Cărţi Evenimente Review-uri

“Erus și Valea Răbdării” – o carte grozavă și un spectacol minunat

31/10/2018
Erus și Valea Răbdării

Erus și Valea Răbdării” – iată un basm pe care îl pot povesti cu inima liniștită copilului meu, fără grija dragonilor și a capetelor tăiate, fără pericole de moarte și vrăjitoare rele, fără zmei ce scuipă flăcări.

Alec Blenche,  cel care a așternut aventurile lui Erus, a reușit să creeze o lume a basmelor mult mai potrivită pentru copiii de astăzi, foarte diferită de cea din poveștile tradiționale pe care le cunoaștem din copilărie (și pe care eu am evitat până acum să i le povestesc lui Sebi).

Erus și Valea Răbdării


”Erus și Valea Răbdării” – CARTEA

Erus nu a intrat de multă vreme în biblioteca noastră, însă l-am îndrăgit repejor pe băiețelul cu păr albastru, ce pare mereu nedumerit și pierdut dar care reușește să își găsească drumul.

Am găsit între paginile foaaaarte frumos ilustrate regate și regi, lumi fantastice și personaje jucăușe, aventuri prin care trebuie să treacă prințul Erus cu ajutorul noilor prieteni, rime și ritmuri jucăușe. Întreaga poveste este presărată cu multă morală frumos integrată între rânduri sau accentuată pentru a sări în ochii cititorului, fie el mai mic sau mai mare.

Atunci când aștepți stai și aștepți pur și simplu, nu trebuie să te enervezi și să mergi de colo colo, uitându-te la ceas.

Cei mici pot afla din acest basm mai multe despre o nutriție sănătoasă, despre bunătate (care uneori este ca soarele ascuns după nori), despre viață și despre acceptarea diversității, despre prietenie și, desigur, despre răbdare.

Mai multe despre firul narativ nu o să povestesc aici. 🙂 Vă las să descoperiți singuri – sunt sigură că vă va captiva!

Erus și Valea Răbdării


”Erus și Valea Răbdării” – SPECTACOLUL

Oamenii frumoși de la Opera Comică pentru Copii au avut inspirația și talentul de a pune în scenă o piesă de teatru pentru cei mici, având la bază această poveste minunată. Ieri am avut ocazia să îi trimitem pe cei mici la spectacol și au fost cu toții fascinați!

Din păcate eu nu am reușit să îi însoțesc (cu toate că mi-aș fi dorit mult să mă bucur și eu de spectacolul pe care îl bănuiam că va fi grozav)… Însă Alexandra Iftode, colega mea dragă de la TINY TOES a fost cu copiii și a pregătit câteva impresii la cald, după spectacol. 😉

Erus și Valea Răbdării

Erus si Valea Răbdării”, regizată de Irina Slate, după scenografia Biancăi și Sabinei Veșteman, este o execelentă adaptare a cărții cu același nume, a lui Alec Blenche.

Povestea se aseamănă cu ”Alice în Țara Minunilor”, prin prezentarea unui univers care se supune altor legi. Timpul se scurge altfel, iar orice acțiune împotriva răbdării este încetinită. Fructele, legumele, copacii, iepurii vorbesc și trăiesc împreună ca o familie fericită. Construcția de tip puzzle reprezintă un element puternic incitant pentru cei mici, un liant în lupta pentru atenția lor.” (Irina Slate, regizor)

Lumea Bună a lui Erus este țesută cu migală pe scena Operei Comice pentru Copii – piesa ne întâmpină din start cu un moment alert, care emană tensiune. Chiar dacă micii spectatori nu ar citi cartea până la momentul spectacolului, subiectul tot ar fi ușor de urmărit. 🙂

Personajele apar pe scenă într-o cadență echilibrată, își rostesc clar rolul, momentele cheie fiind foarte bine definite. Erus însuși ne spune că este răsfățat și nu prea curajos, iar înțelepții și mama lui Erus ne indică firul curgerii poveștii – drumul lui Erus spre Ținutul Soarelui, prin Valea Răbdării, ca să salveze Lumea Bună de dezastrul provocat de Sucre.

