Educație Evenimente Parenting

Eveniment – ”Dezvoltarea emoțională și cognitivă a copilului în primii 3 ani”

06/02/2019
primii 3 ani

Zilele trecute a avut loc un eveniment organizat de Social Moms ce mi-a atras atenția prin tema interesantă și, mai ales, prin lista de speakeri – ”Dezvoltarea emoțională și cognitivă a copilului în primii 3 ani”.

Din păcate eu nu am putut ajunge (deh, mi-e cam greu seara, cu copiii…). Însă mi-am invitat colegele din echipa TINY TOES – am zis că subiectele abordate pot fi utile tuturor celor ce lucrează cu copii mici în fiecare zi, nu doar părinților. Așa că am avut reprezentante în sală. 🙂

Las în continuare materialul pregătit de Alexandra Iftode, colega mea dragă de la TINY TOES. 😉

Conferința moderată de Anca Leibovici, blogger, a răspuns prin speakerii ei la multe întrebări pe care orice părinte nou le are. Sala a fost ocupată la capacitate maximă de mame și tați curioși, mulți împreună cu copiii lor – ceea ce indică nevoia constantă pe piață de astfel de evenimente, care ajută proaspeții părinți să treacă mai ușor peste surprizele primilor ani de viață.

Gabriela Maalouf, NLP trainer pentru copii și părinți, a vorbit despre etapele de dezvoltare ale creierului – fiecare dintre noi este diferit și dezvoltarea creierului poate fi flexibilă. Exista o curbă de dezvoltare “normală”? Are copilul o întârziere de dezvoltare? Cum poți urmări ca părinte dezvoltarea copilului tău?

Simina Angelescu, psihoterapeut cu specializare în terapia copilului și maternologie clinică, a vorbit despre salturi, regrese și pusee în primii ani (Wonder Weeks). Copilul mănâncă mai mult, stă la sân mereu, are un somn agitat ori nu doarme noaptea – toate acestea fac parte din dezvoltarea normal a copilului.

Kathreine Biscubschi, educator Montessori cu diplomă A.M.I pe orizontul de vârstă 2,5 -6 ani și curs asistenți Montessori 0 – 3 ani, a vorbit despre crearea legăturii emoționale între mamă și copil în primul an de viață. Legătura dintre mamă și copil există încă din perioada intrauterină – despre cum construim o legătură sănătoasă cu copilul din punct de vedere emoțional după naștere.

Ionela Luciu, pedagog Montessori 0 – 3 ani și fondatoarea ParentIS, a vorbit despre dezvoltarea emoțională și cognitivă prin joc. Joaca are un rol important în viața copilului încă din primele zile de viață. Cât de importantă este hârjoneala și joaca în dezvoltarea copilului? Ce jocuri sunt adecvate vârstei? Cum poți închega într-un mod sănătos relația părinte – copil?

primii 3 ani

Gabriela Maalouf a povestit despre primi 2 ani din viața copilului, cei teribili, când copilul nu acționează conștient ci instinctiv. Întreaga etapă este resimțită de multe ori de către mame ca un matricid.

Explicând foarte succinct etapele de dezvoltare ale creierului, Gabriela a pus accent pe importanța depistării diferenței dintre nevoia de afecțiune a copilului, care diferă de răsfăț. Ca unealtă importantă de joacă și comunicare cu copilul în acești primi ani, Gabriela a indicat expresia feței părinților – copilul imită tot, de pe chipul mamei și al tatălui își ia toate informațiile.

Dezvoltarea creierului debutează încă din primele faze ale embrionului, continuând mult în timp. Însă primii trei ani de viață au o importanță covârșitoare. Formarea sinapselor, legătura dintre neuroni, se formează într-un ritm extraordinar în primii trei ani ai copilului. Tot în această perioadă se formează și procesul numit mielinizare – mielina fiind stratul care izolează fibra nervoasă, permițându-i să comunice doar la nivelul sinapselor – de aceea copiii foarte mici procesează mai lent informația, stratul de mielină fiind în plină formare.

Primii trei ani sunt astfel o perioadă teribilă, cu multe salturi și schimbări, dar și o perioadă de mari achiziții, cu o extraordinară capacitate de acumulare, perioadă grea care însă trebuie îmbrățișată ca atare.

Simina Angelescu a schimbat ritmul discuției, cu mult umor și antren. A reușit să creeze o legătură între părinți, menționând greutățile primilor ani de viață ca părinte nou în fața unui copil în plin boom de dezvoltare.

