Alăptare

Recomandări OMS – bebe care plânge sau refuză sânul

02/03/2016
Bebe plange
Autor: Organizația Mondială a Sănătății

BEBELUȘUL CARE PLÂNGE

Semne / Simptome

Bebelușul plânge în exces și este foarte dificil de calmat. Tiparul plânsului poate sugera cauza.

Cauze

Durere sau boală. Acesta ar putea fi motivul când un bebeluș plânge din senin mai mult decât înainte.

Foame datorată puseelor de creștere rapidă, cel mai adesea întâlnite la 2 săptămâni, 6 săptămâni și 3 luni. Dacă un bebeluș se hrănește mai des pentru câteva zile, lactația sporește și problema se rezolvă.

Sensibilitate la substanțele din alimentația mamei. Aceasta se poate întâmpla de la orice aliment, însă cel mai adesea este vorba despre lapte, soia, ouă sau alune. Cofeina din cafea, ceai sau sucuri și substanțele din țigări pot supăra de asemenea copilul. Dacă mama evită alimentele și băuturile care pot cauza această problemă, bebelușul plânge mai puțin.

Reflux gastroesofagian. Bebelușul plânge după mese, adesea când este culcat, și poate vomita o cantitate mare din ceea de a mâncat, mai mult decât regurgitează în mod obișnuit. Deschiderea dintre esofag și stomac este slăbită, permițând laptelui să se întoarcă în esofag, ceea ce cauzează durere.

Colici. Deseori, reprizele de plâns au loc în anumite momente din zi, în special seara. Bebelușul își poate ridica picioarele ca și când ar suferi de durere. Acesta dorește să se hrănească însă este dificil să se calmeze. Cauzele nu sunt clare. În general, bebelușii cu colici cresc bine, iar reprinzele de plâns se diminuează după 3-4 luni. Poate fi de ajutor purtând mai mult copilul, mișcândul ușor balansat și aplicând o presiune ușoară cu mâinile pe abdomen sau pe umeri.

Bebeluși cu nevoi mai mari. Unii bebeluși pur și simplu plâng mai mult decât alții și au nevoie să fie putrați și ținuți în brațe mai mult. Problema este mai puțin întâlnită în comunitățile în care mamele își poartă cu ele copiii și îi țin în același pat.

Management

Dacă este identificată o cauză specifică, precum o durere sau o boală, aceasta ar trebui tratată.

Mama poate încerca să își schimbe dieta, de exemplu, ar putea să nu mai bea lapte sau cafea pentru o săptămână, să vadă dacă apare vreo îmbunătățire.

Menținerea copilului într-o poziție verticală îl poate ajuta cu refluxul, sau poate fi recomandat tratament corespunzător.

Pentru un bebeluș cu colici sau cu nevoi mai mari, mama îl poate purta și legăna, aplicând o presiune ușoară pe abdomen. Aceasta ar putea avea nevoie de reasigurări că pe măsură ce bebelușul va crește va plânge mai puțin.


 

REFUZUL DE A SUGE LA SÂN

Simptome

Bebelușul refuză să fie alăptat și poate plânge, își poate arcui spatele și se poate întoarce când este pus la sân. Mama se poate simți refuzată și frustrată, suferind astfel de un stres.

Cauze

Ar putea fi vorba despre o problemă fizică, precum:

 • o boală, o infecție sau inflamație (candidă, de exemplu)
 • o durere, de exemplu învinețirea după o naștere traumatică sau un reflux gastroesofagian
 • sedarea, dacă mama primește analgezice în timpul travaliului

Bebelușul ar putea avea dificultăți sau ar putea fi frustrat când este alăptat, din cauze precum:

 • suge dintr-un biberon sau o suzetă
 • se atașează incorect la sân
 • persoana care ajută cu poziționarea aplică o presiune pe capul său
 • mama își scutură sânul când încearcă să îl atașeze

Bebelușul poate fi supărat din cauza unei modificări în mediul său precum:

 • o schimbare în rutina zilnică, mama care se întoarce la lucru sau mutarea într-o casă nouă
 • un îngrijitor diferit sau prea mulți îngrijitori
 • o modificare al mirosului mamei – de exemplu, dacă folosește un alt săpun sau parfum

Management

Dacă este identificată o cauză, aceasta ar trebui tratată sau îndepărtată, dacă este posibil.

Mama ar putea lua în considerare să își reducă timpul petrecut departe de bebeluș, sau să evite alte schimbări ce pot fi supărătoare. Aceasta poate fi ajutată pentru a-și îmbunătăți tehnica de alăptare și să evite utilizarea biberoanelor și a suzetelor.

De asemenea, mama ar putea fi îndrumată:

 • să își țină copilul aproape, beneficiind de mult contact piele-pe-piele, fără alți îngrijitori pentru o perioadă
 • să îi ofere celui mic sânul de fiecare dată când acesta manifestă semne că ar fi interesat să sugă
 • să exprime lapte în gura copilului, dacă este necesar
 • să evite scuturarea sânului sau apăsarea capului bebelușului pentru a-l forța să ia sânul
 • hrănească bebelușul cu cana, dacă este posibil cu propriul lapte matern, până când cel mic va dori din nou să accepte sânul.

 

GEMENI

Gemenii născuți cu o greutate prea mică trebuie îngrijiți corespunzător.

Pentru gemenii mai mari, ar trebui acționat la fel ca în cazul unui singur copil, încurajând un contact timpuriu, ajutor pentru o atașare cât mai corectă la sân și alăptare la cerere încă de la naștere, sau din momentul în care mama este capabilă să răspundă. Suptul eficient timpuriu poate asigura un aport de lapte suficient pentru ambii copii.

Mamele ar putea avea nevoie de ajutor pentru a găsi cea mai bună metodă de a ține doi bebeluși să sugă, fie în același timp, fie pe rând. Acestea ar putea dori să ofere câte un sân fiecărui bebeluș, sau să îi schimbe între ei.

Deseori, poate fi de ajutor poziționarea unui sau a ambilor bebeluși în poziția ”pe sub braț”, susținându-i pe o pernă sau pe haine împăturite.

Construind încrederea mamei că poate produce suficient lapte pentru amândoi și încurajând rudele să ajute cu celelalte treburi casnice, mama poate fi ajutată să evite tentația de a hrăni artificial pe cei mici.


Sursa: www.who.int (cap. 7)

 Vrei să fii la curent cu ultimele articole postate? Ne poți urmări pagina de Facebook sau te poți abona la newsletter (dreapta-sus). 😉 Enjoy!

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.