Parenting

Jucăriile și Activitățile lui Sebi (+1,5 ani)

13/07/2016
Activitati 1,5 ani

După 1,5 ani Sebi s-a jucat în continuare cu o parte din jucăriile despre care am povestit aici, însă la un nivel ceva mai avansat, mai stăpân pe propriile degete și mai bine coordonat. Am păstrat principiul de a-i oferi jucării puține, pe care să se concentreze, schimbându-le la 2-3 săptămâni.

Cu unele din jucăriile incluse aici cred că s-ar fi putut juca și înainte de această vârstă, însă nu le-a avut în față până atunci, așa că le-am inclus aici. 🙂

 

Lego Sebi

LEGO

Sebi a avut mereu la îndemână câteva piese de LEGO Duplo (vreo 6-7), însă nu l-au atras foarte mult. Le mai dădea târcoale, le mai dezmembra, se chinuia să le pună la loc însă nu reușea tot timpul și le abandona.

Însă deodată a prins drag de ele, pe la 1a10l. 🙂 Brusc, în câteva zile, a început să fie tot mai priceput cu mânuțele în a potrivi piesele să facă un turnuleț. Văzându-l interesat, i-am dat mai multe piese din set, apoi mai multe și… a ajus în două săptămâni să se joace cu tot setul.

De Crăciun a mai primit un set LEGO Duplo de care a fost încântat din prima. Singur își lua cartonașul și își construia animalele (acum știe să le facă fără modele, însă cu același entuziasm). Pe setul acesta refuză categoric să amestece piesele. Cum să facă girafa cu o piesă roz? Sau cățelul cu o piesă verde? 🙂 Ori construiește ca în poze, ori nu mai face deloc.

Ce a învățat Sebi jucându-se cu LEGO, aproape în fiecare zi: în primul rând coordonare, apoi culori, numere, asocieri, construire după imagine, răbdaaaaare, insistență dacă nu îi ieșea din prima. În plus, după ce termină de construit, se joacă împingând trenul și numind animalele.

După ce termină joaca le dezmembrează piesă cu piesă (ferească să rămână două unite!) și le pune la loc în cutie, una câte una, iar cutia o duce la locul ei. Ah, de nu i s-ar schimba obiceiul ăsta! 😀


Set cuie si ciocan

Set cuie și ciocan

Setul este luat din IKEA și conține cadru și ciocan din lemn și un soi de cuie dintr-un plastic dur.

Micuțului i-a plăcut de la început să lovească acele cuie – la început timid, fără putere, fără să nimerească prea bine. Ușor-ușor în vedeam cum lovește din ce în ce mai puternic și mai bine coordonat.

Îi place să le bată de tot, să le scoată cu mâna pe partea cealaltă și să le bage la loc, până la jumătate. Iar operațiunea continuă de câteva ori, până se satură de bocănit. Da, au fost și accidente mici, degete prinse sub ciocan, mânuțe lovite de marginea jucăriei. Însă nimic grav sau prea repetat – s-a prins singur cum să țină bine astfel încât să nu doară.

După ce termină de bătut, pune toate cuiele în găurele (în ultima vreme, grupate pe culori), ciocanul deasupra și jucăria la locul ei.

Ce a învățat Sebi jucându-se cu acest set: coordonare foarte bună (chiar și la viteză mare), culori, proporții (toate cuiele trebuie să stea la același nivel 🙂 ), să dea cu ciocanul astfel încât să nu se lovească la mână sau peste degetele de la cealaltă mână.


