Alăptare Diversificare

Recomandări OMS – diversificarea alimentației (V)

28/07/2015
Autor: Organizația Mondială a Sănătății

 

”PRINCIPII GENERALE ALE DIVERSIFICĂRII

 

Ghidul principiilor privind diversificarea copilului alăptat stabilește standardele pentru dezvoltarea recomandărilor locale corecte. Acesta oferă atât îndrumări privind obiceiuri alimentare dorite cât și cantități, consistențe, frecvențe, densități energetice și conținuturi nutriționale ale alimentelor.

1. Alăptarea exclusivă de la naștere la 6 luni și începerea diversificării la 6 luni (180 de zile), în timp ce se continuă alăptarea
2. Continuarea alăptării frecvente, la cerere, până la 2 ani sau mai mult
3. Hrănirea la cerere, aplicând principiile de îngrijire psihosociale
4. Practicarea unei igiene bune și manevrarea corespunzătoare a alimentelor
5. Începerea la 6 luni cu cantități mici de alimente, crescând cantitatea pe măsură ce copilul crește, în timp ce se continuă cu alăptările frecvente
6. Creșterea treptată a consistenței alimentelor și varietății pe măsură ce copilul crește, adaptându-le la cerințele și abilitățile copilului
7. Creșterea numărului de mese solide oferite copilului pe măsură ce acesta crește
8. Oferirea unei game variate de alimente bogate nutritiv, pentru a asigura că sunt acoperite toate nevoile nutriționale
9. Apelarea la alimente solide îmbogățite sau la suplimente de vitamine și minerale pentru copil, dacă este necesar
10. Creșterea aportului de fluide pe perioada unei boli, inclusiv mai multe alăptări, și încurajarea copilului de a consuma alimente moi, preferate. După boală, se recomandă oferirea alimentelor solide mai des decât de obicei și încurajarea ca acesta să mănânce mai mult.

 

9. Apelarea la alimente solide îmbogățite sau la suplimente de vitamine și minerale pentru copil, dacă este necesar

Alimentele solide nefortificate, predominant bazate pe plante, în general nu oferă cantități suficiente din anumiți nutrienți foarte importanți (în special fier, zinc și vitamina B6) pentru a acoperi aportul recomandat de nutrienți după începerea diversificării.

Includerea alimentelor de origine animală poate acoperi o parte din carențe în unele cazuri, însă acest lucru duce la creșterea costurilor și poate să nu fie practic pentru familiile cu venituri mai mici. În plus, cantitatea de astfel de alimente ce poate fi consumată în mod real de un copil de 6-12 luni este în general insuficientă pentru a acoperi carențele de fier.

Dificultățile privind acoperirea necesarului acestor nutrienți nu se referă doar la țările în curs de dezvoltare. Aportul mediu de fier la copiii din țările industrializate ar scădea brusc față de valorile recomandate dacă produse nefortificate nu ar mai fi disponibile pe piață.

De aceea, în locații unde alimentele de origine animală nu sunt disponibile suficient pentru a fi consumate, poate fi necesară suplimentarea cu alimente îmbogățite cu fier sau alimente fortificate, până la consumul de pudră multinutritivă și al suplimentelor nutritive bazate pe lipide.

 

10. Creșterea aportului de fluide pe perioada unei boli, inclusiv mai multe alăptări, și încurajarea copilului de a consuma alimente moi, preferate. După boală, se recomandă oferirea alimentelor solide mai des decât de obicei și încurajarea ca acesta să mănânce mai mult.

Pe parcursul unei boli, necesarul de fluide crește deseori, de aceea ar trebui ca un copil să primească și să fie încurajat să bea mai mult, iar alăptarea la cerere ar trebui să continue. Deseori, apetitul pentru alimente scade, în timp ce crește dorința de a suge la sân, iar laptele matern poate deveni principala sursă de fluide și de nutrienți.

Copilul ar trebui încurajat să consume și alimente solide pentru a menține aportul de nutrienți și pentru a grăbi vindecarea. De obicei, copilul mănâncă atunci când i se oferă alimentele preferate iar acestea sunt moi și apetisante. Cel mai probabil, cantitatea consumată în acea perioadă este mai mică decât de obicei, astfel încât îngrijitorul îi poate oferi mese mai dese și mai mici.

Când copilul se reface după boală iar apetitul i se îmbunătățește, îngrijitorul acestuia ar trebui să îi ofere o porție în plus la fiecare masă sau să adauge în plus la mesele și gustările zilnice.”


 Sursa: www.who.int (cap. 3)

 

PRINCIPII GENERALE ALE DIVERSIFICĂRII (I)

PRINCIPII GENERALE ALE DIVERSIFICĂRII (II)

PRINCIPII GENERALE ALE DIVERSIFICĂRII (III)

PRINCIPII GENERALE ALE DIVERSIFICĂRII (IV)

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.