Vacanțe

La Atena, cu copii – 6 locuri de vizitat în 3 zile

08/05/2018
Atena, cu copii

Am zis că anul acesta ne vom plimba mult, să recuperăm și ce nu am putut vedea anul trecut. Prima ieșire din țară a fost la Atena, cu copii cu tot.

De ce cu cei mici? Pentru că nu plecăm nicăieri fără ei!

De ce la Atena? Pentru că… ei bine, aici am găsit cam cele mai ieftine bilete de avion. 😀 De când călătorim în patru bugetul alocat unui zbor trage mult mai greu de portofel… În plus, nu am vizitat până acum Atena – am zis că sigur găsim ce face pe acolo în cele trei zile alocate acestui city-break. În plus, la cât de neieșită eram, m-aș fi bucurat să zbor oriunde, numai să plec de acasă!

 

Despre zbor, primul din viața Anastasiei, primul în formulă de patru, am povestit AICI. Pentru a ajunge de la aeroport în oraș am luat autobuzul special (alternativa era metroul, dar… Sebi a ales.)

Pentru deplasarea prin Atena am ales transportul în comun, spre încântarea prichindelului. Am luat bilete valabile pe toate liniile, pe toate mijloacele de transport, pentru 5 zile. A fost cea mai ok variantă ca preț, chiar dacă nu am stat atâta timp (la plecare le-am lăsat unor turiști din aeroport ce abia soseau în vacanță). Interesant este că la metrou erau tot timpul porți deschise – se putea intra oricând fără validarea cartelei (însă cei care o făceau riscau o amendă destul de mare dacă se făcea vreun control).

Pe unde am avut noi de ajuns metroul, tramvaiul și autobuzul au fost foarte ok. Mai puțin ok au fost oamenii – aglomerație, îmbulzeli, băgat în fața celor cu copii mici în brațe (like us). Dar am fost chill.

Am avut cu noi căruciorul, pentru a-l plimba pe Serbastian. 🙂 Nu aș zice că Atena este cel mai stroller-friendly oraș… Sunt multe trotuare foarte înguste pe unde ne-am strecurat cu greu (sau am coborât pe șosea). Sunt multe trotuare înalte, unde nu s-au luat în considerare trecerile line, fără bâțâirea copilului – mai ales când dormea prichindelul, nu a fost prea plăcut… Dar ne-am descurcat.

De cazare s-a ocupat soțul. Cu câteva zile înaintea plecării a luat de pe booking un apartament generos, cu două dormitoare în zonă ultra centrală (a fost cam 150 eur / 4 nopți). Nu au fost cele-mai-cele-condiții însă nici nu am stat mult acolo – am avut lenjerii de pat curate și apă caldă pentru duș, a fost perfect! 🙂 (Ba chiar soțul și-a făcut de cap într-o seară cu o salată și Sebi cu niște popcorn.)

Cu mâncarea a fost destul de ok. Putea fi și mai bine dacă eram noi mai inspirați să alegem restaurantele. 😀 Dar după ce ne-am dezmeticit și ne-am dat seama că nu peste tot găsim cele mai bune și tradiționale preparate, ne-am făcut de cap (mai ales eu și Sebi, cu pastele). Iar când am prins care sunt locațiile unde merită să mergem a trecut timpul și a trebuit să plecăm. Next time we’ll know better.

Cu aglomerația a fost decent, aș zice. Prin mijloacele de transport a fost aglomerat la orele de vârf iar în zonele turistice a fost ok. Nu am idee cum o fi fost pe la muzee sau pe la antichități – acolo am văzut mereu mulțime de oameni. Însă noi nu le-am vizitat pe acestea, deci nu ne-am îngrămădit. (Cea mai maaaaare coadă am găsit-o la zoo. 😛 )

 

În cele trei zile am reușit să ajungem unde ne-am propus când am plecat de acasă. Mai mult, am descoperit și acolo alte locații drăguțe la care ne-am oprit fără să ne pară rău pentru timpul alocat. 🙂

 

1 Plimbare prin zona centrală

Cu piciorul și cu căruciorul ne-am plimbat în lung și-n lat, în sus și-n jos (muuuulte pante mai are Atena asta) pe străzile și străduțele pietonale din zona centrală.

