Alăptare Colaborări

Pompa de sân – necesară, utilă sau doar o cheltuială în plus?

20/12/2017
pompa de sân

”Alăptarea bebelușului este un lucru cât se poate de natural. Ce poate fi atât de complicat? Pun copilul la sân, el deschide gura și suge. Laptele e acolo, că doar sunt femeie sănătoasă.”

 

Cam așa gândeam eu înainte de nașterea lui Sebastian. De aceea nu m-am informat deloc despre nimic – nici despre naștere, nici despre alăptare, nici despre îngrijirea copilului. Oricum, am zis că merg la o maternitate privată, le dau o căruță de bani și plec de acolo aflând toate câte am nevoie.

Heheeee… doar că lucrurile nu au stat chiar așa! Mai ales în ceea ce privește alăptarea, ascultând de sfaturile primite în maternitate am început cu stângul… Micuțul a primit lapte praf în maternitate, ca eu să mă odihnesc noaptea. Nu aveam mamelonul format, așa că mi-au dat protecții de silicon. Lactația nu era suficientă pentru a satisface nevoile bebelușului, așa că i-a trebuit supliment (oferit cu biberonul). Mi-au trebuit trei luni să repar problemele…

De voie de nevoie mi-am dat seama că am nevoie de o pompă de sân. Pentru că bagajul meu de maternitate era format doar din buletin și card bancar, l-am trimis pe soț să îmi cumpere una pe care să o folosesc după ce ajungem acasă. A mers omul în magazin și a ales una nici prea ieftină, nici cea mai scumpă – prețul a fost singurul criteriu pe care s-a orientat, de unde era să știe altceva?

Nu a fost alegerea perfectă, dar m-am descurcat cu ce am avut. În maternitate am folosit o pompă de sân electrică, des și foarte des. Acasă am folosit pompa de sân de multe ori pe zi (și noapte) în prima lună. În primele trei luni am apelat la ea mai răruț (de 2-3 ori pe zi) iar după această perioadă am scos-o ocazional.

pompa de sân

Când a venit Anastasia eram mult mai pregătită decât la Sebastian – știam recomandările privind alăptarea, citisem multe experiențe ale altor mame și problemele de care s-au lovit, aveam pregătit numărul unui consultant în alăptare la care aș fi putut apela la nevoie, aveam pregătite ”echipamentele” de bază (mai ales că urma să merg la o maternitate de stat, trebuia să fiu mult mai bine pregătită).

Pompa de sân s-a găsit pe lista celor necesare, având în vedere experiența avută la Sebi. M-am gândit că voi avea nevoie de ea, mai ales dacă voi avea experiențe similare (omul se pregătește pentru ce cunoaște deja, nu?):

 • În maternitate, pentru stimularea lactației la început. Pentru că Sebi a primit supliment cu lapte praf, era normal să nu îi ajungă picăturile mele de colostru… Așa că am pus foarte devreme pompa de sân în funcțiune pentru a stimula lactația și a-i oferi micuțului tot lapte matern ca supliment. Dacă și Anastasia avea să primească lapte praf, voiam să fiu pregătită pentru stimularea lactației cât mai curând.
 • La 3-4 zile după naștere, când se instalează lactația și apare furia laptelui – sâni plini, fierbinți, cu noduli, dureroși la cea mai mică atingere… brrrr… Cu tot suptul bebelușului, masajul manual, dușurile calde și frunzele de varză în bustieră, tot pompa de sân a fost cea care mă ajuta cel mai bine la detensionare.
 • Când bebe este mai somnoros și nu suge suficient cât să detensioneze sânii. Sebi nu a avut cea mai bună atașare și, în plus, a avut icter prelungit (majoritatea copiilor fac icter, din câte știu eu). Asta a însemnat că nu scotea eficient laptele și îl mai apuca și somnul după câteva guri (dar un somn din ăla, iepuresc). Pentru a detensiona sânii când micuțul nu a făcut față am apelat mereu la pompa de sân.
 • La fiecare atașare, pentru a scoate mamelonul neformat. Când am început acasă procesul de renunțare la protecțiile de silicon, foloseam pompa de sân pentru a forma mamelonul, înainte de a-l îndesa în gura bebelușului. Rareori reușeam să îl formez cu mâna. Puneam pompa de sân, dădeam de două-trei ori și treaba era rezolvată. Acum eram din nou pregătită pentru asta, deoarece mamelonul tot nu mi s-a format după trei ani de alăptare…
 • Când bebe sugea dintr-un sân iar celălalt curge singur. Sincer, îmi era milă de laptele acela care curgea singur și se irosea… Așa că dacă tot sugea Sebi la un sân, puneam pompa la celălalt și scoteam ce curgea, depozitând în congelator. E adevărat că după câteva luni l-am aruncat că nu îl folosisem, dar îl știam acolo în caz că aveam vreodată nevoie.
 • Când am făcut un nodul pe sân, după o lovitură de cot primită accidental, blocându-mi un canal. Prichi nu a reușit să rezolve, nici masajul nu a dat roade – pompa de sân a fost cea care m-a salvat.
 • Când am rămas fără lapte. Da! ”Am pierdut laptele” cum se zice, când Sebi avea 7 luni (voi povesti despre asta). Am fost bolnavă, am zăcut o săptămână cu dureri și febră mare iar laptele s-a dus. Am folosit pompa de sân la 3-4 ore, câte 15-20 de minute, pentru a restabili lactația.

