Parenting

Prima vizită la mare – de la entuziasm la dezgustare

05/05/2018
prima vizită la mare

Așadar, am ajuns puțin la plajă – prima vizită la mare pe anul acesta. Probabil și ultima, că nu ne vine să revenim.

Treburile ne-au adus prin zona cea-mai-cea – Mamaia Nord (pe lângă cluburi). Și am plecat repejor, cu un gust tare amar. Și cu păreri de rău pentru Sebastian, care ne tot spunea cât de frumos este la mare…

Ne-am rezervat doua ore pentru plaja, să stăm pe un șezlong la umbră, să zburde puțin Sebi, să savurez un frappe. Ia șezlonguri de unde nu-s! Nada. Noroc că aveam un prosop la mine – pentru toți patru. Am zis că-i rece apa, ne udăm doar picioarele puțin. (Umbrelele erau cu șezlongurile. Deci lipseau.)

Asta este, e extrasezon, nu-s pregătiți oamenii. E în regulă – ne bucurăm de mare oricum!

Doar că în extrasezon nici plaja și nici apa nu se curăță. Nu e profitabil, să înțeleg…

Am intrat în mare și am dat de o apă surprinzător de caldă! Sebi a intrar repejor până la gât. Perfectă pentru bălăceală! Perfecta! Însă… cu mare grijă!

Nici bine nu am intrat în apă, că mă întreabă copilul:

– Ce este aia, mami?

– Ăăăă, un ambalaj de la o ciocolată, puiule. L-o fi scăpat cineva din greșeală, poate!?

– Și aia ce este, mami?

– Ăăăă, o pungă… Ai grijă și la bidonul acela, dragule.

– De ce fac oamenii mizerie, mami? În apă nu se aruncă gunoaie!

Ok, înțeleg că nu se curăță apa, că valurile aduc alge și pene și crengi și ale chestii naturale. Dar când apa este plinăăăă de plastice, este dezgustător!

Și copilul știe asta! Povestim acasă. Învață la grădiniță. Și, cel mai important, vede la noi!

După ce am ieșit pe prosop, am observat mai bine plaja. Mi-ze-ra-bi-lă! Plină de tot felul de treburi care nu ar trebui să fie pe o plajă. Plajă ce era destul de populată, de altfel. (Poate asta e și problema, de fapt!)

La trei metri în stânga muștele bâzâiau un hoit de pescăruș. Puțin mai în spate un grup de tineri își stingeau țigările în nisip (apoi le acopereau tot cu nisip, să aibă ce descoperi copiii mici peste câteva săptămâni, când s-o popula zdravăn zona).

Apogeul a venit de la o cucoană ce a venit pe plajă cu doi căței mici, zburdalnici, fără lesă (simpatici și jucăuși, de altfel). S-a așezat la trei metri de mine (stăteam cu Anastasia în brațe și o lăsam să pipăie nisipul cu scoici, pentru prima dată în viața ei).

Unul dintre simpatici s-a răhățit chiar sub ochii mei. Recunosc, mă uitam fix la el. Eram extrem de curioasă să văd dacă și stăpâna lui îl vede. L-a văzut și s-a îndreptat spre “locul faptei”. S-a uitat la “faptă”.

Dar în loc să se aplece și să strângă, întinde elegant vârful piciorului încălțat cu pantof sport de firmă renumită și acoperă rahatul de câine cu un strar subțirel de nisip. Și se întoarce la șueta cu anturajul – mai avea însoțitori, oameni maturi, cu look respectabil.

– “Știți, ar fi mai bine să strângeți de acolo. Nu e ok să îl acoperiți așa. Sunt mulți oameni în picioarele goale. Sunt copii care se joacă în nisip, îl scormonesc.” Și eu, mă trezesc să îi explic detaliat, cu calm, cum fac cu Sebastian.

– “Da, uite acum îl strâng! Și ți-l aduc ție!” îmi răspunde duduia, întorcându-se către prieteni, povestindu-le ce scârboșenie o pusesem eu să facă. Și se întorc toți cu câte o sprânceană ridicată către mine (care stăteam pe jos, cu Anița în brațe).

– “În regulă! Aduceți-l aici, că îl duc eu la un coș de gunoi! Zău că nu mă deranjează! Este unul mai în spate!”

Mai departe, mi-am luat doza de înjurături ce mă așteptam oricum să urmeze…

 

Am plecat de acolo dezgustată – de plajă, de apă dar, mai ales, de oameni! Din cauza oamenilor apa este plină de gunoaie iar plaja este mizerabilă!

Și iarăși am realizat că noi trăim într-o bulă… și că nu îi vom putea proteja pe Sebastian și Anastasia de ceea ce se întâmplă în afara ei…

 

Sursa foto – pixabay.com

 


 

Vrei să fii la curent cu ultimele articole postate? Ne poți urmări pagina de Facebook sau te poți abona la newsletter (dreapta-sus). 😉 Enjoy!

 

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.