Alăptare

Recomandări OMS – probleme ale sânilor (canale blocate, mastită, abces)

10/12/2015
Mastita
Autor: Organizația Mondială a Sănătății

CANALELE BLOCATE

Simptome

O gâlmă moale, localizată într-un sân, cu roșeață a pielii deasupra gâlmei.

Cauze

Laptele nu a fost scos dintr-o parte a sânului, ce poate apărea datorită alăptării prea rare, a atașării incorecte, a hainelor prea strâmte sau a unei traume a sânului. Uneori, canalul într-o anumită parte a sânului este blocat de lapte îngroșat.

Management

Eficientizarea scoaterii laptelui și remedierea cauzei inițiale.

Mama ar trebui să alăpteze frecvent din sânul afectat și să maseze delicat sânul deasupra gâlmei, în timp de bebelușul suge.

Unor mame le este de ajutor să aplice comprese calde și să schimbe poziția de alăptare a bebelușului (peste corp, pe sub braț etc.)

Uneori, după masarea delicată deasupra gâlmei, prin mamelon poate ieși un jet de lapte îngroșat, urmat de un flux de lapte, împreună cu eliberarea rapidă a canalului blocat.


 

MASTITA

Simptome

În interiorul sânului se simte o umflătură tare, cu roșeață deasupra pielii și durere puternică.

De obicei, doar o parte a unui sân este afectată, ceea ce este diferit față de angorjare, când ambii sâni sunt afectați în întregime. Femeia face febră și se simte bolnavă. Mastita se întâlnește cel mai des în primele 2-3 săptămâni după naștere, însă poate apărea oricând.

Cauze

O cauză importantă o reprezintă pauzele mari între alăptări, de exemplu atunci când mama este ocupată sau își reia serviciul în afara casei, sau când bebelușul începe să doarmă mai mult pe parcursul nopții.

Alte cauze includ:

  • atașarea defectuoasă a celui mic, iar laptele nu este scos complet
  • o angorjare netratată
  • presiune frecventă asupra unei părți a sânului, de la degete sau de la haine prea strâmte
  • o traumă

În general, mastita este cauzată în primul rând de laptele ținut în sâni, sau staza laptelui, ce duce la inflamații non-infecțioase. Infecția poate surveni dacă staza persistă sau dacă femeia mai are, în plus, și un mamelon fisurat ce s-a infectat. Astfel se poate ajunge la o mastită infectată.

Management

Eficientizarea scoaterii laptelui și încercarea de remediere a cauzei inițiale identificate.

Mama este sfătuită să se odihnească, să își alăpteze copilul frecvent și să evite pauzele lungi între mese. Dacă este angajată, ar trebui să își ia concediu medical, să se odihnească la pat și să își alăpteze copilul. Alăptarea nu ar trebui întreruptă.

Unor mame le este de ajutor să aplice comprese calde, să înceapă alăptarea de la sânul neafectat, să se stimuleze reflexul de ejecție și fluxul de lapte, să schimbe poziția de alăptare a bebelușului.

Mama poate lua analgezice (dacă are la dispoziție, ibuprofen, care reduce de asemenea și inflamarea sânului, sau paracetamol).

Dacă simptomele sunt grave, dacă are și un mamelon fisurat infectat sau dacă nu vede nicio îmbunătățire după 24 de ore de lapte scos mai eficient, tratamentul ar trebui să includă antibiotice rezistente la penicilinaze (de exemplu, flucloxacillin). Totuși, antibioticele nu vor fi eficiente fără îmbunătățirea tehnicii de eliminare a laptelui.


 

ABCESUL MAMAR

Simptome

O umflătură dureroasă în interiorul sânului, care se simte a fi plină cu lichid. Pot exista decolorări ale pielii în zona umflăturii.

Cauze

De obicei, este un efect secundar al unei mastite netratate eficient.

Management

Un abces trebuie să fie drenat și tratat cu antibiotice rezistente la penicilinaze.

Atunci când este posibil, drenarea ar trebui să fie făcută fie cu ajutorul unui cateter introdus printr-o incizie mică, fie prin aspirarea cu un ac (operațiune ce ar putea fi repetată). Plasarea cateterului sau a acului ar trebui realizată sub ghidarea ultrasunetelor. O incizie chirurgicală mare ar putea vătăma areola și canalele mamare, ar putea interfera cu alăptarea ulterioară, de aceea ar trebui evitată.

Mama poate continua alăptarea din sânul afectat. Cu toate acestea, dacă suptul este prea dureros sau dacă mama nu dorește, aceasta poate fi învățată cum să exprime laptele și este sfătuită să își lase bebelușul să sugă din nou de îndată ce intensitatea durerii scade, de obicei în 2-3 zile.

În acest timp poate continua alăptarea din celălalt sân. Alăptarea dintr-un sân infectat nu îl afectează pe copil (exceptând dacă mama are HIV).

Uneori, laptele mai curge prin incizie dacă lactația continuă. Acesta se va opri după un timp și nu reprezintă un motiv pentru întreruperea alăptării.


Sursa: www.who.int (cap. 7)
Sursa foto: jama.jamanetwork.com/

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.