Parenting Vorbe cu Sebi

Primul ”Di țe?” al lui Sebi

19/09/2016
Curious Toddler

Sebi a început să vorbească târziu (după standardele multora). A avut un puseu de creștere mare pe la 2a6l după care a început să vorbească mult și multe, să perceapă altfel relațiile dintre el și cei din jur, să își aprecieze și mai bine nevoile și să se manifeste mult mai activ.

Știind despre etapa lui ”nu” (care apare în jur de doi ani), am așteptat-o cu emoție, pregătindu-mă sufletește (povestindu-i și soțului) pentru tantrumuri și încăpățânări aparent nejustificate. Urmând ca după trei ani, când va începe să priceapă el mai multe din lumea înconjurătoare să înceapă etapa lui ”de ce”. Toate astea, în mintea mea…

Așa că am așteptat etapa lui ”nu”… și am așteptat… și nu mai venea. Apoi, după acel puseu de creștere (pe care l-am resimțit din plin în timpul nopților), a venit. Dar așa, timid… Uneori nu voia să pună jucăriile la loc, alteori nu voia să se îmbrace, alteori nu dorea să mergem undeva etc. Dar cu explicații și muuuulte vorbe, am trecut peste majoritatea situațiilor.

Ne-am speriat degeaba. 🙂 A fost mult mai ușor decât ne așteptam. Cred că a contat foarte mult faptul că i-am răspuns nevoilor încă de când era mic-micuț și că l-am încurajat să se exprime, nu l-am limitat inutil, i-am respectat programul de somn astfel încât să nu devină irascibil etc.

Cum toate au venit grămadă pe capul micuțului, explozia de dezvoltare a fost foarte mare. Așa că, la nici două săptămâni am auzit, fără să mă aștept, primul ”de ce”. 🙂

Prichi stând pe wc:

– Mami, tat tata!

– Bine pui mic, fă caca.

– Tat tata mut!

– Te cred că faci mult, aveai o burtică mare.

– Mami, di țe tat tata mut?

Așadar, primul ”de ce” al lui Sebi – ”De ce fac caca mult?” 😀

După șocul lui ”Aoleu, a început de pe acum cu ”de ce”-urile?” și al ”Aoleu, altceva nu s-a găsit să mă întrebe?” și al ”Aoleu, și eu ce îi răspund acum?” și după un ”Ăăăăăăăăă” prelungit (așa, cum făceam când eram elevă și trăgeam de timp pentru un răspuns), am decis să continui conversația pentru lămurirea prichindelului, nu-i așa?

– Păi, ai mâncat multă mâncare și s-a adunat în burtică. De acolo iese mai departe caca – mai mult sau mai puțin după cum ai mâncat (zisei eu mândră că i-am explicat copilului cât mai simplu procesul).

Ce a înțeles Sebi:

– Da, mami, a nită a matat mută pupă.

– Așa, ai mâncat multă supă la grădiniță?

– Pupa apoo, a bută a tata.

– Aha, supa s-a dus în burtă unde s-a făcut caca. (De fapt, oricând are burtă mare și îl întreabă careva ce are acolo răpunde ”tata”…)

– Apoo tata mut, a but! (zise el, arătându-mi mândru fundul și rezultatul în wc…)

– Așa, de acolo a ieșit caca mult, pe la fund.

– Da! Tat tata mut!

Mission accomplished! I-am răspuns cu brio primului ”de ce”, trecând de șocul inițial! 🙂

De atunci, de fiecare dată când merge să facă un caca povestește întins toată istoria cu ”pupa” (de parcă doar supă ar mânca toată ziua) și cu ”buta” și cu ”tata mut”.

Și tot de atunci au urmat muuuuulte ”de ce”-uri, unul mai minunat ca altul, unele m-au blocat, altele m-au obosit, altele m-au amuzat. Uneori încerc să îi întorc lui întrebarea (”Țe-i aia?” ”Un stâlp, micuțule.” ”Di țe?” ”De ce ce?” sau ”Tu ce părere ai? De ce e roșu la semafor?”) alteori încerc să îl pasez trimițându-l la altcineva să îi explice. 😀 Dar de cele mai multe ori îi povestesc cu drag micuțului meu.

Știu că vor urma muuuuulte alte discuții. Le aștept cu interes și speranța că voi avea inspirația necesară la purtător. 🙂

 

Sursa foto: mashable.com

You Might Also Like

2 Comments

 • Reply Emyly Crystyna 19/09/2016 at 10:54

  Abia astept perioada asta…
  Cand obosesti sa i rsp intreaba l tu…” da tu de ce crezi ca se intampla asa ?”

 • Reply Georgiana David 20/09/2016 at 06:43

  Este o perioada foarte frumoasa dar cateodata nu stii cum sa ii mai explici sa fie pe intelesul lui. Denis (baiatul cel mare 5ani) cand am ramas insarcinata cu fata ma intreba:”Mami bibi pe unde face caca la tine in burtica?” deci chiar or sa fie momente cand nu stii cum sa ii raspunzi

 • Leave a Reply

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.