Alăptare

Recomandări OMS – evaluarea suptului eficient

19/05/2015
supt eficient
Autor: Organizația Mondială a Sănătății

”SUPTUL EFICIENT

Dacă un bebeluș este atașat corect la sân, atunci acesta poate suge eficient. Semnele unui supt eficient indică faptul că laptele curge în gura bebelușului. Cel mic suge lent, profund, urmând o serie de înghițituri ce se pot auzi, cam o dată pe secundă.

Uneori, bebelușul face o pauză de câteva secunde, permițând canalelor să se umple din nou cu lapte. Atunci când începe să sugă din nou, cel mic o poate face foarte rapid de câteva ori, stimulând fluxul de lapte, după care reîncepe suptul lent și profund. Obrajii bebelușului rămân rotunjiți pe parcursul mesei.

Spre finalul unei mese, în general, ritmul de supt scade, având mai puține supturi profunde și pauze mai dese între acestea. În acest moment cantitatea de lapte este scăzută, însă este extrem de bogat în grăsimi și este important ca masa să continue.

Atunci când bebelușul este sătul, de obicei dă drumul singur la sân, spontan. Mamelonul poate rămâne întins pentru câteva secunde, însă revine repede la forma obișnuită.

 

Semne ale unui supt ineficient

Un bebeluș atașat incorect este foarte posibil să sugă ineficient. Acesta suge rapid tot timpul, fără a înghiți, iar obrajii îi sunt trași în interior, indicând că laptele nu curge bine în gura celui mic. Când bebelușul nu mai mănâncă, mamelonul poate rămâne alungit și arată turtit de la un capăt la celălalt, cu o linie de presiune în zona vârfului, indicând că mamelonul este afectat de suptul incorect.

 

Consecințe ale unui supt ineficient

Când un bebeluș suge ineficient, transferul laptelui de la mamă la copil este ineficient. Drept urmare:

  • sânul poate deveni angorjat sau poate avea un canal blocat sau mastite, deoarece nu este scos suficient lapte
  • aportul de lapte al bebelușului poate fi insuficient, reflectându-se într-o creștere mică în greutate
  • bebelușul s-ar putea detașa de la sân din cauza frustrării și poate refuza să se hrănească
  • bebelușului îi poate fi foarte foame și să continue să sugă pentru o perioadă mare de timp, sau foarte des
  • sânii pot fi supra-stimulați de la prea mult supt, rezultând o supra-producție de lapte

 

CAUZELE UNEI ATAȘĂRI INCORECTE

Este cunoscut faptul că folosirea unui biberon înaintea alăptării poate duce la o atașare incorectă la sân, deoarece mecanismul de supt de la sân este diferit față de cel din biberon. Dificultăți funcționale precum mameloane plate sau ombilicate sau un bebeluș foarte mic sau slab, pot fi de asemenea cauze ale unei atașări defectuoase.

Totuși, cele mai importante cauze vizează lipsa de experiență a mamei și lipsa ajutorului corect din partea cadrelor medicale care o asistă. Multe mame au nevoie de ajutor competent în primele zile, pentru a se asigura că bebelușul se atașează bine și poate suge eficient. Cadrele medicale trebuie să posede competențele necesare pentru a oferi acest ajutor.


 

POZIȚIONAREA MAMEI ȘI A COPILULUI PENTRU O ATAȘARE CORECTĂ

Pentru a se atașa corect la sân, bebelușul și mama sa trebuie să fie poziționați corespunzător. Există mai multe poziții ce pot fi încercate pentru amândoi, însă trebuie să se țină cont de o serie de aspecte importante, indiferent de poziție.

 

Poziția mamei

Mama poate sta jos, se poate întinde sau poate sta în picioare dacă dorește. În orice caz, trebuie să fie relaxată și confortabilă, fără nicio tensionare, mai ales la spate. Dacă stă jos, spatele trebuie să îi fie susținut, și ar trebui să își poată ține copilul la sân fără a se apleca în față.

 

Poziția copilului

Bebelușul poate fi alăptat în diverse poziții față de mama sa: peste pieptul și abdomenul acesteia, pe sub brațul ei sau de-a lungul corpului mamei.

