Vacanțe

Prima vacanță din 2018, cu nasul la zăpadă

09/01/2018
copii la munte

“Vai, dar nu răcește? Așa mică…”

sau

”Ce curajoși sunteți! O căliți de mică…”

și altele, cu traducerea privirilor “Oameni nebuni, de ce ați scos bebelușul din casă???”.

Cam astea ne-am tot auzit zilele trecute, când am avut parte de prima vacanță din viața Anastasiei, prima ieșire a noastră pe anul acesta, la Vatra Dornei. (Coincidență – tot pe acolo a fost și prima vacanță din viața lui Sebi! 🙂 )

copii la munte copii la munte

 

Pe 1 ianuarie am hotărât să plecăm undeva (oriunde, la cât de neplimbați eram), am dat câteva telefoane și am stabilit detalii legate de cazare, seara am făcut bagajele iar a doua zi am plecat spre celălalt capăt al țării. 🙂

A fost primul drum lung în mașină pentru Anastasia – vor urma multe altele anul acesta, mai ales că a fost nesperat de bine. Somn, popasuri la 2,5 – 3 ore, mult tango și peisaje superbe (până la înserare) – așa s-a desfășurat pe scurt drumul nostru cu doi copii (eu am stat în față tot timpul – nici nu am loc în spate).

Dacă mergeți tot dinspre sud și vreți să faceți un popas pentru o mâncare deosebită nu ratați Hanu Ancuței sau La popasul baciului. 😉 (Doar să nu vă grăbiți, că vine greu mâncarea…)

copii la munte copii la munte

 

Noi suntem mari fani ai nordului Moldovei, al dealurilor line și ai munților din zonă, al peisajelor ce taie răsuflarea și al satelor răsfirate. Timpul curge într-un alt ritm, fără grabă, lumea este simplă, liniștită și primitoare. Ne pare rău că suntem atât de departe – ne-ar fi plăcut să putem ajungem mai des prin zonă…

Chiar dacă aerul rece și tare ne tot îmbia la somn după fiecare masă (copioasă, cum altfel!), mai ales când dădeam cu nasul de căldura din cameră, am făcut eforturi de a ieși și de a profita de fiecare zi în parte. Din activitățile de care ne-am bucurat în cele trei zile pline, las aici o listă, să vă fie de inspirație dacă ajungeți și voi pe acolo (în sezonul rece). 😉

 • Patinoarul din parc este destul de bine îngrijit – Sebi s-a dat cu tati, testând patinele noi (cu lamă dublă). Nu este foarte mare, așa că se poate aglomera destul de repejor la anumite ore.
 • Soțul și-a amintit câteva mișcări de bază pe o pârtie de ski. În zonă sunt mai multe pârtii de ski, însă noi nu am avut noroc de zăpadă – doar o porțiune mică dintr-o pârtie era accesibilă. Bună și aia. 🙂
 • Lângă pârtia de ski, Sebi a amețit cu tati la tubing. Colacele erau jumulite și cam jalnice, dar s-au distrat foarte tare.
 • De două ori am urcat pe munte cu telescaunul – a fost dorința cea mai mare a lui Sebi (despre asta ne-a povestit tot drumul 🙂 ). Prima dată am cam tremurat – nu ne așteptam ca traseul să fie atât de lung.
 • Sus am găsit și zăpadă, mai mult decât suficientă pentru o porție zdravănă de distracție – bulgărit, plimbat cu săniuța, construit un om de zăpadă, o tură cu sania trasă de niște cai frumoși foc etc.

copii la munte copii la munte

 

Zona este absolut minunată! E o plăcere să te plimbi pe acolo (fără să întâlnești vreun om în jumătate de oră), să asculți liniștea, să te bucuri de natură. Noi am avut plăcerea de a vedea de aproape o bufniță maaaare și două căprioare elegante ce coborâseră din pădure să bea apă. 🙂 Iar Sebi a alergat nestingherit, cu nasul și obrajii roșii – s-a distrat foarte mult, după cum ne așteptam. Anastasia s-a plimbat doar la pieptul meu și a dormit muuuuult și dulce.

De mâncare ce pot spune – nu am ratat poalele-n brâu și papanașii, ciorbele rădăuțene și tochiturile. Nu am mâncat de sărbători câte am savurat acum. Toate au fost absolut delicioase – eh, ce am îndopat am dat jos la activități. Sper. 😀 Dacă ajungeți prin zonă și aveți timp, rezervați-vă câteva ore și pentru o masă la Pensiunea Poiana din Poiana Negrii (la maxim 20 km de Vatra Dornei) – găsiți acolo cei mai buni papanași ever! (Au o rețetă proprie, nu e aluatul ”standard”. Sunt bestiali. De luat și la pachet vreo două porții – și reci sunt geniali.)

Am mai zis-o – păcat că suntem atât de departe de Vatra Dornei că ne-am dori să putem ajunge mai des prin zonă…

copii la munte copii la munte

 

A fost o primă excursie reușită cu doi copii la munte. Am ieșit din casă (în sfârșit!), ne-am încărcat bateriile, am respirat aer rece și am scăpat de muci, am găsit zăpada care nu se lasă adusă pe acasă. S-a lăsat cu distracție. 🙂

Sper să avem parte de multe plimbări anul acesta!

 


 

 Vrei să fii la curent cu ultimele articole postate? Ne poți urmări pagina de Facebook sau te poți abona la newsletter (dreapta-sus). 😉 Enjoy!

 

You Might Also Like

2 Comments

 • Reply Catinca Vlad 12/01/2018 at 13:09

  Cum a suportat Anastasia drumul lung? Și nouă ne place mult nordul țării, însă ne descurajează drumul foarte lung. Înainte să avem copiii ne făceam multe concedii acolo. Și tocmai d’asta am vrea sa avem curajul să plecăm și cu ei.

  • Reply Elena Munteanu 12/01/2018 at 14:38

   A fost nesperat de bine!
   Am incercat sa facem popasuri de maxim o ora pe traseu, la cate 3 ore, sa ne jucam cu ea, sa oboseasca la loc. In rest, a stat in scaunelul ei, dormind (sau nu). 🙂
   De data aceasta am pus-o intr-un scaun RF cu reductor pentru newborn si am uirmarit-o in oglinda speciala – de foarte multe ori am vazut-o cu ochii cascati, bolborosindu-si limbuta. 🙂

  Leave a Reply

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.