne îmbie – merită să le mâncăm sau ne dorim ceva mai mult, mai târziu? Mâncăm bezeaua sau așteptăm să mâncăm două bezele?

Eu sunt aia care așteaptă! Eu aștept să mănânc chiar și patru bezele! :)) Când am pofta muuuult prea mare fac o excepție și… ling bezeaua. Apoi aștept. 😀

Chiar dacă materialul acesta nu are legătură în mod particular cu tații, vă invit totuși la un eveniment frumos, dedicat în special acestora – Modern Dad’s Challenges

Dragi mame, trimiteți-vă partenerii într-o seară după serviciu (așa, să nu motiveze că nu au timp) la cea de-a douăsprezecea ediție – “Educație financiară pentru tătici și cei mici”, miercuri 27 februarie, ora 18:30, la Hotel Internațional București.

Vor avea ocazia să afle mai multe despre cum îl înveți pe copil valoarea banilor, despre ce îi spui despre bani în funcție de gradul lui de înțelegere, despre bugetul familiei și gestionarea eficientă a acestuia odată cu apariția copilului și despre alte aspecte care țin de educația financiară pentru copii.

Inițiatoarea acestui proiect este Sofia Frunză, iar pentru înscriere completați formularul de aici. Evenimentul este gratuit iar numărul de locuri este limitat.


Sursa foto: pixabay.com

Vrei să fii la curent cu ultimele articole postate? Ne poți urmări aventurile pe pagina de Facebook sau te poți abona la newsletter. 😉 Enjoy!

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.