Trusa de scule jucarie

Trusa de scule

Această trusă este luată tot din IKEA și este 100% din plastic. Cum își scoate soțul trusa pentru diverse reparații prin casă, hop și prichi cu sculele lui. 🙂

Micuțului îi place mult să exerseze cu ciocanul, șurubelnița și cheia, bătând și sucind cuiele și cum-s-or-mai-chema-treburile-care-se-înfiletează. Când o are la dispoziție se desfășoară tacticos cu toate elementele pe jos sau pe pat, își face treaba, după care se chinuie să le îndese pe toate la loc, astfel încât să se închidă cutia. Nu reușește de fiecare dată și se enervează, ne cere ajutorul… și se bucură când sunt aranjate toate. La final, distracția mai durează puțin, jucându-se cu clapetele – țin destul de bine și tare se mai bucură că reușește să le închidă/deschidă singur.

Ce a învățat Sebi jucându-se cu acest set: coordonare mână-ochi, cum să folosească diversele instrumente, cum să îndese multe obiecte în cutie astfel încât să o poată închide, cum să închidă/deschidă singur clapetele.


Puzzle lemn

Puzzle din lemn

Sebi este maaaaaare fan puzzle-uri din lemn. Are câteva piese din cele cu butoane de prindere sau puține piese mari, în relief. Pentru a exersa în ritmul său, îi las la dispoziție maxim două puzzle-uri – unul mare și unul micuț.

Puzzle-urile micuțe le iau cu noi chiar și în deplasări. 😉 Nu ocupă mult spațiu în bagaje, au piese puține să nu le rătăcim și îi oferă micuțului o activitate cu care este familiar acasă. După ce termină cu jucatul, duce tacticos piesa la locul ei de pe măsuță (așa cum face și la grădiniță).

Micuțului îi place foarte mult să lucreze cu puzzle-urile – le scoate tacticos toate piesele (sau ne roagă pe noi să le scoatem, pentru a ne implica în activitatea lui), după care le pune la loc, fără să bâjbâie prea mult (ne mai cere uneori ajutorul cu unele piese care trebuie rotite cumva). După fiecare piesă așezată la loc se bucură foarte tare și chiuie. 🙂

Ce a învățat prichi jucându-se cu puzzle-urile din lemn, aproape în fiecare zi: multă răbdare, coordonare mână-ochi, asocierea formelor, diverse elemente din tematica puzzle-ului respectiv (forme geometrice, animale, culori etc.)


Masa activitati

Masa de activități

După ce am desființat pătuțul din camera puiului, am rămas cu câțiva centimetri de spațiu, pe care i-am umplut cu o masă pentru activități. După 1a6l deja mergea singur, se pregătea de activitățile de la grădiniță, așa că ne-am gândit că i-ar fi utilă o masă pe dimensiunile lui.

Am găsit în IKEA o măsuță numai bună pentru micuț, cu două scaune (unul l-am plasat lângă ușa de la intrare, să aibă unde să se așeze pentru a se încălța/descălța). Singur își trage scaunul de sub masă când are de lucru, singur și-l pune la loc pentru a nu ne împiedica de el.

Pentru că nu am vrut să îl las pe pui să deseneze pe toți pereții (piticul meu, ce sa îi fac… și nici nu a încercat, dragul de el) am vrut să îi ofer spațiu de desfășurare a laturii artistice: măsuța este tot timpul acoperită de coli albe, prinse în scotch, unde poate desena în voie. Când este cazul, doar schimbăm foile cu altele curate și, gata – puiul are unde sa își exprime latura artistică.

Pe o parte a mesei îi stau puzzle-urile (rar le lucrează în altă parte), câteva mașinuțe și paharul cu creioane colorate (cerate, groase). La început, am stat în permanență cu prichi cât desena, explicându-i că nu trebuie să o facă decât pe colile de pe masă, pentru că e greu de curățat de pe alte suprafețe. După scurt timp, am căpătat încredere în Sebi iar paharul de culori este la dispoziția lui tot timpul, fără să fi avut parte de ”accidente” pe pereți.


Tabla 1 Tabla 2

Whiteboard

Tabla albă pentru colorat a fost o investiție foarte bună. Am cumpărat-o din LIDL, fără a ști unde mai avem loc să o înghesuim în camera puiului. Însă știam că vreau să îi ofer un alt spațiu de desfășurare artistică, la verticală de data aceasta.