Cam acestea au fost situațiile în care am avut nevoie de pompa de sân în perioada alăptării lui Sebi.

pompa de sân

La Anastasia am avut mereu la îndemână, gata de intervenție, pompa de sân electrica dubla Spectra 9+. Specificațiile și funcțiile acesteia au fost mult peste cele pe care le-a avut pompa de sân manuală folosită la Sebi (cumpărată de soț doar pe criteriul prețului 😀 ):

 • Este micuță și ușoară, comparând cu pompa electrică folosită în maternitate. Am pus-o la încărcat lângă monitorul bebelușului și nu este mare diferență între ele. Ca greutate, este comparabilă cu o sticlă mică de apă – mai puțin de 250 g.
 • Nu trebuie să stau lângă o priză! Are un acumulator ce se încarcă, permițând plimbarea pompei de sân oriunde este nevoie (are o autonomie de aprox. 2 ore).
 • Poate fi folosită noaptea, când (sper că) doarme bebelușul. Este silențioasă iar ecranul luminat discret permite folosirea pompei de sân fără a aprinde lumina.
 • Am putut alege mărimea cupei pe dimensiunea sânului meu! Se poate alege dintre patru dimensiuni ale cupelor – mie mi s-a potrivit mărimea S.
 • La nevoie (dacă o fi nevoie să colectez lapte să îi las micuței acasă), poate fi utilizată pentru extragerea simultană a laptelui din ambii sâni.
 • Are funcția de masaj a sânului (cu 5 nivele de intensitate) – foarte util înainte de a începe pomparea, pregătind sânul și stimulând lactația.
 • Are zece nivele de intensitate a pompării. În funcție de graful de sensibilitate la momentul respectiv, de starea și confortul mamei, de nivelul lactației, se poate modifica nivelul de intensitate astfel încât să se creeze vacuum-ul optim, să nu se simtă niciun disconfort.
 • Pe ecran se poate vedea care este nivelul de pompare definit și timpul de când a pornit programul. După 30 de minute se oprește automat.
 • La redeschiderea pompei se păstrează setările de nivel folosite ultima dată. Odată găsit nivelul confortabil, nu este nevoie selectarea acestuia de fiecare dată.
 • Se găsesc piese de schimb pe piață. Dacă este nevoie de o supapă, un filtru sau un recipient pentru stocarea laptelui matern, se pot cumpăra ușor.

Din câte am testat până acum, mi-ar fi plăcut:

 • Să fie și mai silențioasă. Ea nu face mare zgomot, e adevărat, dar sunt mulți bebeluși (ca Sebi) care se trezesc și când zboară o muscă prin cameră / vibrează telefonul / mergi în vârful picioarelor și scârțâie o amărâtă de placă din parchet…
 • Recipientele de stocare să fie și mai stabile. Au baza oarecum rotunjită și se pot dezechilibra destul de ușor.

pompa de sân

Las aici și alte situații în care pompa de sân (mai ales una electrică dublă) ar putea fi necesară unei mame:

 • Mama trebuie să plece o perioadă mai scurtă sau mai lungă de lângă bebeluș. Înainte de această separare, mama poate folosi pompa de sân pentru a colecta lapte matern pe care să îl lase acasă să îi fie oferit puiului. De asemenea, dacă mama este plecată mai mult timp de lângă copil, ar avea nevoie să detensioneze sânii din când în când.
 • Mama revine la serviciu mai devreme, continuând alăptarea. Aceasta poate folosi pompa de sân pentru menținerea lactației, colectând în același timp lapte pentru bebelușul de acasă.
 • Mama încearcă relactarea sau nu poate alăpta deloc însă dorește să ofere copilului lapte matern. Pentru restabilirea sau menținerea lactației, se recomandă ca mama să folosească pompa de sân la fiecare 3-4 ore, stimulând astfel producerea de lapte.