Am ajuns pe la Montastiraki, cu străduțele-i înguste; prin cartierul Plaka, unde de altfel am și fost cazați; pe la Palatul Parlamentului, unde am asistat la schimbarea gărzilor și ne-am distrat cu porumbeii.

Ne-am făcut de cap cu înghețată (o cupă era imensăăăă mai mult decât suficientă) și cu frappe-uri gustoase, am savurat căpșuni cu miros și gust adevărat, am făcut popasuri la terase micuțe și primitoare.

Atena, cu copii Atena, cu copii

 

2 Muzeul războiului

Am ajuns aici din greșeală, în timp ce ne îndreptam spre muzeul pentru copii Hellenic (de la punctul următor) și am poposit o oră. Am dat peste o curte maaaaare cu câteva avioane expuse iar micuțul pasionat extaziat a tulit-o repejor să le vadă de aproape. S-a cocoțat pe la fiecare, a alergat pe acolo, am mers împreună în jurul clădirii și am mai citit despre exponate.

La interior nu am vizitat muzeul – nu știu dacă pe prichi l-ar fi acaparat acum tematica mai mult decât au făcut-o avioanele. Am intrat doar puțin, cât să vadă o statuie a lui Zeus și să mă anunțe că domnul acela a uitat să își pune pantalonii pe el. 😛

Atena, cu copii Atena, cu copii

 

3 Muzeul pentru copii Hellenic

Locația aceasta este genială și un must visit dacă ajungeți prin Atena cu copii! 🙂 Ge-ni-a-lă, vă zic! De fapt este un maaaare loc de joacă, nu este un muzeu așa cum îi spune numele. Însă nu este un loc de joacă așa cum ne gândim, comercial…

În primul rând intrarea e gratuită. Așa că problema costurilor se taie de pe lista motivelor de ne-vizitare. Cine dorește poate cumpăra materiale expuse acolo sau poate lăsa o donație – noi am dat câțiva euro la plecare iar cei mici și-au lăsat amprentele pe peretele special amenajat și frumos colorat.

Clădirea este amenajată pe două nivele, cu camere și zone dedicate diverselor tipuri de activități, iar copiii au ce face aici o zi întreagă. Noi am stat vreo patru ore – ni s-a făcut foame și a trebuit să plecăm să ne hrănim.

Materialele sunt foarte variate, din diverse domenii, de la artă la istorie, de la viață practică la anatomie, de la construcții la observarea mediului și verbalizarea sentimentelor. M-a surprins plăcut când am văzut multe materiale legate de senzații și sentimente! Au chiar și o cameră pentru copii mici, cu salteluțe pufoase și multe jucării senzoriale – nouă ne-a plăcut mult că am profitat să ne întindem pe jos și să ne odihnim. 😀

Mai multe fotografii din acest minunat loc de joacă am încărcat AICI.

Atena, cu copii Atena, cu copii

 

4 Zoo Attica

Grădina zoologică a fost pe lista de obiective cu care am plecat de acasă. 🙂

Pentru că am rezervat un articol distinct acestei locații, nu scriu prea multe aici. Pe scurt, ne-a plăcut mult! A fost cea mai dinamică grădină zoologică pe care am vizitat-o până acum.

Doar să aveți grijă să NU o vizitați joia! Noi am fost joi și acolo am dat peste o coadă imensă. Nu înțelegeam ce se întâmplă! De ce era atâta lume (iar majoritatea erau greci)? (Mă rog, ne mai întrebam și de ce nu sunt acei greci la serviciu…)

Joia au o promoție în parteneriat cu o rețea de telefonie mobilă și, cu un cod, pot intra doi oameni cu un singur bilet (cam cum era oferta la cinema pe la noi de miercuri seara – nu am idee dacă mai există, că de când nu mai ajungem noi la cinema…).

