Parenting

Experiment cu apă, pentru nopți geroase

04/01/2017
Experiment cu apa

Se ia un copil curios, aflat în vacanță, care are majoritatea jucăriilor, cărților și materialelor în saci și cutii (încă nu am reușit să i le despachetăm…).

Se dă o zi cu mult soare și o mamă cu multă treabă, care vrea să scape de copilul cel curios, care are nevoie permanent de activități. În curte nu prea avea ce să facă singur, așa că m-am gândit să îi dau puțin de lucru.

Așadar, i-am propus să facă singurel un mic experiment, ce a început ieri și s-a terminat astăzi. Când aude de experimente este cel mai încântat, având în minte experimentele pe care le face la opționalul de a grădiniță, în fiecare săptămână.

– Daaaaaa! Tatem espeimet! Țe espeimet?

– Puiul meu, facem un experiment cu apă.

L-am invitat să ia un bol transparent de plastic. L-am rugat de două ori să îl schimbe până a nimerit unul potrivit – adusese cele mai mari castroane pe care le scormonise în bucătărie.

De asemenea, l-am invitat să pregătească un obiect pe care să îl pună în apă – și-a ales un con de brad, pictat albastru (culoarea lui preferată), primit de la o colegă de grădiniță.

Experiment cu apa

A pus singur apă în bol, și-a plasat conul în apă și l-am trimis afară. I-am explicat ce vom urmări și s-a pus pe urmărit: așteptăm să se facă frig și ger afară, să înghețe apa, după care vom încerca să scoatem conul de brad. Apoi, vom băga iar în casă bolul, urmărind ce se întâmplă cu gheața.

La 5-10 minute se îmbrăca să iasă afară să se mai uite dacă înghețase. Sau se cocoța pe geam să își urmărească experimentul. Pentru că nu mai îngheța odată (a fost mult soare ieri), am decis să îl lăsăm peste noapte, să vedem ce se întâmplă a doua zi.

Dimineață, când a făcut ochi, a coborât direct la conul lui de brad. I l-am adus în casă, să urmărim ce s-a întâmplat peste noapte. Conul nu mai ieșea din apă pentru că apa își schimbase starea și acum era gheață. Mai mult decât atât conul se strânsese foarte mult ”petu că eia fig taie”.

Experiment cu apa

Am lăsat bolul pe măsuța de activități, revenind la el la câte 10 minute, observând cum gheața se topește ușor, plutind pe apă. Într-un final a reușit să își recupereze conul de brad din apa albăstruie.

A fost foarte mândru de experimentul său, realizat cu mânuțele proprii, povestindu-i detalii lui tati. 🙂

Iată o idee foaaaarte simplă și rapidă pentru o activitate ce îi poate captiva pe cei mici, mai ales în aceste zile friguroase. 😉


Vrei să fii la curent cu ultimele articole postate? Ne poți urmări pagina de Facebook sau te poți abona la newsletter (dreapta-sus). 😉 Enjoy!

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.