Educație

Halloween pentru copii – ce le explicăm despre o sărbătoare înfricoșătoare?

29/10/2018
halloween pentru copii

Sărbătoarea de Halloween bate la ușă, peste tot vedem dovleci, vrăjitoare și schelete, unii mai prietenoși alții de-a dreptul înfricoșători. Eu nu am crescut cu această sărbătoare în casă sau în tradiție. Este o sărbătoare importată și devenită din ce în ce mai comercială – îi vedem elementele la TV, în reclamele de pe stradă, în cadrul evenimentelor etc..

Dacă până acum nu am băgat-o de seamă, deja lucrurile nu mai merg atât de ușor. Sebastian este suficient de mare încât să observe ce se întâmplă în jurul său și… să pună întrebări. Așa că m-am sfătuit cu Alexandra Iftode, colega mea dragă de la TINY TOES – cum putem să adaptăm sărbătoarea asta de Halloween pentru copii curioși?

Iată ce material frumos ne-a pregătit pentru a le explica celor mici despre istoria Halloween și, de ce nu, să ne oferim o ocazie în plus pentru o petrecere drăguță (fără sperieturi, doar cu măști și dovleci).

 


 

Multiculturalismul, cunoașterea de către copii a tradițiilor și culturii altor popoare – acestea sunt chei către orizonturi mai largi, către o deschidere amplă fată de lume, către o poziționare corectă a eului și către o creștere cu aripile larg întinse. Copiii absorb informațiile din mediu cu o sete de cunoaștere de neegalat – astfel, expunerea lor la bogăția culturii lumii îi ajută să surclaseze autosuficiența, îi ajută să înțeleagă cât de diferiți dar totuși cât de la fel suntem – îi face mai toleranți și mai pregătiți să cucerească lumea.

 

Rădăcinile în istorie ale Halloween-ului

Una dintre sărbătorile mult mediatizate în lume este HALLOWEEN – o sărbătoare cu adânci rădăcini la vechii celți – sărbătoarea numită Samhain (sfârșitul sezonului de recoltă și începutul sezonului rece). Regăsită și în folclorul irlandez, tradițiile de Halloween au devenit populare și în America odată cu exodul irlandezilor catre SUA, la foametea din 1846.

Creștinii, neputând opri celebrarea păgână a Samhainului, au proclamat  data de 1 Noiembrie ca ziua tuturor sfinților – o zi în care practic sfinții ce nu aveau o sărbătoare proprie puteau fi celebrați – All Hallow Day – ajungându-se ulterior la prescurtarea de Halloween. Aceasta a fost celebrată în ajunul zilei de 1 Noiembrie, pe 31 Octombrie.

halloween pentru copii

Celții considerau această zi un soi de spațiu de tranziție, un spațiu  intermediar – unde limita dintre lumea celor vii și lumea morților se îngusta. Ei lăsau ofrande zeilor la usă pentru a putea trece cu bine de sezonul rece, dar și pentru spiritele morților, care revizitau casele familiior lor, căutând ospitalitate.

 

Tradiții specifice de Halloween

Tradiția de Trick and Treat își are tot la celți rădăcinile – ei credeau că fantomele morților se deghizează în oameni și bat la ușă ca să primească mâncare sau bani. Dacă plecau de acolo cu mâna goală, atunci proprietarul casei risca să mânie fantoma și să își atragă blesteme.

Altă variantă este că dacă oamenii se îmbrăcau în costume reprezentând fantome sau scheleți, ar fi speriat adevăratele fantome și nu ar fi riscat să li se ia sufletul.

Tradiția vrăjitoarelor și a ceaunelor cu poțiuni vine tot de la celți – aceștia credeau că atunci cînd cineva moare, sufletul lui merge în adâncurile pământului. Acolo Mater Terra (o femeie foaaaaarte bătrână) amestecă sufletele într-un ceaun, primind spiritele noi și ajuntându-le pe cele vechi să renască.

halloween pentru copii

Pisicile negre și coada de mătură se regăsesc ca simboluri în Evul Mediu, unde femeile singure și în vârstă erau deseori acuzate de vrăjitorie, împreună cu animalele lor de casă. Aceste femei, bătrâne și sărace, nu aveau cai pentru a putea călători, așa că se ajutau de toiage ca să meargă, sau chiar de mături, pentru sprijin.