Am reușit, într-un final, să o îndesăm pe un perete, pe verticală – în partea de jos Sebi desenează, șterge, desenează etc. (desenul cu fața de mai sus l-a facut când avea 1a10l 😀 ) iar în partea de sus, cu magneți mici, îi expunem lucrările (de acasă sau de la grădiniță).

Pe lângă setul de carioci cu care a venit tabla, am mai luat unul mai bun calitativ, din IKEA (inclusiv buretele de ștergere este mult mai bun, chiar dacă nu este magnetic). Micuțului îi place mult să deseneze pe această tablă – ia câte o culoare, își face treaba, șterge, ia altă culoare, iar desenează, iar șterge și tot așa până trece prin toate culorile (bine că sunt doar patru). 🙂 La finalul lucrului, tabla este mereu ștearsă iar culorile sunt puse la locul lor.

Ca și în cazul creioanelor cerate, am stat puțin cu Sebi la început, explicându-i că nu trebuie să deseneze decât pe tablă. Ulterior, i le-am lăsat și pe acestea la îndemână. Mici accidente s-au mai întâmplat – pe pielea lui, mai ales. 🙂 Însă au fost foarte mărunte.


Minge activitati

Mingea cu activități

Sebi a avut o perioadă în care nu lăsa mingea asta din mână – îi plăceau cântecelele și dansam împreună pe ele. 🙂 Mă ruga să o pornesc pentru că încă nu avea puterea/coordonarea să aleagă singur programul, apăsând pe nas. După fiecare cântecel (sunt vreo 5), dacă mingea este mișcată, trece la următorul.

După ce a prins mai multă forță în degete, îi făcea mare plăcere să apese singur pe nas, să treacă de la un program la altul. Mai nou, de când numără singur, îi place să treacă prin ele, arătând cu degetul și bucurându-se când le găsește.

Vocea mingiei este amuzantă, în limba română. De când o avem nu țin minte să îi fi schimbat vreodată bateriile. Husa este detașabilă și lavabilă. Materialul este rezistent, de calitate (jucăria este de la Fisher Price). Sincer, eu nu dădeam banii pe așa ceva, însă a primit-o cadou și i-a plăcut foarte mult.

Cum s-a distrat Sebi cu această minge: și-a coordonat degetele și echilibrul pentru a apăsa pe nas, a dansat, a numărat și le-a căutat răsucind mingea pe toate părțile, a căutat și a numit culorile.

 

 

Vezi și…

Jucăriile și Activitățile lui Sebi (+1 an)

Urmează…

…Jucăriile și Activitățile lui Sebi (+2 ani)

You Might Also Like

6 Comments

 • Reply Emyly Crystyna 18/07/2016 at 09:57

  Te ai gândit la mine nu :p
  E de buna calitate ? Tu esti multumita de ea ? Cam cat tin cariocile speciale ? E posibil sa scrie si pe pereti cu ele ?

  • Reply SebaBaby 18/07/2016 at 10:10

   Da, eu sunt multumita – se sterge bine, urmele ramase sunt fffff putin vizibile.
   Eu am luat carioci din Ikea care mi se par mai bune calitativ (si buretele sterge mai bine). Setul inclus s-a dus destul de repede.
   Daca scrii cu cariocile pe pereti nu raman urme invizibile 😉

 • Reply Ana-Maria Catinean 18/07/2016 at 10:32

  Sti cumva unde as putea sa gasesc o asemenea tabla?

 • Reply Emyly Crystyna 18/07/2016 at 10:32

  Multumesc mult…sunt nitel in dubii…

 • Reply Emyly Crystyna 18/07/2016 at 10:33

  Azi la Lidl mami

 • Reply Ana-Maria Catinean 18/07/2016 at 10:34

  Scuze, doar acum am vazut. Multumesc

 • Leave a Reply

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.