Parenting

Ghid de supraviețuire unui zbor cu copii mici

23/04/2018
zbor cu copii mici

A venit căldura, a venit perioada vacanțelor, vremea călătoriilor. Dacă sunteți ca noi, nu plecați în vacanțe (fie ele mini, city-breaks sau extinse) fără copil. 😀 Iar dacă aveți și mai mult de o bucată, atunci lucrurile devin și mai interesante (sau provocările sunt mai mari, depinde din ce perspectivă vreți să priviți).

De curând am avut ocazia să experimentăm primul zbor cu copii mici – bebe de 5 luni și prichi de 4 ani. Unul mic și miorlăit când nu-i convine ceva (și nu știi niciodată când o apucă să nu îi convină ceva) și altul titirez energic, greu de ținut într-un scaun plictisitor cu orele. Pornind de la această experiență am întocmit ghidul de mai jos, adaptabil și aplicabil călătoriilor noastre viitoare (că nu ne-am lecuit). 🙂

Pentru primul zbor în patru am ales un city-break la Atena, cu un low-cost. Așa, să fie de încălzire. 😀

zbor cu copii mici

Nu împacheta multe bagaje

Dacă nu bagi bagaje la cală, limitează-te la strictul necesar – altfel, o să cari prea multe bagaje în gât prin aeroport și nu vei mai putea căra și copiii.

Știu, e greu să împachetezi puține pentru doi copii. Știu… Dar se poate. 😉

Din trei bagaje mari de cabină + 4 bagaje mici + cărucior am reușit să îndes toate cele necesare în două bagaje de bord + 1 rucsac mic (jucăriile Aniței) + cărucior. Decent, zic eu. Soțul a cărat bagajele iar eu am cărat copiii. Pe toți. (Încă sunt de părere că nu a fost prea echitabil…)

La plecare ne-au invitat să dăm un bagaj la cală (gratuit) dar am refuzat insistent, în ideea că la sosire nu va trebui să mai pierdem vremea așteptând la banda de bagaje. Țac-pac, din avion rapid spre hotel, cum ar veni. Țac-pac bagajul l-am cărat în gât și la bandă tot am așteptat – de acolo am ridicat căruciorul…

 

Pregătește bagajele cu cap

Asta e pentru ca atunci când treceți pe la security check să o faceți cât mai rapid și cu minimă scormonire prin genți. Că oamenii de la aeroport nu deschid cu mâna loc gențile – te pun pe tine să o faci. Iar tu cam ai mâinile ocupate cu copiii. 😀

Eu am împachetat o geantă doar cu haine. La asta chiar nu aveau ce să scormonească. În cealaltă geantă am pus la îndemână, să pot scoate rapid de tot, bateria externă pentru telefon și punguțele cu recipiente lichide (la întoarcere am pus toate punguțele într-o pungă mai mare, să le scot și mai rapid). Am șocat puțin omul care mă tot întreba și eu negam – ”Apă pentru copii aveți? Lapte? Ceai? Suc? Mâncare pentru bebe?” (Mamă iresponsabilă ce sunt!)

A, încă ceva pentru a trece mai rapid de security check! Exersează acasă cum se strânge căruciorul! 😀 Mai ales dacă îl folosești rar, așa, ca noi. Eu eram trecută de verificări cu copiii (și nu mă puteam întoarce) iar soțul a rămas în urmă să strângă căruciorul. Și nu știa cum! :)) (Nu că eu aș fi știut mai bine, dar încercam să apăs diverse manete și pedale.) L-au ajutat oamenii pe acolo, dar tot semi-închis a trecut. 😛 (Asta pentru că uitaseră să scoată hainele băgate în plasa de jos, după cum am observat ulterior și nu am mai zis nimic.)

 

Nu uita accesoriile de transport pentru copii

Hai că fără cărucior nu am plecat de acasă. Dar am plecat fără sistemul de purtare!! Ne-am întors după el, evident. Era de maximă importanță! Cum aveam să ne plimbăm prin Atena doar cu un cărucior și doi copii?

Căruciorul l-am luat special pentru Sebastian. Anastasia s-a plimbat în SSC. (Nu că dacă ar fi fost invers spatele nostru ar fi fost cu mult mai fericit, la cât de rotundă este bebelina și la cât de slăbănog este în continuare prichindelul.)

Dacă mergeți și voi cu copii purtați, încercați să nu îi lăsați să adoarmă înainte de security check – sistemul de purtare trebuie dat jos, copilul trezit (evident) și crește riscul de a avea mult prea devreme un bebe plângăcios.

 

Nu profita de invitația de a te îmbarca prioritar

Ah, cât am insistat cu asta la soț… nu am avut succes. Dar eu tot o țin pe-a mea. Cu copii mici cel mai bine este să intri în avion la urmă de tot! Zău, de ce ai vrea să intri primul în avion și să stai acolo, îngrămădit între scaune, fără spațiu de mișcare și să aștepți vreo jumătate de oră înainte de a decola?

