Parenting

Permutări nocturne – somn agitat prin trei paturi într-o noapte

16/01/2019
Somn agitat

O noapte, trei camere, trei paturi, patru oameni somnoroși

O culc pe ea repejor și ușor. Mă duc la el-mic.

Îl las pe el-mic să adoarmă singur, mă duc lângă el-mare. Adormim împreună.

Mă trezesc peste noapte – el-mic mă împungea cu picioarele, perpendicular pe mine, gata să cadă în cap din pat. Îl așez pe direcția bună și îl caut pe el-mare.

L-am găsit pe el-mare în patul lui el-mic – nu mai încăpem toți trei în același pat… Mă strecor și eu. Adorm greu la loc.

Se trezește ea și mă duc să îi țin companie până adormim împreună (ea repejor, eu mai greu), îmbrățișate.

Mă trezesc și ies pe hol – încotro să mă îndrept? La dreapta este camera mai călduroasă, cu patul mai mare, cu el-mic crăcănat peste tot. La stânga este camera cea mai friguroasă, cu patul mai mic, ocupat în mare parte de el-mare.

Aleg să intru în camera cu patul mai mare, cu mirosul lui el-mic și cald în nări. Ațipesc cu greu.

Nu mai apuc să adorm că sună ceasul deșteptător.

(A doua zi aflu că și el-mare a vizitat-o pe ea peste noapte. Cât o adormea la loc, el-mic s-a mutat lângă mine și el-mare s-a dus în camera cu patul rămas liber.)

Somn agitat

De ce-oi fi eu atât de chiaună în dimineața asta? Să fie de la atâtea plimbări prin casă? Să fie de la atâtea re-adormiri cu greu?

Unele nopți sunt așa.

În altele dorm grămadă (mulțumesc Anița!).

În alte nopți ne trezim cu Sebi cocoțându-se între noi. Sau se ghemuiește la picioarele noastre, ca un pui mic și oropsit, dacă nu are loc până sus la perne (deh, mai dormim și noi îmbrățișați uneori). Vine somnoros că i se face dor de mami și de tati peste noapte…

Vai, când îmi amintesc cât nesomn am mai pupat când era Sebi micuț… Vai și vai! Adică am aflat ce-s alea trei ore legate de somn abia după 2,5 ani ai lui! Ciudat este că îmi amintesc că așa s-a întâmplat, nu și senzațiile. Cumva, am supraviețuit – și aveam suficientă energie cât să îmi duc ziua, cu serviciu și toate cele pe lângă.

Când a apărut Anița m-am pregătit sufletește pentru nesomn. Adică pentru ceea ce cunoșteam și aveam experiență. Că asta este viața – un copil mic se trezește de nșpe ori pe noapte, de multe ori numai să se asigure că are companie.

Dar când am văzut că ea e… altfel… Am zis că e SF! Încă spun! Cum să nu adoarmă cu sânul în gură? Cum să se întoarcă bine-mersi cu fundu-i dolofan la mine și să se culce?? Cum să se trezească de 1-2 ori pe noapte? Sau de multe ori să nu se trezească deloc?? Cum să se trezească uneori, să miorlăie ușurel și să se culce la loc până să ajung la ușa ei? (Zău că uneori o aud că mai dă câte un cap de perete, dar nu pare să o deranjeze!! Se culcă la loc! Singură!) SF, vă zic!!

Și da, încă e alăptată la cerere, dar despre asta o să povestesc altă dată. Altă poveste SF… 😀

Să vă mai zic ceva și cum mai este somnul copilului de 5 ani? În afară de ocazionalele plimbări nocturne, este deeeeeestul de bine. 🙂 Este mult mai bine decât la 3 ani, de exemplu. (Iar ca mai devreme de 3 ani orice variantă cu siguranță este mai bună!)

Se culcă singur! Adică… nu mai stăm lângă el până adoarme! Adică… își pune singur pijamalele și se bagă în pat și așteaptă acolo (de cele mai multe ori) până adoarme! Secretul nostru? Îl păstrez pentru alt material. 😛

Mai nou cere să doarmă creanga! Adică vrea să meargă pe la prieteni pentru petreceri în pijamale. Este entuziasmat, își pregătește singur rucsacul cu pijamale și schimburi pentru a doua zi și periuță de dinți…

Pfffff…. Este mare, a crescut… Pffffff….

Cam așa ne sunt nopțile. Uneori sunt lungi și odihnitoare. Alteori sunt mai… dinamice. 😀

Nopțile voastre cum mai sunt?


Sursa foto - pixabay.com

Vrei să fii la curent cu ultimele articole postate? Ne poți urmări aventurile pe pagina de Facebook sau te poți abona la newsletter. 😉 Enjoy!

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.