Babywearing

Kangaroo Mama – tricou Vija Design

29/11/2017
tricou Vija

După nouă luni petrecute în siguranța și confortul pântecului mamei, bebelușul ia contact cu lumea mare, respiră aerul, simte răcoarea și aude multe zgomote. Totul se schimbă, totul e diferit.

Totul se întâmplă foarte brusc și nimic nu va mai fi la fel!

Pentru a-i ajuta pe micuți să se adapteze cât mai ușor la viața ‘de afară’, brațele și pieptul mamei aduc cea mai dulce alinare. Aici găsesc confortul și căldura de care au nevoie pentru a-și găsi liniștea și cel odihnitor somn (zău, nu în brațe se doarme cel mai profund??).

Dacă nu a mai avut răbdare și a ieșit mai devreme de nouă luni sau s-a născut cu o greutate mai mică, brațele și pieptul mamei sunt și mai necesare pentru recuperare! (Sunt foarte bune și cele ale tatălui sau ale altui îngrijitor, însă mama… e doar una.)

Pentru a veni în ajutorul proaspeților părinți s-au inventat hainele speciale pentru Kangaroo Care. 😉 Se găsesc pe piață tricouri și maieuri create special, cu spațiu dedicat la interior pentru a pune copilul micuț, pentru a-l încălzi și pentru a-l lipi de părinte.

Încă de când îmi pregăteam cu mare elan (not!) bagajul pentru naștere, am primit un astfel de tricou cu care să îmi aștept bebelușa. 🙂 (Mulțumesc Asociației de Pediatrie și Consultanță în Alăptare pentru împrumutarea sistemului din bibliotecă!)

Este vorba de un tricou pentru îngrijirea piele-pe-piele de la Vija Design.

Pentru că nu m-am simțit bine și m-am recuperat mai greu (încă o fac), nu m-am aventurat să îl folosesc cu Anastasia până pe la +2 săptămâni de viață. (Ea a petrecut oricum foarte mult timp dormind, cel mai adesea pe mine, având în vedere că a trebuit să stau destul de mult timp în pat…)

Mi-a plăcut mult materialul acestui tricou – plin și moale în același timp, destul de elastic pentru a face loc bebelușului. (Și fără bebe se așează foarte bine pe corp, putând fi purtat ca o bluză obișnuită – arată foarte bine și este foarte confortabil. 😉 )

tricou Vija

Chiar dacă noi nu am folosit tricoul foarte mult timp, nu cred că greșesc afirmând că a trecut testul timpului. Sistemul este de ceva vreme în biblioteca Asociației, ajutând mulți bebeluși, fiind spălat de multe ori, păstrându-și impecabile cusăturile și culoarea (care e foarte frumoasă, by the way).

Tricoul este fabricat în Canada, fiind folosite doar materiale testate și certificate, prietenoase cu pielea micuților (aspect foarte important, având în vedere că scopul principal este contactul piele-pe-piele).

Trebuie să acordați o atenție suplimentară când alegeți mărimea. La haine, eu port M, iar bustul este micuț. Tricoul a fost mărimea L și mi s-a potrivit perfect (fără bebe). Când am băgat-o și pe Anastasia la piept, am simțit că aș avea nevoie de mai mult spațiu. 😀 Acum, e adevărat că ea numai micuță nu era – nu știu ce greutate avea, dar sigur depășea 4,5 kg.

Treaba cu mărimile poate fi un dezavantaj dacă ambii părinți doresc să folosească sistemul iar dimensiunile lor sunt diferite (cum este cazul de cele mai multe ori).

Ah, ce nu mi-a plăcut (de fapt, ce nu îmi place la nicio bluză ce nu are bustieră inclusă) este că nu se poate purta fără sutien și protecții anti-curs-laptele-peste-tot… Iar mie nu îmi plac sutienele pentru alăptare prin casă (sau poate nu le-oi fi găsit eu pe alea suuuuper confortabile și potrivite pentru mine).

Odată ce am așezat confortabil prichindica, i-a plăcut atât de mult încât a adormit în câteva minute, profund. 🙂 Cât timp am umblat cu ea astfel prin casă (minim două ore), nu am simțit niciun disconfort, nicio durere de oase – greutatea s-a distribuit uniform pe spatele meu (strâmb în toate direcțiile).

După cum se specifică și pe eticheta de pe tricou, acesta nu este un sistem de purtare! Chiar dacă seamănă cu un wrap elastic, nu oferă aceeași susținere în timpul deplasărilor prelungite. Peste bebe sunt trei straturi subțirele de material, ce nu pot fi tensionate după dimensiunile copilului. Dar pentru plimbări prin casă, pe lângă casă sau prin apropiere, este foarte ok! 😉 (Eu am făcut diverse treburi prin casă și am ieșit prin curte cu Anastasia în acest tricou, susținându-i capul cu o mână de fiecare dată când era nevoie să mă aplec.)

Tot pe etichetă se specifică faptul că este un sistem dedicat îngrijirii piele-pe-piele și susține bebeluși până la 7 kg. Eu am cam înghesuit pitica de vreo 4,5 kg. 😀 Nu știu dacă se simte altfel într-un tricou cu un număr mai mare…

tricou Vija

Aș cumpăra un astfel de tricou (pentru următorul bebe, dacă și când o fi)? Hmmmm… Da, dacă ar fi prematur sau ar avea o greutate prea mică la naștere. Sau dacă vreau în garderobă un tricou care să arate bine și să permită ușor alăptarea puiului. Altfel, dacă aș avea de unde să împrumut, l-aș primi cu drag, având în vedere că l-aș folosi pentru o perioadă destul de scurtă de timp.

Ce poate fi mai benefic pentru puiul cel proaspăt decât atingerea mamei, mirosul ei specific, auzul bătăilor inimii pe care le cunoaște deja de când era în burtică…?

Eu sunt o Kangaroo Mama! 🙂 Iar acest tricou este doar începutul multor luni de purtat sănătos puiul cel mic, fără teama că se învață în brațe, știind că mult prea repede va coborî…

 


 

Vrei să fii la curent cu ultimele articole postate? Ne poți urmări pagina de Facebook sau te poți abona la newsletter. 😉 Enjoy!

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.