Evenimente Parenting

Educație în natură – un proiect Karin’s Kids Academy

04/07/2018
Educație în natură

Voi îi știți pe cei de la Karin’s Kids Academy? Sunt cei cu grădinița în pădure. La propriu. 😀

 

Îmi doream de ceva vreme să ajung pe la ei, să îi vizitez și să îmi clătesc ochii în curtea lor imensă, invidiindu-i (într-un sens pozitiv) pe cei care au copiii înscriși acolo. Când am primit invitația de a participa la evenimentul de lansare pentru o campanie m-am bucurat mult că s-au sucit astrele și programările noastre, așa că am anunțat din scurt că putem ajunge.

Ah, ce frumos e pe acolo! Nu am găsit chiar ușor drumul până la ei, că sunt dosiți bine – în pădure, adică. Ne-am trezit într-o curte mare de tot, amenajată pentru diverse activități cu cei mici – tobogane în groapa cu noroi (atunci când plouă), tunel și amfiteatru, zonă domestică pentru creșterea unor animale și de cultivat legume, un mic râu cu podeț și multe multe altele. De vis pentru cei mici, vă zic!

Să umble piticii pe acolo în picioarele goale, să descopere iarba și nisipul și pietrișul și noroiul, să fie înconjurați de copaci și de păsări (mai cade și câte o rădașcă, asta este) – să învețe ÎN natură, să învețe DIN natură, ce poate fi mai minunat pentru un copil mic?

Educație în natură

Având în vedere abordarea unică în România (din câte știu eu), Karin’s Kids Academy a lansat un program național – Educație în natură. Prin intermediul acestuia se propun măsuri pentru ca natura să facă parte din ce în ce mai mult în procesul de educație a micuților, eforturi fiind depuse atât de educatori cât și de părinți, împreună.

De ce? Pentru că natura ne poate oferi foarte multe elemente cu care putem lucra în educația celor mici, de la materiale la variante de activități (the sky is the limit), învățând cu toții să prețuim resursele pe care le avem la dispoziție. În plus, întreaga familie poate petrecem timp de calitate împreună, bucurându-se de starea de bine pe care ne-o dă aerul de afară.

Că natura este benefică pentru dezvoltarea unui copil, știm, nu? Însă s-au făcut și diverse studii care să ateste acest lucru. 🙂 Astfel, copiii care își petrec timpul în spații de joacă având elemente naturale la îndemână:

 • sunt mai creativi și mai inventivi, dezvoltând o gândire de tip “ce pot face” în loc de “ce ar trebui să fac”, având la îndemână materiale din natură;
 • dezvoltă inteligență spațială, chinestezică și emoțională, crescând cu respect și protejând natura;
 • dezvoltă o motricitate mai bună, își țin echilibrul mai bine și se coordonează mai eficient;
 • sunt într-o formă fizică mai bună și au un sistem imunitar mai puternic;
 • sunt expuși mai mult timp la lumina naturală și prezintă un risc mai mic de miopie;
 • petrecând timp în natură se reduce semnificativ simptomele deficitului de atenție;
 • consumând legume și fructe cultivate de ei înșiși, înțeleg mai bine importanța unei alimentații sănătoase și își mențin obiceiul de a manca sănătos.

Educație în natură

Efectiv, ce acțiuni sunt propuse în cadrul acestei campanii?

 • mese rotunde în cadrul cărora se va discuta despre metode și instrumente de lucru în natură;
 • seminarii despre rolul naturii în dezvoltarea copiilor;
 • ateliere de lucru cu educatori și profesori;
 • ateliere de lucru cu părinți și copii.

Puteți urmări activitățile propuse de cei de la Karin’s Kids Academy pe pagina lor de Facebook AICI sau pe pagina web AICI. 😉

Educație în natură

Da, știu, mulți dintre noi locuim în inima orașelor iar pădurile nu ne sunt chiar aproape. Însă avem parcuri în oraș, avem zone verzi prin apropiere de care putem profita. (Da, chiar și prin București.) Avem o țară unde încă putem ajunge destul de rapid și ușor în natură. De noi ține să ne facem timp pentru asta.

Noi ne-am distrat la evenimentul de lansare a campaniei Educație în natură. Sebastian a participat la atelierele organizate, Anastasia s-a bâțâit la spectacol iar noi, cei mari, am admirat deschiderea celor de la Karin’s Kids Academy pentru o educație outdoor. Am zis-o pe aia cu invidiatul? Am zis-o.

Educație în natură

Sper ca ideile acestei campanii să ajungă la cât mai mulți părinți și educatori, iar cei mici să descopere natura și să se bucure de toate câte aceasta ne poate oferi în fiecare zi.

 

Sursa foto: Karin’s Kids Academy

 


 

Vrei să fii la curent cu ultimele articole postate? Ne poți urmări pagina de Facebook sau te poți abona la newsletter. 😉 Enjoy!

 

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.