Alăptare

Recomandări OMS – Hrănirea prematurilor

27/09/2015
Autor: Organizația Mondială a Sănătății

 

”Un bebeluș ce cântărește sub 2.500 g la naștere este considerat subponderal. Un bebeluș ce cântărește sub 1.500 g la naștere este considerat cu o greutate foarte mică. Cazurile copiilor cu greutate foarte mică pot fi consecințe ale unei nașteri premature (înainte de terminarea a 37 de săptămâni de sarcină), al unei caz mic pentru vârsta gestațională (greutate sub percentila 10%) sau o combinație a ambelor situații. Restricțiile de creștere intrauterină, care sunt mai mai mici decât rata normală de creștere, este responsabilă de obicei pentru un făt mic corespunzator vârstei gestaționale.

Faptul că un bebeluș se naște subponderal reprezintă un dezavantaj pentru acesta. Subponderabilitatea poate contribui direct sau indirect, în proporție de 60% – 80%, la numărul deceselor neonatale. Copiii subponderali prezintă de asemenea un risc crescut de retard timpuriu, infecții, întârzieri de dezvoltare și deces în perioada copilăriei.

Cu toate acestea, experiențele din țările dezvoltate sau în curs de dezvoltare au arătat că rata mortalității în exces poate scădea substanțial în cazul bebelușilor subponderali, oferindu-le îngrijirea corespunzătoare, incluzând hrănirea, menținerea temperaturii, igiena buricului și a pielii, detectarea și tratarea timpurie a infecțiilor.

Tabel - hranirea prematurilor

 

CE SĂ MĂNÂNCE?             

Laptele propriei mamei este cel mai bun aliment pentru bebelușii subponderali, indiferent de vârsta gestațională. Laptele matern este adaptat special nevoilor nutriționale ale copiilor subponderali, iar dovezi puternice și consistente arată că oferirea laptelui propriei mame este asociat cu o incidență diminuată a infecțiilor și cu rezultate mai bune în viitor.

Nu toți bebelușii subponderali se pot hrăni de la sân din prima zi de viață. Pentru copiii ce nu pot fi alăptați eficient, mesele trebuie oferite folosind o alternativă orală (cană / paladai / lingură / exprimarea laptelui direct în guriță) sau cu ajutorul unui tub gastric.

În aceste situații, opțiunile recomandate pentru hrănirea copilului subponderal sunt, în ordinea preferințelor:

 • laptele matern exprimat (de la propria mamă)
 • lapte matern donat
 • lapte praf
  • formulă standard pentru bebelușii peste 1.500 g la naștere
  • formulă specială pentru prematuri pentru bebelușii sub 1.500 g la naștere

Un bebeluș subponderal care nu poate suge, de obicei are nevoie de îngrijiri într-o unitate specială de neonatologie. Trebuie depuse toate eforturile pentru ca mama să stea în respectiva unitate, sau în apropierea ei. Altfel, ar trebui să petreacă zilnic cât mai mult timp acolo. După ce se instalează lactația, îngrijirea poate continua acasă, sub o atentă supraveghere.

Un bebeluș ar trebui să beneficieze de cât mai mult contact piele-pe-piele cu mama lui, pentru a-i ajuta cu relaționarea și alăptarea. Dacă un bebeluș este prea bolnav pentru a putea fi mișcat, ar trebui ca mama măcar să îi poată vorbi și să îl poată ține de mână.

O mamă ar trebui ajutată cu exprimarea laptelui și pornirea lactației, dacă este posibil, în primele 6 ore de la naștere. Aceasta ar trebui să își exprime laptele de minim 8 ori în 24 de ore, chiar și acasă dacă nu rămână internată în unitatea medicală. Laptele matern colectat poate fi oferit la fiecare 1-3 ore, potrivit vârstei și greutății copilului.

Imediat ce bebelușii cu greutate foarte mică încep să fie hrăniți oral sau intra-gastric, ar trebui să primească suplimente de vitamina D și fosfat, iar suplimentarea cu fier este recomandată începând cu 6-8 săptămâni.

 

CUM SĂ MĂNÂNCE? (I)

Bebelușii de 36 de săptămâni (vârsta gestațională) sau mai mult, de cele mai multe ori, pot suge bine la sân pentru a se hrăni suficient. Mama trebuie ajutată să aibă contact piele-pe-piele cu bebelușul, iar cel mic trebuie lăsat să încerce să sugă cât mai curând după nasștere.

Mamei trebuie să i se arate cum își poate ține bebelușul în poziția pe sub braț, sau să îl țină cu mâna din partea opusă sânului:

Pozitii alaptare

Aceste poziții sunt utile mai ales în cazul bebelușilor foarte mici. Copilul trebuie să se atașeze la sân foarte bine. Atunci când un bebeluș subponderal suge pentru prima dată, ar putea face pauze destul de dese și lungi, și ar putea mânca în continuu chiar și o oră. Este important ca în timpul pauzelor copilul să nu fie îndepărtat de la sân.

Bebelușului ar trebui să i se permită să sugă la fiecare trei ore, sau mai des dacă acesta cere. Dacă cel mic nu poate suge eficient, obosește repede la sân sau nu ia în greutate corespunzător, trebuie să i se ofere lapte matern exprimat din cană după ce este alăptat, sau să i se ofere mese alternative de la sân și din cană.

Bebelușii de 32 – 36 de săptămâni gestaționale au nevoie să fie hrăniți parțial sau total cu ajutorul cănii sau a lingurei, până când lactația mamei este instalată complet. Mesele pot începe de îndată ce bebelușul este stabil clinic, dacă este posibil în prima oră de viață, și ulterior la fiecare 2-3 ore.

Pentru a stimula alăptarea, acestor bebeluși ar trebui să li se permită să sugă sau să lingă sânul atât cât doresc. Mama poate exprima puțin lapte matern direct în gura bebelușului, pentru a-i oferi ocazia să guste, stimulând reflexele de supt și înghițit.

Pentru a exprima laptele direct în gurița bebelușului, mama este învățată să:

 • se spele pe mâini
 • își țină bebelușul piele-pe-piele, poziționat ca pentru alăptare, cu gurița în apropierea mamelonului
 • exprime câteva picături de lapte pe mamelon
 • aștepte până când bebelușul devine activ și își deschide larg gurița
 • își stimuleze bebelușul dacă acesta pare a fi somnoros
 • lase bebelușul să miroasă și să lingă mamelonul, să încerce să sugă
 • lase puțin lapte matern să curgă în gurița bebelușului
 • aștepte ca bebelușul să înghită înainte de a mai exprima alți stropi de lapte
 • nu mai ofere lapte când cel mic închide gurița, semn că s-a săturat
 • repete acești pași la fiecare 1-2 ore dacă bebelușul este foarte mic, sau la 2-3 ore dacă bebelușul este mai mare.

Ulterior, se pot oferi mese din cană. Este posibil ca bebelușul să nu termine toată cantitatea din cană la o masă, mai ales dacă anterior a primit și lapte matern direct de la sân. Este recomandat ca mesele de lapte să se reducă dacă cel mic începe să sugă bine. Hrănirea cu biberonul ar trebui evitată, deoarece poate interveni cu ritmul de învățare de a suge la sân.”

Tabel - volum mese 


 

 Sursa: www.who.int (cap. 6)
 Sursa foto: www.unicef.org

 

RECOMANDĂRI OMS – ÎNGRIJIREA PREMATURILOR

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.