Parenting

Jucăriile și Activitățile lui Sebi (+1 an)

21/09/2015

Am adunat în acest post principalele jucării și activități ale lui Sebi 🙂 Cu o parte din acestea s-a întreținut chiar dinainte de 1 an – totul depinde de ritmul de dezvoltare al fiecărui copil în parte.

Unele sunt activități simple și ieftine, altele sunt jucării (tot destul de ieftine, zic eu) – toate îl ajută să își dezvolte diverse abilități și să exerseze tehnici (de apucare, de echilibru, de vizualizare etc.). Nu suntem adepții jucăriilor scumpe (sau, cum se găsesc la tot pasul, și scumpe și inutile – chiar dacă puiul are și câteva din acestea primite cadou).

În principiu îl las să se joace singur, însă uneori mă cheamă să îi țin companie sau să îl ajut (încerc să nu intervin înainte – încă mă educ să nu mă bag peste el neinvitată). Atunci când este implicat foarte concentrat pe o activitate, încerc să mă retrag fără să îi distrag atenția, să nu fac zgomote puternice etc.

Pentru a se putea concentra cât mai bine atunci când face ceva, îi ofer doar câteva jucării la un moment dat. Toate așezate la nivelul lui în cameră, cât mai aerisite (bine, cât ne permite și spațiul…) și variate. La 2-3 săptămâni le schimb cu altele – se bucură când le vede ca și când ar primi un braț de jucării noi 🙂 Astfel are timp să le exploreze în liniște, fără grabă, să le înțeleagă și să exerseze în ritmul lui.

 

IMG_8262 (2)                                                                   IMG_8263 (2)

Am lipit pe un lateral al dulapului oglinzi – cu ajutorul lor se descoperă (îl ajută să își conștientizeze propria persoană), le (se) pupă, așează în fața lor diverse jucării și le vede reflexia. Uneori se distrează pur și simplu râzând în oglinzi 🙂

Pe toate le-am luat din Ikea – una este cu folie ce imita oglinda, două sunt cu sticlă și cu o folie de protecție în caz că s-ar sparge. Banda adezivă cu care sunt prinse este atât de zdravănă încât nu le văd date jos prea curând de pe acel dulap (poate dezmembrându-l 🙂 )…


IMG_8303 (2)

O activitate foarte ieftină și utilă pentru dezvoltarea coordonării mână-ochi și a dexterității – un bidon mic de apă (cel de la Aqua Carpatica are gaura mai mare) și niște paie (noi am avut colorate, așa că le-am tot spus pe nume, să asocieze și culorile) 🙂

Săptămâni bune a exersat puiul să le bage singur în bidon… M-a urmărit cu atenție pe mine, le-a scos și m-a pus să le bag la loc, a încercat și el să le bage și nu a reușit, s-a enervat și le-a aruncat de multe ori… Iar când a fost suficient de dezvoltat și pregătit (coordonat), a reușit 🙂


IMG_8236 (2) IMG_8243 (2)

Animalele domestice și animalele sălbatice fac parte din aceeași colecție – am preferat să le luăm așa (le-am găsit în Auchan, la bucată) pentru că sunt prezentate destul de real și își păstrează proporțiile între ele.

De fiecare dată le-am așezat grupate – domestice și sălbatice. Când am explorat cărți cu animale i-am arătat mereu și animalul din colecție, pentru a putea face analogia. Le-a învățat denumirile foarte repede și ni le aducea când îi ceream un anumit animal (chiar dacă nu erau în aceeași cameră). Acum este la etapa în care învață și reproduce sunetele pe care acestea le fac 🙂


IMG_8260 (2) IMG_8261 (2)

O altă activitate foarte ieftină și antrenantă pentru pui – mingi de ping-pong, un tub gol de la șervețele de bucătărie și puțină bandă dublu-adezivă 🙂 Stătea prichi și băga bilele bucurându-se că ies pe partea cealaltă și 15 minute legate 😀

Ba chiar băga bilele și pe jos, nu știu cum reușea să le îndese și să le țină acolo, că ieșeau pe sus. Bineînțeles că a băgat pe tub și alte jucării mai micuțe, care nu erau neapărat rotunde și rămâneau blocate. De asemenea, încerca să bage bile mai mari și se enerva că nu vroiau să intre – dar așa a învățat despre proporții și dimensiuni 🙂

Am făcut la un moment dat un mini-traseu cu mai multe tuburi de carton, în diverse direcții, dar nu a rezistat prea mult – tentația de a trage de ele a fost prea mare 🙂 Dar unul singur (destul de lunguț) l-a lăsat mult și bine la locul lui.


IMG_8252 (2)

Turnul cu cerculețe este atât de frumos lucrat… Stă concentrat deasupra lui și are o coordonare și o dexteritate foarte bune când le bagă pe băț. Cu ajutorul acestei jucării prichi învață despre cercuri, compară dimensiuni dimensiuni, învață culorile și să fie răbdător.

(Cum Sebi stă prin casă mai mult timp gol, l-am găsit la un moment dat încercând să bage un cerculeț… nu pe bățul jucăriei 😀 )

Următorul pas ar fi să le aranjeze și în funcție de dimensiune, dar cred că va mai dura puțin…


IMG_8248 (2)

Aceasta este o jucărie micuță, foarte bună pentru exersarea lucrului fin cu degețelele mici și drăguțe. Frumos colorată, foarte bună calitativ și ieftină (la Noriel am găsit-o).