E greu să ții într-un loc un bebe mic – nici nu te poți ridica să îl plimbi puțin pentru a-l adormi. E greu să ții în loc un copil mare și curios – trebuie să răspunzi de 345 de ori la întrebări precum ”Suntem gata de plecare? Când plecăm? Am plecat? De ce nu plecăm?”.

Nu mai bine stai în aeroport, plimbi copilul mic în sistemul de purtare sau îl lași să se hlizească la lume (în funcție de cât de odihnit este)? Nu mai bine lași copilul mare să zburde printre scaune și să lingă geamul holbându-se la avioane?

După ce urci la final, în maxim 10 minute ai și decolat!

zbor cu copii mici

Pregătește-te să ocupi timpul copilului mare

”Yey! Am decolat! Wow! Ce frumooooooos! Uite norii! Uite ce mic se face pământul!”

După 7 minute trecem la ”Pune-ți centura de siguranță la loc – încă nu s-a stins semnul!” + explicații de ce este important să stăm cu centura pusă când e semnul aprins (mai ales că în același timp însoțitorii de zbor își văd de treburi printre scaune).

Mai avem în repertoriu și ”Am ajuns? Mai avem mult? De ce nu ajungem mai repede?”.

De asemenea nu putem uita de ”Mi-e foame! Vreau să mănânc ceva bun-bunuț! Mi-e sete”. (Am scăpat de ”Vreau la baie” că am insistat să meargă înainte de a ne îmbarca.) Iar după 18 minute apare și ”M-am plictisit!”.

Cel mai bun remediu la toate astea este anticiparea! 🙂

Am pregătit de acasă caserole micuțe cu gustări – bastonașe de morcov, de brânză, biscuiți, felii de măr etc. De asemenea, am cumpărat și niște apă (după ce am trecut de check-in am aflat că puteam lua apă pentru cei mici… așa, am dat 12 lei pentru o sticlă mică de apă…). Le-am așezat pe toate într-un buzunar lateral al unei genți plasate deasupra noastră, astfel încât să putem ajunge oricând foarte rapid, fără a coborî bagajul de tot.

În același buzunar am băgat și câte ceva să îl țină ocupat pe prichindel – două cărți mici (Eric Carl rulz) și un set de scrie/șterge. 😉

 

Pregătește-te psihic pentru miorlăiala copilului mic

Când zborul este programat pe seară, când ar fi și ora de somn pentru bebe, miorlăiala este inevitabilă, zic eu. Chiar dacă bebe adoarme relativ ușor, la sân sau în brațe, tot este frichinit cu pune centura / scoate centura. Cel puțin așa a fost la noi…

De oboseală, chiar înainte de decolare, a apucat-o plânsul pe Anastasia. Ăla de nu se poate liniști cu nimic. Nop, la ea nu merge cum mergea la Sebi-bebe – cu băgatul sânului în gură și orice supărare dispare. Dacă insist fie întoarce capul, fie suflă în sân, fie mușcă (și are doi dinți atât de ascuțiți… auch!). Dacă are de plâns, plânge și atât!

Se mai liniștește în brațele soțului – dar nu o puteam pasa pentru că eram cu centurile puse… Când am reușit să i-o pasez să o calmeze (și a reușit, omul) am intrat în zonă cu turbulențe – iar centură, iar țipăială. A reușit să adoarmă în brațele mele, într-un final, după o plimbare de 5 pași. După care… iar turbulențe, iar centură, iar trezit, iar miorlăit.

Realitatea este că nu a plâns mai mult de 10 minute, dar în urechile mele a țipat vreo jumătate de oră. 😀 După ce a adormit bine s-a mai trezit abia când am ajuns la hotel!

Partea bună este că la retur am avut zbor ceva mai devreme, fără turbulențe – nu a scos niciun scâncet. Tot drumul s-a hlizit cu cei din spate și cu tati. 😀

 

Nu te uita la ceas

Știi că timpul est relativ, nu? Știi că atunci când stai cu ochii pe ceas timpul se scurge enervant de încet…

Ei, cam așa eram eu… enervată. La fiecare 3-5 minute mă uitam la ceas și oftam numărând cât mai avem până ajungem (așa, cam ca Sebi, dar fără să turui întrebând nerăbdătoare în jur). Ba aveam urechile zgâriate de plânsul Anastasiei, ba un cârcel la picior, ba spatele înțepenit, neîndrăznind să mă mișc și să o trezesc din nou.

Nu îmi doream decât să treacă mai repede timpul!

 

Așteaptă-te și la surprize plăcute

Ei, da! Se mai întâmplă și din astea! 🙂

Știam că avem un zbor de vreo două ore. Strângeam din dinți, mă uitam la ceas și tot calculam visând la momentul aterizării.

După vreo oră am auzit anunțul că începem coborârea! 😀 Adică într-o oră și jumătate eram ajunși! Yey!!!

Deja, la întoarcere, ne-am îmbarcat cu alt tonus (psihic), știind că zborul ce urmează este scurt. 🙂

zbor cu copii mici

Hmmm… oare cum o fi un zbor cu trei copii? 😀

 

Foto credit (cover) - pixabay.com

 


 

Vrei să fii la curent cu ultimele articole postate? Ne poți urmări pagina de Facebook sau te poți abona la newsletter. 😉 Enjoy!