 

Pentru o alăptare lină și fără disconfort, cel mai bun lucru pe care îl poate face o viitoare mamă înainte de nașterea unui copil (mai ales dacă este primul) este să se informeze!

Așadar – pompa de sân este necesară, utilă sau doar o cheltuială în plus? Păi… depinde de experiența fiecărei mame în parte. 🙂 Eu am avut mare nevoie de una la Sebastian, așa că am pregătit-o și pentru Anastasia.

 


 

Vrei să fii la curent cu ultimele articole postate? Ne poți urmări pagina de Facebook sau te poți abona la newsletter (dreapta-sus). 😉 Enjoy! 

You Might Also Like

13 Comments

 • Reply Natalia 20/12/2017 at 09:54

  Interesant review-ul, e prima oara cand aud de pompa asta. Eu am avut una de la Primii pasi, manuala, am folosit-o de foarte putine ori si a fost ok.

  • Reply Elena Munteanu 21/12/2017 at 09:37

   Pompa pe care am avut-o la Sebi a fost manuala și am tot folosit-o (mai ales în primele trei luni)… De câte ori nu mi-a sărit mânerul acela…

 • Reply Doina Moșneag 20/12/2017 at 09:57

  Și pentru mine, pompa de sân a fost o binecuvântare pentru că mi-a permis să îmi continui programul meu de workoholică :))) am avut una de la philips care și acum mai este folosită de alte mame.

  • Reply Elena Munteanu 21/12/2017 at 09:38

   Da, fără o pompă de sân e greu să menții lactația dacă dorești (sau trebuie) să și lucrezi…

 • Reply Ioana Marinescu 20/12/2017 at 10:32

  Mai, pentru mine pompa a fost salvarea si, in acelasi timp, cosmarul vietii mele 🙂 Salvarea, pentru ca datorita ei am reusit sa alaptez combinat pana la 7 luni, cosmarul pentru ca nu mai suportam sa ma mulg. Nu de durere sau ceva, cat de timp pierdut. Eram epuizata fizic si psihic….

  • Reply Elena Munteanu 21/12/2017 at 09:40

   Of, te cred…
   Pe mine m-a obosit la Sebi în primele trei luni combinația protecții de silicon (pe care le tot sterilizam) + pompă de sân la fiecare atașare… Cel mai greu mi se părea noaptea și când voiam să ies puțin la o plimbare…

 • Reply elizabiro 20/12/2017 at 18:57

  Pentru mine a fost necesara la ambii copii. La primul copil mi-a fost de folos pentru ca aveam canalele infundate, iar la al doilea copil pentru a stimula lactatia, pentru ca fiica mea nu avea putere sa suga. La ambii copii, am folosit pompa atunci cand voiam sa le las lapte in lipsa mea.Chiar daca in primele saptamani ritualul muls-alaptat-sterilizat mi s-a parut anevoios, consider pompa un obiect important.

  • Reply Elena Munteanu 21/12/2017 at 09:42

   Chiar dacă la Anastasia alăptarea merge mult mai bine decât la Sebi, m-am pregătită știind că poate fi și greu. 😀 Sunt liniștită că oricând s-ar întâmpla ceva (s-ar bloca vreun canal sau ar trebui musai să plec de lângă micuță) am pompa la îndemână.

 • Reply adinafmwl 20/12/2017 at 23:38

  fix pompa asta am folosit-o si eu! am scris si eu despre ea, merita! nu stiu ce m-as fi facut fara ea!

  • Reply Elena Munteanu 21/12/2017 at 09:43

   Dada, am citit că ai scris (pe FB cred) despre ea 😉

 • Reply Alex 21/12/2017 at 14:11

  Si eu cred ca o pompa de san electrica este foarte utila. Uneori Luca adormea fara mssade seara si clarbagam pompa pentru ca nu se mai trezea pana dimineata.

  • Reply Elena Munteanu 21/12/2017 at 14:22

   Wow! Somn toata noaptea?? 🙂
   Clar aveai nevoie de ajutor…

 • Reply vyo vyoleta 21/12/2017 at 21:32

  Eu nu am avut nevoie de pompa de san insa stiu ca sunt multe mamici care au nevoie de ele.

 • Leave a Reply

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.