Recomandari Review-uri

Ludotech – loc de joacă, distracție și învățare

05/07/2017
Ludotech

De curând am vizitat Ludotech – un spațiu de joacă relativ nou din București. Trebuie să vă spun ce am găsit pe acolo, că tare mult ne-a mai plăcut! (M-am chinuit să fac un articol nu foarte lung și … nu am prea reușit. :P)

Am mers într-o seara, după serviciu, împreună cu Sebi, bineînțeles (doar nu era să merg să mă joc singură :P). Pentru că micuțului îi plac muuuuult de tot trenurile și pentru că nu eram sigură că voi găsi loc de parcare fix la intrare (e greu cu mersul pe jos și burtoiul mare), am ales să mergem cu metroul, spre maxima încântare a prichindelului. Am coborât la Unirii, și după câțiva pași pe lângă Horoscop am ajuns rapid.

În mai bine de două ore petrecute acolo, am descoperit împreună cu Sebi multe materiale absolut minunate, pe care nu le-am mai văzut în alte părți! Micuțul s-a distrat mult, chiar dacă era după o zi plină la grădiniță. 🙂

Să vă fac poftă, vă povestesc câte ceva despre aceste materiale care mi-au atras atenția în mod deosebit (din categoria de vârstă în care se încadrează Sebi, că erau multe minunății și pentru copii mai mari :P).

 

 1. Relieful din nisip

La prima vedere, este o ladă cu nisip (care îi atrage oricum copii :D). Însă când se pornește aparatura, începe magia!

Ludotech

Un retroproiector special proiectează forme de relief pe nisipul din ladă, însă nu oricum, ci integrând elemente de realitate augmentată. Când formele de nisip se modifică, se schimbă și formele de relief proiectate. De parcă nu ar fi suficient, când aparatul ”simte” mișcarea unei mâini, simulează o apă curgătoare.

Acum, nu știu cât de mult se poate înțelege din descriere, însă este fascinant! Las aici un link către un VIDEO – fotografiile nu pot surprinde toată dinamica dintr-o cutie cu nisip. 🙂 Are rost să mai spun că Sebi a fost încântat să schimbe formele de relief și să ”creeze” apa singur? (Yep, și mie mi-a plăcut mult!)

Exponatul este unic în România, realizat în urma cercetărilor efectuate de un grup de oameni de știință de la Universitatea California – Davis. Iată o nouă metodă distractivă de a-i învăța pe cei mici despre formele de relief. 😉

 

 1. Roboțelul din lemn

Cărui copil nu îi plac chestiile care se mișcă singure? Este magie în mintea lor, că nu prea înțeleg cum se petrec lucrurile. Dar cum ar fi ca cei mici să poată ”programa” singuri de la 3 ani, de exemplu?

Cubetto este un roboțel din lemn (nu, nu arată ca un războinic comercial, de prin filme de desene animate) ce poate fi îndrumat să parcurgă un traseu stabilit de cei mici, cu ajutorul unei plăci dedicate. Pe unde trebuie să ajungă roboțelul? Pe unde stabilesc copiii!

Ludotech

Cu ajutorul unor săgeți (tot din lemn), Sebi a ”programat” ca robotul să meargă sus/jos/stânga/dreapta (iată o ocazie bună pentru a-i învăța pe cei mici aceste noțiuni) și a fost super încântat când a văzut că este ”ascultat”.

Cum fotografiile nu pot reda mișcarea lui Cubetto, las aici un link către un FILM scurt. Nu am idee pe unde se mai găsește acest material, însă nu l-am mai văzut până acum. 🙂 Mai mult, roboțelul este aprobat de sistemul de învățământ Montessori, incluzând doar piese din lemn (fără tablete, fără conexiune la internet, fără prea multă tehnologie), ajutându-i pe cei mici să facă primii pași spre limbajele de programare (la 3 ani!!!).

 

 1. Traseul cu robo-gândăcei

Cu toate că este greu, dacă ar fi să fac un top al materialelor care l-au încântat mai mult pe Sebi la Ludotech, cred că acesta ar fi. 🙂

Ludotech

Gândăceii sunt de fapt niște micro-roboți ce se folosesc de vibrațiile produse de un mecanism intern ingenios pentru a se deplasa. Când îi mai pui și într-un labirint (ce poate fi construit de copii, modificat și adaptat oricând), cu bariere ce se închid/deschid, distracția este garantată!