Pozitii alaptareOricare ar fi poziția mamei, și cea a copilului lângă aceasta, sunt patru aspecte importante legate de poziția corpului bebelușului care trebuie observate:

  • corpul bebelușului ar trebui să fie drept, nu curbat sau răsucit; capul celui mic poate fi ușor întins în zona gâtului, ceea ce îl ajută ca bărbia să îi fie aproape de sân
  • bebelușul al trebui să stea cu fața către sân; mameloanele, de obicei, sunt direcționate ușor în jos, astfel încât cel mic nu ar trebui să stea lipit drept de pieptul mamei sau de abdomenul acesteia, ci ușor întors pe spate, să îi poată vedea fața mamei
  • corpul bebelușului ar trebui să fie aproape de mamă, ceea ce ajută ca cel mic să fie mai aproape de sân și să deschidă gura larg
  • întregul corp al bebelușului ar trebui susținut; cel mic poate fi susținut pe pat sau pe o pernă, sau în brațele mamei; mama nu ar trebui să susține doar capul și gâtul bebelușului; mama nu ar trebui să apuce de fundulețul copilului, deoarece astfel ar putea să îl îndepărteze prea mult de corpul ei și poate îngreuna ca cel mic să își poziționeze bărbia și limba sub areolă.

Aceste aspecte legate de poziționare sunt deosebit de importante pentru copii în primele două luni de viață.


 

TIPARE ALE ALĂPTĂRII

Pentru a asigura o producție de lapte și un flux pentru 6 luni de alăptare exclusivă, un bebeluș trebuie hrănit cât de des și cât de mult dorește, zi și noapte. Aceasta se numește alăptare la cerere, hrănire nerestricționată sau hrănire condusă de bebeluș.

Bebelușii se hrănesc la intervale diferite și primesc diferite cantități de lapte la fiecare masă. Aportul de lapte în 24 de ore poate varia de la o pereche mamă-copil la alta între 400 și 1.220 ml, cu o medie de aproximativ 800 ml pe zi pe parcursul primelor 6 luni.

Copiii alăptați la cerere, potrivit apetitului lor, își iau ce au nevoie pentru o creștere satisfăcătoare. Aceștia nu golesc sânul, ci iau doar 63-72% din laptele disponibil. Mai mult lapte este disponibil oricând, demonstrând că cel mic se oprește din supt deoarece este sătul, nu deoarece sânul este gol.

Totuși, se pare că sânii variază când vine vorba despre capacitatea de stoca lapte. Copiii femeilor care au o capacitate mai scăzută de stocare pot avea nevoie să se hrănească mai des, pentru a scoate laptele să-și asigura aportul zilnic necesar și producerea în continuare.

De aceea este important să nu se restricționeze durata sau frecvența supturilor – atâta timp cât bebelușul este atașat corect la sân. Rănile mamelonului sunt cauzate de atașarea greșită, nu de la suptul prelungit.

Mama învață să răspundă semnalelor de foame date de bebelușul ei, precum neliniștea, căutarea cu gurița sau suptul mâinilor, înainte ca cel mic să plângă. Bebelușului ar trebui să i se permită să continue suptul la sân până când dă drumul în mod spontan mamelonului. După o pauză scurtă de odihnă, celui mic i se poate oferi celălalt sân, pe care îl poate accepta sau nu.

Dacă un bebeluș stă la sân pentru foarte mult timp (mai mult de o jumătate de oră la fiecare masă) sau dacă dorește să se hrănească foarte des (mai des de 1 oră, de fiecare dată), atunci atașarea copilului trebuie verificată și îmbunătățită. Mesele prelungite, frecvente, pot fi un semn al suptului ineficient și al transferului de lapte defectuos către copil.

De obicei, aceasta se datorează unei atașări incorecte, ce poate duce și la ragade ale mameloanelor. Dacă atașarea este îmbunătățită, transferul de lapte devine mai eficient iar mesele pot deveni mai scurte sau mai puțin frecvente. În același timp, riscul de răni la mameloane este redus.”


 Sursa: www.who.int (cap. 2)
Foto credit: www.babycenter.com

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.