 

You Might Also Like

18 Comments

 • Reply Marina Bliderișanu 23/04/2018 at 19:34

  O ora jumatate e parfum. 4 ore 15 minute nu e. :)))) ps. Au insistat asa tare sa o trezesti pe Ana pt centura la turbulente? Daca era in sistem, era asa grav? Mie mi se pare exagerat sa insisti atat timp cat mama are centura si copilul sta bine strunit in ssc.

  • Reply Elena Munteanu 23/04/2018 at 19:51

   Yep, au insistat. In avion nu a stat in sistem tocmai pentru ca scoate centura – pune centura.
   Cand a adormit lata era pur si simplu in bratele mele – de asta am amortit toata

  • Reply Elena Munteanu 23/04/2018 at 19:52

   Momentan nu m-as aventura la mai mult de 2,5 ore in aer :))

  • Reply Alina Banu 23/04/2018 at 21:05

   Am fost noi cu Irina în Germania, dar doar in 3. Prima data avea 5s și a fost super ușor. A doua oara avea 7l și nu a mai mers asa simplu. Dar cu jucării a trecut drumul. Eu i-am pus Centura de la început și nu i-am scos – o pana am ajuns.

  • Reply Marina Bliderișanu 24/04/2018 at 06:30

   Alina, eu i-am scos centura sa o pasez la tati

 • Reply Virginia Sotu 24/04/2018 at 05:33

  Sa vezi la doua zboruri de cate 5 ore cu pauza de transfer cum e, plus batut aeroporturile noaptea. La ora 1am era la locul de joaca din aero care era plin.
  Si depinde, daca e autobuz nu te bagi la prioritate, daca e tunel este recomandat in functie de zbor. Dupa nu-stiu-cat timp stat in aero de abia asteapta sa ajunga in avion. Asa ca prioritatea este f buna, au timp sa se frichineasca pana la decolare.

  • Reply Elena Munteanu 24/04/2018 at 06:29

   Vai… nu, mersi acum la zbord atat de lung :))
   Daca ar fi doar cu Sebi m-as baga, dar cu bebe mic… mai asteptam

  • Reply Virginia Sotu 24/04/2018 at 07:25

   Sa stii ca a fost mai bine decat m-am asteptat Astia la Qatar au si ecrane cu chestii faine si a mai omorat din timp

  • Reply Elena Munteanu 24/04/2018 at 07:27

   Daaaa, cei de la Quatar sunt cei mai baby/child friendly din cate am auzit

  • Reply Virginia Sotu 24/04/2018 at 07:48

   da, au mape de activitati pe varste, plusuri pt bblusi. Mancarea se serveste intai lor, ai menu cu cateva optiuni la fiecare masa. Foarte grijuli si atenti. Iar aeroportul are locuri de joaca incredibil de faine, camere de dormit, pe langa toalete impecabile si camere de schimbat cu tot ce iti trebuie.

 • Reply Gina Si Dani Manolea 24/04/2018 at 06:51

  Urmeaza si la noi un zbor de aproximativ 8 ore , bebe are 5 luni , cum rezolvam partea cu urechile infundate se la presiune ? Cand am zburat cu el la 2 luni statea linistit la san , acum treaba e mai complicata :)) nu mai este linistit

  • Reply Elena Munteanu 24/04/2018 at 07:00

   Succes!
   Macar e zbor de noapte? Sa doarma cat mai mult…
   La dus i-am băgat sânul în gură și a supt. La întors a fost prea veselă și nu a vrut nimic. Dar nu am văzut să o deranjeze ceva.

  • Reply Gina Si Dani Manolea 24/04/2018 at 07:05

   Da este zbor de noapte ! Avem si o escala de 2 ore , peste o luna vom zbura , sper sa fie ok

  • Reply Elena Munteanu 24/04/2018 at 07:14

   Succes!!

  • Reply Andreea-Elena Popescu 24/04/2018 at 12:15

   Gina Si Dani Manolea rezolvi cu suzy

  • Reply Gina Si Dani Manolea 24/04/2018 at 12:27

   Andreea-Elena Popescu care suzy !?? De 2 luni nu mai vrea

 • Reply Iulia 04/05/2018 at 11:11

  Pt noi primul zbor in 4 a fost tot la Atena☺ Pitica avea 2 luni, iar oricui 3ani si 7 luni. A fost neasteptat de bine cu cea mica, iar cel mare are obisnuit cu zborul, pusul centurii, insa întrebarea ” cand ajungem?” Nelipsită la fiecare 5 minute. Eu iau tot timpul apa (multa!!!) De acasa si nu au fost niciodata probleme. Urmatoarele zboruri nu au mai fost asa linistite cu pitica pt ca nu e mai dormit asa mult, dar au fost si ceva mai lungi. Urmeaza altul peste 3 sapt, vedem cum ne descurcam acum cand merge. Primul zbor de proaspata umblatoare a fost la 14 luni, dar era mai linistită . Acum va avea 17 luni, vedem ce ne asteapta😆

 • Leave a Reply

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.