Iată aici un FILM cu robo-gândăceii în acțiune. 😉 Acum, imaginați-vă o cursă cu acești roboței – nu-i așa că se lasă cu mult amuzament?

 

 1. Traseul cu bile

Sebi, fascinatul de puzzle-uri și alte materiale ce trebuie construite folosindu-se de abilitățile inginerești, a fost foarte atras de acest traseu.

Dintr-o cutie maaaare și-a putut alege diverse piese cu ajutorul cărora să construim împreună un traseu. Din când în când îl mai testam, lansând o biluță colorată (marble type) și urmărind pe unde mai trebuie aduse îmbunătățiri.

Ludotech

Wall Street Journal a declarat Quadrilla (așa se numește) drept una dintre cele mai bune jucării pentru primii pași în lumea programării. Cei mici au posibilitatea să își lucreze răbdarea, logica și gândirea analitică. Iar încântarea când traseul este finalizat și funcționează… nemaipomenită!

Cu puțin mai multă răbdare, ajutor la cerere și inventivitate, iată ce se poate realiza – VIDEO. 😉

 

 1. Puzzle magnetic

Ok, magna tiles au intrat de ceva vreme pe piața românească, poate nu mai reprezintă neapărat o noutate. Însă pentru Sebi a fost primul contact cu aceste piese magnetice. 🙂 Și i-au plăcut, bineînțeles.

Ludotech

A durat puțin până s-a prins că se pot realiza și construcții pe verticală, nu doar alăturând o piese lângă alta (classic puzzle style). Când și-a dat seama că poate construi diverse mi-a cerut ajutorul și am făcut împreună o mașină (în care am pus și omuleți Lego, ce încăpeau de minune – am găsi acolo și o cutie maaaaare cu Lego Duplo, cu care s-a distrat ulterior :P).

Ce se mai poate construi cu aceste piese magnetice? Iată aici o idee. 😉 VIDEO

 

 1. Puzzle cu iluzii

Sincer, acest puzzle m-a prins pe mine, în timp ce Sebi avea treabă ”dresând” robo-gândăceii. 😀 După ce l-am făcut și am pus deasupra planșa cu iluzii, a venit și prichi, încântat de mișcările pe care le vedea pe masă.

Ludotech

Iluzia optică îi fascinează pe cei mici, provocându-le imaginația și inventând povești despre luminile ce se sting/aprind, scările rulante sau conductele din subteranul unui oraș inventat de mânuțele lor. Iată aici un VIDEO – cum arată acest puzzle minunat.

 

Ar fi multe alte materiale de descoperit la Ludotech, atât pentru copii micuți (peste 2 ani, aș zice) cât și pentru cei mai mari (+10 ani) – circuitele electrice, microscopul, jocurile logice din lemn, mini-cinema, biblioteca plină de cărți interesante, labirintul cu bile (ah, ce m-am enervat cu ăsta ca nu am reușit să mut toate biluțele :P), placa de echilibru, seiful super-ingenios, planșa de anatomie și multe altele.

Am stabilit că următoarea vizită a lui Sebi va fi împreună cu tati – sigurrrrr și cel mare va fi încântat de toate câte va găsi acolo și se va juca împreună cu prichi. 😛

 

Așadar, vă invit să vizitați și să descoperiți acest loc de joacă. 😉 Eu îl iau în considerare pentru organizarea de petreceri/aniversări mai atipice – cei mici s-ar distra cu siguranță.

 


Vrei să fii la curent cu ultimele articole postate? Ne poți urmări pagina de Facebook sau te poți abona la newsletter (dreapta-sus). 😉 Enjoy!

You Might Also Like

3 Comments

 • Reply Unicornul albastru 05/07/2017 at 17:27

  Fain loc, multumesc de recomandare 🙂 Ceva nu nu imi este clar insa si nu am gasit nici pe pagina lor- care este limita inferioara de varsta? Adica cam de la cati ani ii putem duce pe micuti aici?

  • Reply Elena Munteanu 06/07/2017 at 09:16

   Eu ziceam ca ar merge peste 2 ani, din materialele ochite (ma gandesc la cutia cu Lego Duplo, de exemplu). Insa poate sunt mai multe…
   Acum am vazut ca organizeaza un eveniment de tipul “Alee Senzoriala” pentru copii de +1 an.

 • Reply Unicornul albastru 13/07/2017 at 22:56

  Multumesc mult 🙂

 • Leave a Reply

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.