IMG_8310 (2) IMG_8313 (2)

La nivelul copilului am lipit pe perete fotografii-tablou – una cu mami și tati, alta cu puiul. Știe cine e fiecare, dacă îl întrebăm unde sunt fotografiile merge și ne arată, dă de mâncare fotografiilor și le pupă 🙂

Când a mers la creșă i-am dat un exemplar al fotografiei cu noi, ce a fost lipită în sala de activități – când i se face dor de noi, se mai duce la ea și ne mai bagă degețelele în ochi.


IMG_8834 (2) IMG_8232 (2)

Turnulețele îl ajută pe pui să învețe despre echilibru, despre raportul mare/mic, despre dimensiuni în general. Se joacă fie făcând turnulețele, fie băgând piesele unele în altele.

Paharele sunt din Ikea (stânga) sunt ideale și în cadă, când studiază transferul apei dintr-un recipient în altul.

Mașinuțele sunt de la Fisher Price (dreapta) se pot atașa una de alta, compunând un trenuleț.


IMG_8233 (2)

Banalele cârlige ne-au oferit multe momente de joacă frumoasă 🙂 Colorate, îl ajută pe cel mic să exerseze mișcări bine coordonate ale degetelor. Cînd nu reușește, mă roagă pe mine să le prind, făcându-i mare plăcere să le scoată unul câte unul.


IMG_8298 (2) IMG_8256 (2)

Sebi are în permanență instrumente muzicale la îndemână (schimbate prin rotație, să nu se plictisească de ele). Am găsit în Lidl oferte la cutii cu câte 4 instrumente muzicale (50 RON/cutie) și am profitat 🙂
Din când în când merge și le zdrăngăne, chiar ne aduce și nouă să îl acompaniem.


IMG_8291 (2)

Cutia cu forme geometrice este de la Fisher Price, foarte bună calitativ (nu are margini ascuțite, în care s-ar putea răni micuțul).

Câteva luni îi plăcea să bage doar forma cilindrică – restul nici nu le băga în seamă. Petreceam mult timp scoțând capacul, să poată lua cei 2 cilindri, punând capacul la loc să îi bage la loc 🙂 A avut multă răbdare să exerseze… Acum îi face plăcere să lucreze cu toate formele geometrice. De asemenea, îl ajută să învețe culorile.


IMG_8300 (2)

Traseul cu mașinuțe este luat din Lidl și îl ajută pe pui cu exersarea coordonării (foarte fine) mână-ochi. Și-a dat singur seama cum funcționează, fără să îi arătăm noi) și ne-a uimit cu dexteritatea lui (mașinuțele sunt destul de micuțe, iar traseul pe care trebuie să le încadreze este destul de îngust).


IMG_8827 (2)

Lui Sebi îi place foaaaaaarte mult nisipul – cel clasic, de la locurile de joacă sau de la mare). M-am gândit că cel ”marțian” îl va încânta mai mult decât a făcut-o până acum… Din când în când mai are curiozitatea să bage degetele în el, mai face o formă, mai aruncă pe lângă cutie… (I-l ofer doar pe lângă covor, pentru a fi mai ușor de adunat.)


 

IMG_9513 (2)

Tunelul patriotului – atât îi place să îl călărească, să descopere ce se află în partea cealaltă și să ascundă jucării în el 🙂 Are atașat și un cort, însă lipsa spațiului ne împiedică să îl instalăm prea des.

 

 

Poatwe te interesează și…

Jucăriile și Activitățile lui Sebi (+1,5 ani)

Cărțile lui Sebi (+1 an)

 


 

Vrei să fii la curent cu ultimele articole postate? Ne poți urmări pagina de Facebook sau te poți abona la newsletter (dreapta-sus). 😉 Enjoy!

 

You Might Also Like

6 Comments

 • Reply Cristiana Mate 22/09/2015 at 07:05

  Felicitari!

 • Reply Cornelia Adrian Ursu 28/09/2015 at 21:43

  Foarte frumos! Felicitari!!!!!

 • Reply Aurelia 21/10/2015 at 09:27

  Multumim pentru idei!
  Si prichi a mea sta minute in sir incercand sa bage în sticla creioane si paie!
  As adauga si tăbliţa magnetică de scris pe care bebe o măzgăleşte in voie, fara sa ne facem griji ca murdareste tot in jur!
  Cat a costat traseu cu masinute? Pare foarte interesant!

  • Reply SebaBaby 21/10/2015 at 12:41

   Zilele trecute i-am fixat in perete ditamai tabla alba pe care sa isi desfasoare latura artistica 🙂 Interesanta (si curata) si ideea cu tabla magnetica.
   Traseul cu masini l-am luat din Lidl dar nu mai tin minte exact cat a fost… undeva intre 30 si 50 RON. Are ce lucra cu el – masinutele sunt micute, traseul e ingust, asa ca exerseaza sa se coordoneze.

 • Reply Dana 15/06/2016 at 08:23

  Foarte fain. Eram in cautare de inspiratie. Pana acum ne jucam impreuna dar am inceput de ceva timp sa ii ofer spatiu si sa exploreze singur casa si jucariile. Vine singur sa ma implice in activitatiile lui sau sa il cu vreo jucarie. Noi i-am lasat toate jucariile la indemana tot timpul dar sunt multe care nu au fost bagate in seama demult. Cred vom incepe si noi rotirea lor din cand in cand. Cu cartile cum e? Eu i-am facut un raft doar al lui in biblioteca unde el ajunge si umbla zilnic. Nu are rabdare sa ii citesc dar este deja familiarizat cu ele si zilnic deschide sa le scoata, sa le imprastie sau sa isi cate una pe care o rasfoieste cateva secunde. 1 a si 2 l

 • Leave a Reply

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.