Recomandari Review-uri

”Punguța cu doi bani” la OCC – o poveste tradițională într-un spectacol minunat

15/02/2019
”Punguța cu doi bani” la OCC

Că oamenii talentați de la Opera Comică pentru Copii pun în scenă spectacole grozave știam. Le-am călcat de multe ori pragul și am plecat încântați de fiecare dată.

Cu toate acestea, am avut emoții când am ales ”Punguța cu doi bani” la OCC pentru a-i invita pe micuții noștri de la TINY TOES . Am avut emoții pentru că este o poveste tradițională, iar noi le-am tot evitat… pentru că în general au prea multă fantezie, prea mulți dragoni, prea mulă violență și alte motive asemenea.

Însă am făcut bine să avem încredere că cei de la OCC vor reuși să aducă în fața micuților spectatori (de +3 ani) o reprezentație foarte frumoasă, cu multă culoare și mișcare, cu cântec și voie bună. A fost dinamism, a fost interacțiune cu prichindeii, a fost distracție pentru toată lumea!

Las în continuare impresiile transmise la cald de Alexandra, colega mea care se ocupă de organizarea activității educaționale la TINY TOES. 😉

”Punguța cu doi bani” la OCC

Opera Comică pentru Copii ne aduce iar zâmbete, fericire și aplauze cu celebra poveste a lui Ion Creangă – ”Punguța cu doi bani” la OCC. Spectacolul a ajuns în fața noastră sub regia Gabrielei Dumitru și pe muzica antrenantă a lui Andrei Petre Tatu.

Piesa se joacă în sala UnderGrant, sala mică și primitoare ca sufrageria bunicii – copiii vad scena foarte bine și intră în contact direct cu actorii. E ca și cum ar face parte ei înșiși din poveste – ceea ce se și întâmplă în ”Punguța cu doi bani”! Micii spectatori participă activ și interactiv la piesă – actorii le cer sfatul, îi implică în poveste, le împărtășesc planuri și secrete.

Decorul este simplu dar suficient, piesa nu depinde de el. Spectacolul este completat de jocul de umbre ce stârnește priviri curioase, de costumele actorilor (tradițional românești), de graiul vechi cu accent al protagoniștilor. Ne bucură mult păstrarea autenticității graiului lui Creangă, ajutat de scenografie și regie să fie și pe înțelesul copiilor.

”Punguța cu doi bani” la OCC
”Punguța cu doi bani” la OCC

Piesa este clădită pe umor de situație – rolurile sunt bine definite și fiecare personaj îi explică micului public situația în care se află. Cerând sfatul copiilor tot timpul, actorii îi implică activ pe aceștia în piesă. Astfel, micuții preiau frâiele acțiunii de multe ori și devin șugubeți și păcălesc, plini de umor, personajele. 🙂

Actorii dau dovadă de mare implicare și spontaneitate, se distrează împreună cu publicul și îi fac jocul. La un moment dat Cocoșul întrebă copiii unde se află Boierul iar copiii îi dau informații false – la stânga, la dreapta, în spate! Iar Cocoșul spune gânditor

Boierul acesta este PESTE TOT! Ce mă faaac?)

Desigur, apar și elemente moderne în lumea lui Creangă (cum ar fi resuscitarea cocoșului cu șocuri electrice). Acestea sunt susținute și de sunete specifice transpuse în muzică antrenantă, momente care stârnesc multe râsete și aplauze prin jocul scenic excepțional al Cocoșului.

”Punguța cu doi bani” la OCC
”Punguța cu doi bani” la OCC

Toți actorii sunt plini de viață și foarte mobili, vin către toți copiii cu replici, priviri directe, contact și mult umor. Sunt foarte atenți la implicarea copiilor, improvizează pe măsura dorințelor micuților spectatori și conduc prin întrebări fin meșteșugite către morala poveștii.

Este foarte important că accentul este pus de-a lungul întregii piese pe valori precum dreptatea, cinstea și adevărul. Copiii înțeleg pe tot parcursul spectacolului (și mai ales la final) că un comportament ca al Boierului sau ca al Babei este de nedorit, că cinstea îi aduce Cocoșului lucruri bune și că trebuie mereu să urmeze calea adevărului.

Spectatorii fideli de la TINY TOES recomandă cu drag ”Punguța cu doi bani” la OCC! Așteptăm cu drag următorul spectacol, chiar dacă este unul la care am participat deja! 😉


Vrei să fii la curent cu ultimele articole postate? Ne poți urmări aventurile pe pagina de Facebook sau te poți abona la newsletter. 😉 Enjoy!

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.