Alăptare

Recomandări OMS – alăptarea copilului bolnav

30/03/2016
Breastfeeding mama
Autor: Organizația Mondială a Sănătății

COPILUL BOLNAV

Simptome (legate de hrănire):

  • Copilul ar putea cere să fie alăptat mai des decât înainte.
  • Simptome locale precum un nas înfundat sau o candidă bucală pot interfera cu suptul. Copilul poate suge pentru o perioadă scurtă de timp, fără să preia o cantitate suficientă de lapte.
  • Copilul poate fi prea slăbit pentru a suge eficient, sau nu poate suge deloc.
  • În cazul unei operații, copilul ar putea avea interdicția de a primi mese orale sau enterale.

Management

Bebelușii și copiii mici care sunt bolnavi ar trebui să fie alăptați în continuare, cât mai mult posibil, în timp ce primesc tratament. Laptele matern reprezintă alimentul ideal în perioada unei boli, mai ales pentru copiii mai mici de 6 luni, și îi ajută în recuperare.

 

Bebelușii sub 6 luni

Dacă un bebeluș se află în spital, mamei ar trebui să i se permită să stea cu el, să aibă acces nerestricționat pentru a-i putea răspunde și pentru a-l putea hrăni la cerere.

 

Dacă bebelușul are nasul înfundat

Mama poate fi învățată cum să folosească picături se apă salină sau lapte matern, și să curețe nasul copilului folosind un șervețel răsucit. Aceasta îl poate alăpta pe cel mic mai des, pentru perioade mai scurte de timp, permițându-i copilului să respire pe gură până i se desfundă nasul.

 

Dacă bebelușul are afte în gură datorită candidei

Atât mamelonul mamei cât și gura copilului ar trebui tratate cu violet de gențiană sau nistadină.

 

Dacă bebelușul nu poate fi alăptat corespunzător, dar poate primi mese orale sau enterale

Mama își poate exprima laptele, în ritmul în care s-ar hrăni bebelușul (de aproximativ 8 ori în 24 de ore), pentru a menține producția de lapte. Mama îi poate oferi bebelușului laptele exprimate cu cana, seringa sau prin intermediul unui tub nazogastric. Aceasta ar trebui încurajată să îi permită celui mic să sugă oricând dorește.

 

Dacă bebelușul nu poate primi mese orale sau enterale

Mama ar trebui încurajată să continuie cu exprimarea laptelui pentru a menține lactația. Laptele exprimat poate fi depozitat corespunzător, putând fi oferit bebelușului imediat ce acesta poate fi hrănit. Mama poate relua alăptarea pe măsură ce copilul se recuperează.

Laptele nefolosit poate fi congelat pentru a fi utilizat ulterior. Dacă spitalul îndeplinește condițiile pentru o bancă de lapte matern, laptele ar putea fi de folos unui alt copil.

 

Dacă lactația scade pe perioada unei boli

O scădere a lactației este de așteptat dacă mama are probleme cu alăptarea sau dacă a primit suplimente necorespunzătoare. Dificultățile de alimentare și suplimentare ar putea contribui la îmbolnăvirea copilului și reprezintă cauze majore ale malnutriției.

Mama are nevoie de ajutor pentru a-și crește producția de lapte din nou. Aceasta trebuie încurajată să relacteze și să își hrănească bebelușul folosind un SNS pentru a stimula producerea de lapte matern.

Cu ajutor specializat corespunzător, multe mame pot relua alăptarea exclusivă în 1-2 săptămâni.

 

Bebeluși de peste 6 luni și copii mici 

În perioada unei boli, un copil mic poate prefera alăptarea în locul alimentelor solide, chiar mai adesea decât înainte. Lactația poate spori, astfel încât mama observă că sânii sunt mai plini. Aceasta ar trebui încurajată să stea cu copilul în spital și să îl alăpteze la cerere.

Mama sau îngrijitorul ar trebui să îi ofere în continuare copilului alimente solide, de care ar putea avea nevoie mai des, în cantități mai mici și cu o consistență mai moale față de obicei, când cel mic este sănătos. Este recomandă oferirea de gustări suplimentare în perioada recuperării, pe măsură ce apetitul copilului crește.


 

CONDIȚII MEDICALE PARTICULARE

Simptome

Despicătură de buză și/sau de palat: atașarea și suptul pot fi dificile din cauza poziționării anatomice. Dacă doar buza este afectată, sânul acoperă despicătura iar bebelușul poate fi capabil să sugă eficient. Uneori, un bebeluș cu despicătură de palat poate suge destul de bine, dacă este configurat astfel încât limba să preseze mamelonul.

Ața la limbă: bucata de țesut de sub limbă, numită fren, este prea scurt și ține limba în jos. Acest lucru poate contribui la o atașare dificilă, ce poate cauza ragade. Bebelușul ar putea să nu sugă eficient și poate primi prea puțin lapte matern.

Slăbire musculară: copiii cu sindrom Down sau cu paralizie cerebrală se atașează cu dificultate la sân și sug cu greutate datorită slăbiciunii musculare.

Probleme congenitale ale inimii sau rinichilor: bebelușul nu crește în greutate, însă nu pare să fie vreo problemă cu alăptarea sau cu lactația. Aceste condiții medicale nu sunt evidente și necesită o evaluare atentă a copilului.

 

Management

Despicătură de buză și/sau de palat

Bebelușul ar trebui direcționat către chirurgie, operația având loc în una sau mai multe etape pe parcursul unor luni. Este important ca cel mic să ia în greutate și să fie bine hrănit înainte de a intra în operație.

Mama poate fi ajutată să își țină bebelușul într-o poziție verticală, cu picioarele celui mic de o parte și de alta a coapselor sale. Această poziție favorizează înghițirea mai facilă și îl poate ajuta pe copil să fie alăptat, complet sau parțial. Mama își poate exprima laptele și îl poate oferi bebelușului cu cana sau cu lingura până la intervenția chirurgicală.

Familia ar putea avea nevoie de susținere suplimentară și de ajutor să îl accepte pe bebeluș, să insiste cu hrănirea și să fie încrezători că cel mic va avea un aspect aproape normal și va putea duce o viață normală dacă trece prin operație.

 

Ața la limbă

Dacă frenul cauzează probleme hrănirii, bebelușul ar trebui direcționat către specialiști pentru a-i fi tăiat. Această acțiune este eficientă și, în zilele  noastre, poate fi făcută simplu și în siguranță.

 

Slăbire musculară

Mama ar trebui sfătuită cum să își ajute copilul să se atașeze la sân, folosind poziția ”dansatorului”. Aceasta susține bărbia copilului și capul pentru a ține gura închisă pe sân. Acești copii se pot hrăni foarte încet și poate fi necesar ca mama să își exprime laptele și să îi ofere câteva mese cu cana sau cu tubul.

Mama va avea nevoie de suport suplimentar și consiliere pentru a se atașa de copilul eu, pentru a simți că face tot ce este mai bine pentru acesta și pentru a insista.

 

 

Probleme congenitale ale inimii sau rinichilor

Luați în considerare aceste posibilități dacă un bebeluș nu ia în greutate cu toate că alăptarea pare să fie în regulă. Copilul trebuie examinat cu atenție și direcționat către specialiști pentru investigații suplimentare.

 


Sursa: www.who.int (cap. 7)

 

Vrei să fii la curent cu ultimele articole postate? Ne poți urmări pagina de Facebook sau te poți abona la newsletter (dreapta-sus). 😉 Enjoy!

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.