Alăptare

Recomandări OMS – Îngrijirea prematurilor

14/10/2015
Autor: Organizația Mondială a Sănătății

 

 ”CUM SĂ MĂNÂNCE? (II)

Bebelușii mai mici de 32 de săptămâni gestaționale au nevoie, de cele mai multe ori, să fie hrăniți cu ajutorul unui tub gastric. Aceștia nu ar trebui să primească nicio masă enterală în primele 12-24 de ore. Cantitățile prezentate în tabelul de mai jos trebuie să fie precise. Cu toate acestea, bebelușii cu o greutate mai mică de 1.500 g ar putea avea nevoie să primească unele fluide intravenoase, deoarece ar putea să nu tolereze hrănirea enterală.

Tabel - aport lichide

Cantitățile din tabel sunt calculate potrivit nevoilor unui bebeluș:

  • 60 ml / kg în ziua 1, crescând cu 10 – 20 ml pe zi în următoarele 7 zile, până la 160 ml/kg/zi
  • 8 mese în 24 de ore

Dacă un bebeluș primește mai mult de 8 mese în 24 de ore, cantitatea la o masă ar trebui redusă corespunzător, pentru a obține același volum în 24 de ore.

 

Hrănirea cu cana

Un bebeluș hrănit cu cana are nevoie să i se ofere câte 5 ml în plus la fiecare masă. Această cantitate ușor crescută, permite ca o parte din lapte să fie vărsat. Este important să se țină evidența cantității băute în 24 de ore și să se urmărească atingerea necesarului de ml / kg / zi pentru greutatea celui mic.

Hranirea din cana

Cantități după 7 zile

Dacă după 7 zile un bebeluș primește în continuare lapte matern exprimat, cu ajutorul cănii sau a tubului gastric, cantitatea oferită ar trebui crescută cu 20 ml/kg în fiecare zi, până când cel mic primește 180 ml/kg/zi. Pe măsură ce bebelușul începe să sugă la sân mai des, cantitatea de lapte exprimat oferit ar trebui redus treptat.

Greutatea bebelușului trebuie să fie monitorizată. Este de așteptat ca bebelușii ce cântăreau 1.500 g la naștere, să își câștige greutatea inițială după 1-2 săptămâni, în timp ce bebelușii cu o greutate sub 1.500 g ar putea să o recupereze în 2-3 săptămâni. Deci, creșterea medie în greutate ar trebui să fie de 10-16 g/kg/zi, bebelușii mai mici luând mai rapid în greutate.

Dacă ritmul de creștere în greutate este mai mic decât cel așteptat, este posibil ca cel mic să nu fie capabil să preia cantitatea necesară de lapte. Cauzele cel mai des întâlnite includ infecțiile, hipotermia, sturzul, anemia sau mesele oferite prea rar sau mai puțin cantitativ decât recomandările. Aceste aspecte ar trebui corectate.

 

Externarea

Un bebeluș cu greutate mică la naștere poate fi externat din spital după ce următoarele condiții sunt îndeplinite:

  • este alăptat eficient sau mama este sigură pe ea folosind metode de hrănire alternativă
  • temperatura corpului se menține între 36.5°C și 37.5°C pentru 3 zile consecutiv
  • greutatea corporală crește cel puțin 15 g/kg pentru 3 zile consecutiv
  • mama are încredere în ea că poate avea grijă de cel mic

Înainte de externarea unei mame și a bebelușui său prematur, ar trebui purtată o discuție cu aceasta privind susținerea pe care ar putea să o primească acasă și în comunitate. Dacă locuința sa se află la o distanță mare de spital și este dificil să revină pentru controale, cei doi nu ar trebui externați până când nu sunt stabili.

Dacă este posibil, mama ar trebui să rămână cu bebelușul pentru instalarea lactației înainte de externare. Mama ar trebui să primească datele de contact ale unui grup de suport în alăptare local, indiferent dacă este organizat de o unitate medicală sau este un grup social.

 

URMĂRIREA DUPĂ NAȘTERE

Bebelușii ar trebui să fie controlați la fiecare 2-5 zile după externare și cel puțin săptămânal până la instalarea lactației și la atingerea greutății de 2,5 kg. Ideal ar fi ca aceste vizite să fie făcute acasă, de către un consultant în alăptare, sau mama ar trebui să meargă la o unitate medicală din apropiere. Ulterior, cel mic poate fi verificat lunar, ca în cazul unui bebeluș născut la termen.

 

ÎNGRIJIREA ”KANGAROO MOTHER”

Îngrijirea ”Kangaroo mother” reprezintă o modalitate prin care o mamă îi poate oferi bebelușului ei prematur bebenicii similare celor oferite de un incubator. Mama este implicată mai mult în îngrijirea copilului și beneficiază de timp prelungit de contact piele-pe-piele, ceea ce ajută atât cu alăptarea câț și cu atașarea emoțională, probabil deoarece se stimulează eliberarea de prolactină și oxitocină din glanda pituitară.

Îngrijirea ”Kangaroo mother” ajută ca mama să dezvolte o relație apropiată cu bebelușul ei și o ajută la creșterea încrederii în forțele proprii.

Mama își ține bebelușul aproape de ea, în contact prelungit piele-pe-piele, într-o poziție verticală, între sâni.

Kangaroomother

Bebelușul este susținut în această poziție de hainele mamei sau de alte haine strânse în jurul pieptului. Capul bebelușului este lăsat descoperit, astfel încât acesta să poată respira iar fața să îi poată fi văzută. Bebelușul poartă un scutec pentru igienă și o căciulită pentru a-i ține de cald.

S-a demonstrat că îngrijirea ”Kangaroo mother” ajută ca cel mic să se mențină cald, să își stabilizeze respirația și ritmul cardiac și reduce riscul infecțiilor. Pe mamă o ajută la inițierea alăptării mai devreme, iar bebelușul să ia în greutate mai repede. Majoritatea manevrelor de îngrijire pot avea loc păstrând bebelușul în contact piele-pe-piele.

Când mama trebuie să aibă grijă de propriile nevoi, contactul piele-pe-piele poate fi continuat de altcineva, de exemplu de tată sau de un bunic, sau bebelușul poate fi înfășat și așezat într-un coș sau pe un pat până când îngrijirea ”Kangaroo mother” poate continua.

Nu este esențial ca un bebeluș să își poată coordona suptul și înghițitul pentru a fi eligibil la îngrijirea ”Kangaroo mother”. Pot fi folosite alte metode de hrănire până când cel mic poate fi alăptat. Contactul apropiat cu mama înseamnă că bebelușul este ținut foarte aproape de sânii ei, îi poate mirosi cu ușurință și poate linge laptele exprimat pe mameloane.

 


 

 Sursa: www.who.int (cap. 6)
 Sursa foto: www.who.int

 

 

 

RECOMANDĂRI OMS – HRĂNIREA PREMATURILOR

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.