Tot în Evul Mediu și ca animale de casă pentru vrăjitoare apar și liliecii și păianjenii. Superstițiile vremii spuneau că dacă un liliac zboară de trei ori în jurul casei, cineva din acea casă va muri. Dacă un păianjen cade în flacăra lumânarii, o vrajitoare va veni în acea noapte în casă.

Culorile specifice sărbătorii de Halloween – portocaliu și negru, au din nou rădăcini celtice. Portocaliul simboliza culoarea vibrantă a recoltelor, pe când negrul simboliza moartea verii.

 

Povestea originii Halloween, adaptată copiilor

Povestea lui Jack O’Lantern este una tragică… Un fermier cu păcatul băuturii a fost respins atât din iad precum și din rai. Cum bântuia el purgatoriul, și-a cioplit o lanternă dintr-un dovleac pentru a-i lumina calea sufletului său pierdut.

Celții credeau că dacă lăsau afară dovleci ciopliți cu lumânare aprinsă, aceștia vor ghida sufletele morților rătăciți. Dacă îi vor ciopli cu chipuri înspăimântătoare atunci vor speria spiritele malefice.

halloween pentru copii

Desigur, acestea nu sunt povești de povestit copiilor, ci doar puțină istorie pentru adulți, pentru a cunoaște adevăratele rădăcini ale unei sărbători devenite atât de comerciale (că s-au pierdut în negura timpului adevăratele ei înțelesuri). Considerând că cei mici vor fi expuși oricum la comercialul Halloween (fie că ne dorim sau nu), atunci este înțelept să le povestim un adevăr trunchiat pe întelesul lor, cu puțină istorie celtică, făcând o legătură cu natura, cu o morală bună.

Se făcea odată demult, demult, în Irlanda de astăzi, că trăia un bătrân fermier, pe nume Jack. Jack avea mulți copii – 3 băieți și două fete, și muncea foarte mult pentru a-i întreține.

Așa că, într-o zi, nici nu și-a dat seama cum a trecut timpul muncind el pe ogorul cu dovleci, că dintr-o dată și-a dat seama că s-a făcut noapte. Era sfârșit de Octombrie, serile erau deja reci și cețoase, iar lui Jack i-a venit foarte greu să recunoască drumul către casă.

Pe vremea aceea nu existau lanterne, așa că Jack a trebuit să își construiască una, cu ceea ce avea la-ndemână, ca să își lumineze drumul spre casă. Jack a luat un dovleac mare și gras și l-a cioplit, însă i-a dat o formă mai înfricoșătoare, ca să sperie eventualii hoți de pe drum.

halloween pentru copii

A făcut o lumânare din ceară de albine, căci avea și doi stupi de albine, a aprins lumânarea folosind doua pietre de cremene și a plecat spre casă. Nu a aruncat umplutura dovleacului, căci s-a gândit că soția sa va găti ceva delicios cu umplutura, iar semințele le va putea replanta la primăvară.

Când a ajuns acasă, cu felinarului său ingenios, copiilor le-a plăcut atât de mult dovleacul cioplit ca au insistat să își facă și ei. A urmat apoi și o petrecere unde mama lor a servit o delicioasă supă de dovleac, însoțită de plăcintă rumenă de dovleac. Copiii s-au costumat în costume inventate de ei, iar tatăl lor a primit porecla de Jack O’Lantern, nume care a rămas în folclor până în ziua de astăzi.

 

Iată o poveste potrivită educației integrate – geografie, cultură, moralitate, științe ale naturii, dezvoltarea imaginației, un bun ghidaj către a folosi cu atenție și respect resursele naturii. 😉

 

Happy Halloween!

 

Sursa foto - pixabay.com


 

Vrei să fii la curent cu ultimele articole postate? Ne poți urmări pagina de Facebook sau te poți abona la newsletter. 😉 Enjoy!

 

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.