Sau, dacă vreți să economisiți 18 euro, mergeți joia, dar pregătiți-vă să stați la coadă (la intrare și la masă și la animale etc.).

Atena, cu copii Atena, cu copii

 

5 Insula Aegenia

Am adăugat acest obiectiv pe lista mea cu semnul întrebării. Nu eram siguri că vrem să ajungem aici.

Ne-am hotărât ”din mers”, după ce ne-am dat seama că avem suficient timp (dacă zonele cu antichități nu le vizitam acum). În plus, am dorit să îi oferim lui Sebastian o plimbare cu feribotul.

La doar o oră depărtare de capitală am găsit un alt aer, o altă atmosferă, o altă apă – așa, din cele specifice insulelor grecești, unde timpul are un alt ritm, unde aerul te îmbie la lenevit. Am stat aproape toată ziua pe insulă, plimbându-ne prin port și pe străduțele înguste din zonă, am mers la un loc de joacă simplu dar foarte distractiv pentru Sebastian, am stat cu picioarele în apa atât de curată și am luat masa la una dintre taverne.

Am fi vrut să avem mai mult timp la dispoziție, să putem ajunge și pe alte plaje de pe insulă, însă transportul local e în ton atmosfera generală – cam cu lene… Dar noi tot ne-am simțit bine. Ne-am relaxat și ne-am făcut de cap cu muuuult fistic (delicatesa locală).

Atena, cu copii Atena, cu copii

 

6 Faleza

Am ajuns pe faleza Atenei din greșeală. Eram la o plimbare cu tramvaiul (nu pentru a ajunge la o destinație anume, ci doar pentru a-l plimba pe Sebi și atât). Pe geam, soțul a văzut un parc imens, cu niște locuri de joacă mari de tot și în 10 secunde am țopăit din tramvai, înainte să se închidă ușile pentru a pleca mai departe.

Se pare că ajunsesem pe faleză. (Am zis că dacă ar fi să mai vizităm Atena cu altă ocazie, aceasta este zona în care vom căuta cazarea.) Este atât de frumoasă! Și de aerisită! Și de primitoare! Și de relaxantă!

Ne-am plimbat la pas de melc adormit, am admirat apusul, am zărit în depărtare ambarcațiuni frumoase, după care am intrat în parcul cel mare. Am găsit aici niște locuri de joacă mari de tot! Dar mari! Spre încântarea lui Sebastian care nu mai știa la care să se ducă și spre care să alerge. Le-a luat pe fiecare la rând și s-a distrat până la epuizare (adică până nu și-a mai putut coordona bine picioarele și a căzut și s-a julit 😀 ).

Atena, cu copiiAtena, cu copii

 

Obiectivele turistice specifice capitalei Greciei (bolovanii, cum le zice Sebi) le-am lăsat pentru altă ocazie, când vor mai crește cei mici și vor fi interesați (și impresionați) de ele.

Oricum, ne-am plimbat destul de mult, fără să ne fi propus asta neapărat. Iar un obiectiv cu care am plecat de acasă a fost plimbarea lui Sebastian cu cât mai multe mijloace de transport în comun, spre extazul micuțului: avionul, autobuzul, metroul, tramvaiul, feribotul și trenul (chiar dacă a fost cel turistic, tot se pune la socoteală).

Cam acestea sunt locurile pe care le-am bifat noi în cele trei zile petrecute la Atena, cu copii la pachet. Am fost suuuuuper relaxați, am intrat prin parcuri când am vrut, ne-am odihnit când am dorit, nu am pornit să bifăm liste cu obiective. Atena este un oraș cu multă verdeață, cu multe parcuri și spații de fugărit porumbei – am încercat să ne bucurăm cât mai mult de toate acestea. Am încărcat AICI mai multe fotografii din aventura noastră frumoasă.

Am mai lăsat locuri de vizitat și descoperit și pentru data viitoare. 🙂

 


 

Vrei să fii la curent cu ultimele articole postate? Ne poți urmări pagina de Facebook sau te poți abona la newsletter (dreapta-sus). 😉 Enjoy!

 

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.