Wonder weeks, anume săptămânile 5, 8, 12, 15, 23, 34, 42, 51, 60, reprezintă piatra de temelie în creșterea copilului. Cunoașterea perioadelor de creștere ne ajută să înțelegem și să însoțim copilul pe drumul lor, să gestionăm cu bine stările dificile prin care trece.

Astfel, aflăm că ceea ce pare regres și noi numim regres, este de fapt un salt al copilului. Nevoia acută a copilului de mama sa nu este intenție, ci o nevoie primordială, instinctivă, care îl ajută să crească bine și frumos, dacă este corect gestionată. Părintele nu trebuie să fie entertainerul copilului, ci doar să îi fie natural alături, susținându-l.

O parte foarte importantă a discuției a fost despre diferența dintre Wonder Weeks și perioadele de stres ale copilului. Viața noastră îi afectează pe copii, ei sunt parte din familie încă din perioada intrauterină, și evident și după ce se nasc – chiar dacă nu vorbesc.

Este important să identificăm sursele de stres din viața noastră, pentru că ele împiedică salturile și progresul copiilor. Tulburarea maternă emoțională apare la foarte multe mame, iar a cere ajutor nu este o rușine, ci o necesitate. Disconfortul copilului poate fi ameliorat prin tratarea psihoterapeutică a mamei.

Kathreine Biscubschi a vorbit despre legătura emoțională dintre mamă și copil. Bazându-si discursul pe teoria Mariei Montessori al primului an de viață al copilului, Katherine a vorbit despre cei 3 P – Prezența minții absorbante, Procesul de mielinizare și Punctele de ancorare.

Din punct de vedere neurologic, primul an de viață al copilului este foarte intens, copilul absorbind totul din mediul înconjurător. Love is all we need, spune Katherine, pentru a crea o legătură puternică cu copilul. Trebuie să învățăm să depistăm situațiile de stres prin care poate trece copilul – creșa/școala, divorțul, adaptarea la schimbare.

S-a discutat și despre teoria lui John Bowlby – Deprivarea senzorială. Aceasta face referire la factorii care duc la imposibilitatea dezvoltării unei relații de atașament, ce poate conduce la probleme sociale și intelectuale.    

Cercetările au pus în evidență faptul că un mediu stimulativ, plin de afecțiune și atenție, răspunde nevoilor de dezvoltare ale copilului, subliniind propriile eforturi de explorare active. Stimularea, atenția sporită la nevoile copilului, interacțiunea mamă-copil – toate acestea conduc la dezvoltarea unor copii dornici de a explora, activi și plini de interes față de mediu.

Îmbunătățiri ale acestei teorii aduc în discuție posibilitatea formării relațiilor de atașament cu mai multe persoane de referință, calitatea relației de atașament fiind mai importantă decât aspectul cantitativ. Educatorul își ia un rol funcțional în cazul în care copilul are o relație de atașament stabilă.

 Ionela Luciu a încheiat seria speakerilor, povestind despre importanța jocului în creșterea unui copil, precum și a formării unei relații de calitate între părinte și copil prin joc.

Dacă îți programezi joaca alături de copii, nu va funcționa. Joaca este ceva spontan, natural, inițiată de cele mai multe ori de copil, prin gesturi atât de simple, precum un zâmbet ghiduș în timpul alăptării, sau chiar aruncatul cu mâncarea, la vârste mai mari. Jocul pentru copii este o oportunitate de dezvoltare pe plan social, fizic, intelectual și emoțional.

Pornind de la un citat al Mariei Montessori …mâinile sunt instrumentele inteligenței umane, Ionela vorbește despre clasa Montessori. Lucrând cu materialele, concentrându-se cu mintea într-un anume fel pe mijloace, în joacă, scopul final ajunge să fie mai puțin important iar frica de eșec dispare.

Joaca are o structură stabilită de mintea jucătorului, să te joci însemnând să te comporți în acord cu regulile stabilite de tine.

primii 3 ani

A fost un eveniment frumos, atât de necesar proaspeților părinți. S-a mai vorbit și despre rolul important al tatălui, ca sprijin pentru mamă și pilon de încredere pentru copil, despre importanța cunoașterii etapelor de dezvoltare ale copilului, și mai ales despre implicarea activă a părinților fără frică de eșec – nu poți greși dacă urmezi calea naturală a creșterii și a dezvoltării copilului.


Sursa foto - FB Social Moms

Vrei să fii la curent cu ultimele articole postate? Ne poți urmări aventurile pe pagina de Facebook sau te poți abona la newsletter. 😉 Enjoy!

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.