Babywearing

Flyer – purtarea sănătoasă a copiilor

14/05/2015
Sling cu inele

Îmi port sănătos copilul de când avea 1 lună – abia atunci ne-a fost livrat wrapul elastic Boba negru (și pierdut…). Când vedeam copilași purtați în hamuri neergonomice, îmi venea să mă duc la ei, să îi scot de acolo, să le spun părinților ca nu e bine…

Dar nu am făcut-o. M-am pus puțin în postura părinților respectivi. Dacă vine cineva la mine și îmi spune că fac ceva greșit pentru puiul meu (ohooooo, și se întâmplă des – ba să îi pun căciuliță, ba să îi pun o bluziță, ba să îl dau jos din brațe, ba să nu îl las pe jos etc.) îi ignor sau le mulțumesc pentru grijă în cel mai bun caz. Fierb și le spun să se abțină dacă nu sunt într-o pasă bună.

De ce ar vrea să mă asculte pe mine, un străin de pe stradă? De ce să mă creadă pe cuvânt dacă le spun că sistemul de purtare nu este bun pentru copilul lor și că ar trebui să îl țină ”crăcănat, cocoșat, fără să vadă lumea”? De ce să se simtă ca și cum le-aș spune că nu sunt părinții cei mai buni pentru puiul lor?

Dar cu mâinile în sân și capul întors atunci când treceam pe lângă un copil purtat neergonomic nu puteam rezista… Așadar, am făcut flyere cu câteva informații și cu invitația pentru părinți de a se documenta singuri. Am tot timpul flyere în geantă și le ofer relaxată, calmă și cu zâmbetul pe buze. Știu că părinții nu se vor simți jigniți, nu le atrag atenția cu ”EU știu ce-i mai bine pentru copilul LOR” iar mai departe este alegerea lor – dacă doresc se informează, dacă se informează poate schimbă ceva, dacă nu, asta e… Eu sunt liniștită că am încercat. Copilul este al lor, alegerea le aparține.

Împart flyere de mai mult de un an. Îmi place să cred că măcar un copil din zece a fost ”salvat” de sistemele de purtare neergonomice (și am dat zeci de fluturași).

Dacă doriți să ajutați și voi, dacă metoda abordată vi se pare corectă, dacă vă ajută flyerul făcut de mine, îl puteți downloada de aici (fișierul este editabil și îl puteți modifica așa cum doriți). De asemenea, adaug separat și textul, dacă dorește cineva să preia informațiile doar parțial sau să îl reorganizeze în pagină.


 

FELICITARI pentru ca ai ales sa iti porti copilasul!

Este de datoria noastra, ca parinti, sa le oferim micutilor tot ce este mai bun – inclusiv un sistem de purtare care sa nu ii afecteze in timp.

Stiai ca un copil purtat corect…

 • plange mai putin?
 • sufera mai putin de colici si reflux gastric?
 • se dezvolta armonios emotional, prin prezenta neconditionata a parintelui?
 • se dezvolta armonios mental, fiind relaxat si dispus pentru a invata (fara a fi suprasolicitat de stimultii exteriori)?
 • se dezvolta armonios fizic, asigurandu-se pozitia naturala a coloanei vertebrale si a picioarelor (flexate si departate, asa cum recomanda medicii pentru tratarea displaziei de sold)?
 • devine independent mai repede, avand incredere in fortele proprii?
 • doarme mai mult si mai bine

Tipuri de sisteme de purtare ergonomice: wrap elastic / tesut, sling fix / reglabil, wrap-tai, mei-tai, SSC (soft structured carrier)

Coloana vertebrala bebeDezvoltarea normala a coloanei vertebrale

Sistem cu fata

Un sistem este ergonomic daca:

 • asigura pozitionarea genunchilor mai sus decat funduletul bebelusului (pozitia broscuta)
 • are panoul moale, neburetat, ce se curbeaza natural pe spatele bebelusului

Stiai ca un copilul purtat intr-un sistem neergonomic:

 • sta atarnat de oasele pubiene, cu picioarele in jos, fapt ce favorizeaza accentuarea displaziei de sold?
 • sta cu coloana indreptata in mod fortat?
 • daca este tinut cu fata spre exterior este supus unei multitudini de stimuli, fara posibilitatea de a se retrage cand este suprasolicitat?

Pozitie corecta picioare

La final, rugamintea mea este sa deschizi Google si sa dai cautare dupa “sisteme de purtare ergonomice”…


You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.