Personajul negativ are numele împrumutat din franceză și românizat ca pronunție. Totul face parte din joaca de cuvinte a lui Alec Blenche, care astfel lărgește universul copiilor la fiecare pas și pagină a cărții sale. Acest personaj este învăluit în negură, face copiii să tresară și să strâmbe din năsucuri la apariția sa pe scenă.

Piesa aduce pe scenă importanța unei nutriții echilibrate, având la bază fructe și legume. Erus primește de la Înțelepți ca elemente ajutătoare în drumul său inițiatic fructe și legume – pătrunjel, morcov, nucă și fructe de pădure, și sfaturi despre prietenie și loialitate, familie și răbdare – cuvântul cheie al cărții și al piesei.

Erus și Valea Răbdării

Erus și Valea Răbdării

Piesa este clădită pe momente muzicale antrenante, ce repetă ca o mantră morala etapelor drumului lui Erus. Rimele sunt ușoare, ritmul este modern iar coregrafia este foarte bine susținută de costumele viu colorate, ingenioase și epatante ale tuturor celor de pe scenă.

Jocul actorilor este interactiv – implică atât publicul mic cât și pe cel adult. Există umor pentru toate vârstele – umor de situație, scenic, dar și umor creat prin bogăția de expresii și corelații inteligente. Cu siguranță vei avea ce povesti cu cel mic acasă despre expresii de genul doarme buștean, doarme ca lemnul, amintindu-vă râzând că au fost folosite referitor la Copacul Răbdării care dormea buștean sau ca lemnul.

Personajele sunt complexe și excelent interpretate – Pac și Mac aduc râsete și aplauze, Erus îi face pe cei mici să își tină răsuflarea în așteptarea deciziilor sale, Copacul Răbdării (cu un costum impresionant și un joc actoricesc de excepție) câștigă inimile micilor spectatori iar loialitatea Mărului îi face să simtă emoții noi.

Erus și Valea Răbdării

Erus și Valea Răbdării

Piesa este un regal de sfaturi și bună conduită pentru copii, într-o adaptare care face cinste cărții și te lasă fredonând, zâmbind și gândindu-te la ce a învățat Erus:

În primul rând am învățat să nu mă grăbesc.

În viaţă, trebuie să ai răbdare şi să nu-i întrerupi pe alţii când vorbesc.

Trebuie să te bucuri de prezenţa celor dragi şi să petreci clipe minunate alături de ei pentru a-ţi încărca sufletul cu amintiri frumoase.

Totul creşte dacă acorzi destulă răbdare şi iubire.

Tot ce are viaţă şi trăieşte în jurul tău face parte din familia ta.

Cu toții greșim, dar greșeala e mai mare atunci când ești conștient că faci rău.

 


Acum, cârcotașă cum sunt câteodată, hai să zic și două de mai puțin bine… 😀

  • S-a terminat preaaaa brusc (atât cartea cât și piesa de teatru).
  • Eu nu mi-am dat seama că autorul cărții este român 😀 Acum, nu că l-ar fi dat de gol nume de Ion și Gheorghe, dar la unele nume mi-am mușcat limba sau nu am știut cum să le pun accentele.

 

”Dragă Moș Crăciun,

Anul acesta, Sebastian își dorește să primească în dar ”Erus și Valea Generozității”.

Dacă nu cere prea multe, ar vrea și ”Erus și Valea Iubirii” (ce urmează să fie lansată chiar săptămâna asta!).

Mulțumim,

Mama lui Sebastian (care de fapt le dorește la fel de mult ca și el)!”

 


 

Vrei să fii la curent cu ultimele articole postate? Ne poți urmări pagina de Facebook sau te poți abona la newsletter. 😉 Enjoy!

 

You Might Also Like

2 Comments

  • Reply Razvan 04/11/2018 at 00:30

    Wow! Si eu vreau toate trei cartile!

  • Leave a Reply

    This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.