Alăptare Evenimente

Expoziție foto – ”Alăptarea e Iubire”

12/11/2015
Alaptarea e Iubire

Până pe 20 noiembrie 2015, vă invit la o expoziție foto minunată – Alăptarea e Iubire 🙂

Dacă vă faceți drum pe la Muzeul Municipiului Bucureşti – Palatul Suţu, puteți admira tablourile expuse afară. Fotografiile sunt realizate de Cristina Nichituş Roncea, expoziția fiind organizată în parteneriat cu Asociația de Pediatrie și Consultanță în Alăptare (Mara Popescu, dr. Roxana Hristianovici şi dr. Iulia Cristiana Balint-Boia).

Din păcate, rata de alăptare în România este foarte mică – aș vrea să cred că acum este puțin mai mare de 12,6%, cât era în 2011. Iar motivele sunt multiple. Printre acestea se numără lipsa de informare corectă (a părinților, a cadrelor medicale etc.) și faptul că în jurul lor, mamele nu prea văd alte mame alăptând, nu au contact cu acest ”fenomen”.

Această expoziție, plasată timp de o lună ”în văzul tuturor”, la nivelul trecătorilor, și-a propus să arate cât de firească, normală și naturala este alăptarea. Mame cu copii de vârste diferite, îmbrăcați în ii naționale, au fost modelele Cristinei Nichituş Roncea și îndeamnă trecătorii să se gândească la tradițiile românești și la naturalețea procesului de alăptare.

Printre tablouri sunt incluse și mesaje extrase din recomandările OMS privind alăptarea (exclusiv până la 6 luni și în paralel cu diversificarea până la minim 2 ani). Trecătorii pot vedea că este perfect natural ca mamele să își alăpteze copiii nou-născuți sau mai mari (OMS nu ”impune” o vârstă limită), gemenii, copii de vârste diferite (în tandem). Ba chiar o mamă își poate alăpta copilul dacă este însărcinată. 😉

Sincer, inițial eu am avut o problemă cu titlul acestei expoziții. 😀 Mamele care nu alăptează s-ar fi putut simți ”acuzate” că nu și-ar iubi copiii. Însă nu este așa!

Lactația are la bază un proces hormonal. În timpul alăptării, creierul mamei eliberează hormonul oxitocină, care mai este denumit și hormonul iubirii (al dragostei, al fericirii, al atașamentului). De aici vine de fapt numele acestei expoziții foto! 🙂

Personal (și egoist), abia aştept să se termine această expoziție (și cele viitoare, dacă vor mai fi programate), să ne putem lua acasă tabloul, să îl admirăm doar noi 😀 Dar mai aștept răbdătoare, cu gândul că alături de celelalte tablouri ajută la afișarea publică a alăptării ca act cât se poate de firesc.

La final, vă fac poftă cu câteva imagini ”din stradă”, să ieșiți la plimbare în aceste zile însorite. 🙂

10-Expozitie-Alaptarea-e-Iubire-de-Cristina-Nichitus-Roncea-la-Muzeul-Bucuresti-Palatul-Sutu

04-Expozitie-Alaptarea-e-Iubire-de-Cristina-Nichitus-Roncea-la-Muzeul-Bucuresti-Palatul-Sutu

 

07-Expozitie-Alaptarea-e-Iubire-de-Cristina-Nichitus-Roncea-la-Muzeul-Bucuresti-Palatul-Sutu05-Expozitie-Alaptarea-e-Iubire-de-Cristina-Nichitus-Roncea-la-Muzeul-Bucuresti-Palatul-Sutu

 

 


Sursa foto cover: www.photo-graphy.ro
Sursa foto articol: www.ziaristionline.ro

 

You Might Also Like

1 Comment

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.